Surpriză: șeful OMS întoarce armele împotriva Chinei! Etiopianul Ghebreyesus cere guvernului comunist „să coopereze” și să dea datele „cerute încă din primele zile ale pandemiei”. Bonus: „A fost prematur să excludem ipoteza că virusul a scăpat din laborator”

1
1481
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Schimbare radicală de poziție a OMS, care prin însuși șeful organizației, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus (56 de ani), a admis joi că „a fost prematur“ să excludă anul trecut ipoteza că virusul ar putea să fi scăpat din laboratoarele Chinei. Neașteptata afirmație, venită tocmai din partea unui aliat al regimului de la Beijing, a fost dublată de o alta la fel de dură.

Directorul OMS a solicitat Chinei să pună la dispoziție datele brute de la debutul pandemiei, pe care comuniștii le țin secrete. Declarațiile au fost publicate de „The Philadelphia Inquirer“.

Șeful OMS a menționat că pentru specialiștii din echipa internațională acceptați de China la începutul acestui an a fost foarte greu să investigheze sursa Covid – tot din cauza obstrucțiilor autorităților chineze.

Într-un apel mai degrabă retoric, Tedros a declarat că „cere de fapt Chinei să fie transparentă, deschisă și să coopereze, în special în ceea ce privește informațiile, datele primare pe care le-am solicitat în primele zile ale pandemiei“.

În context, a acceptat că a fost „un imbold prematur“, anul trecut, de a exclude teoria scăpării virusului din laboratorul militar de virologie de la Wuhan, care aparține guvernului chinez.  Șeful etiopian al OMS a detaliat că nu e neobișnuit ca să se întâmple diverse scăpări de agenți patogeni: „Eu însumi am fost tehnician de laborator, sunt imunolog și am lucrat în laborator și se întâmplă accidente de laborator. Este ceva uzual”.

China refuză orice discuție pe tema erorii de laborator care ar fi putut duce la apariția pandemiei, deși teza a câștigat permanent teren, susținută mai întâi de unele rapoarte ale serviciilor de informații occidentale, apoi de specialiști care au identificat anomalii în genomul Sars-CoV-2.

În urmă cu o lună, Anthony Fauci, epidemiologul care conduce lupta SUA cu pandemia, a cerut Chinei să facă publice dosarele medicale ale angajaților de la laboratorul din Wuhan despre care s-a aflat că au fost „grav bolnavi“ în noiembrie, cu o lună înainte să fie declarate oficial primele cazuri de infectare.

Primele care au ridicat semne de întrebare asupra provenienței naturale a virusului au fost serviciile de informații occidentale, în condițiile în care China a secretizat toate datele despre debutul pandemiei

Anul trecut, un raport al serviciilor de informații din țările anglo-saxone (SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă) a scos în evidență faptul că statul Chinez a preluat tehnologia manipulării genetice a virusurilor, fără a fi capabilă să-și însușească și procedurile de securitate existente în Occident pentru a evita accidentele. Folosindu-se de un program de colaborare cu institutul de virologie al Australiei, regimul de la Beijing și-a instruit specialiștii în tehnica lucrului cu virusurile de la lilieci. Apoi i-a retras din proiect și i-a băgat în propriul laborator de la Wuhan, controlat de Armată. Nivelul de protecție nu este însă cel de la standardele occidentale, acest lucru făcând posibilă o eventuală scurgere de agenți patogeni în exterior.

Șeful OMS insistă acum: “Avem nevoie de informații, informații directe despre situația acestui laborator înainte și la începutul pandemiei”. Trebuie făcută acum „verificarea a ceea ce s-a întâmplat, în special în laboratoarele noastre, este important“.

Pașii înapoi făcuți de șeful OMS nu mai sunt însă mulțumitori pentru mulți dintre specialiștii de la nivel mondial. Faptul că organizația aflată sub umbrela ONU nu poate face mai mult e dezamăgitor, spune Jamie Metzl, american specialist în politici de sănătate. Acesta face parte dintr-un grup consultativ de secvențiere a genomului Sars-CoV-2 și spune că „toată lumea de pe planetă ar trebui să ceară ca anchetatorii internaționali să aibă tipul de acces complet la toate înregistrările relevante, la eșantioane și personalul din China, pe care guvernul chinez l-a blocat până acum“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Planurile lui Dragnea: vrea să se opereze la prietenii din Israel, apoi începe răfuiala cu actuala conducere a PSD

VIDEO. Avocata lui Dragnea a aprobat afirmația toxică a acestuia! Fostul ministru Cătălin Predoiu: E o minciună!

VIDEO. Dragnea a ieșit din pușcărie la fel de ticălos cum a intrat! Cică a lăsat o „Românie prosperă” și a găsit o „dictatură feroce”. Despre PSD: e „praf”, „un partid fără personalitate”

VIDEO. Cei trei care l-au întâmpinat pe Dragnea după pușcărie: Carmen (mândra din tinerețe), Irina (mândra de la bătrânețe) și Codrin (pajul favorit)

Ion Rădoi și concubina sa – 60 de zile sub control judiciar. Nu au voie să iasă din țară sau să poarte arme. Una dintre acuzații: șantajul

VIDEO. Ironia istoriei: un elicopter american se salvează aterizând forțat în fața „Blocului Rusesc” din fosta „Piață Stalin” și „Piață Hitler”, actuala „Charles de Gaulle”!

Sondaj Inscop: PSD crește, PNL e peste scorul de la alegeri, USR-PLUS recuperează, AUR o ia în jos (după un salt spectaculos)

Victimizare nerușinată la Antena 1: „Aştept să mă omoare cineva pe stradă… să-mi dea c-un bolovan sau c-un cuţit la gât… să ne omoare copiii”

EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Tavarăș Cozmin, am găsit noile construcții ilegale de pe plaja din Mamaia! E și mai grav: sunt castele, nu hoteluri!

Adrian Ursu, mârlănie în direct: „Este o putoare la Sectorul 1!”

1 COMENTARIU

  1. Cam tarziu s-a trezit si asta, oare chiar nu-i are pe constiinta pe milioanele de oameni care au murit din cauza ignorantei sale crase, demisia era ceva ce trebuia sa faca in momentul in care a vazut ca a gresit aparandu-i pe chinezi!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here