vineri, aprilie 12, 2024
AcasăMainIon Rădoi și concubina sa - 60 de zile sub control judiciar....

Ion Rădoi și concubina sa – 60 de zile sub control judiciar. Nu au voie să iasă din țară sau să poarte arme. Una dintre acuzații: șantajul

-

În urma perchezițiilor și a audierilor de miercuri, baronul sindical Ion Rădoi (59 de ani), de la metroul bucureștean, a intrat în „carantină” pentru următoarele 60 de zile. Nu are voie să părăsească țara fără acordul procurorului de caz, nici să poarte arme, să-și exercite funcția de șef al USLM (Unitatea – Sindicatul Liber din Metro), să vină la sediul sindicatului sau să ia legătura cu tovarășii săi de „haiducii” penale. Dacă nu respectă condițiile controlului judiciar, Rădoi ajunge în arest.

Acuzațiile pe care i le aduc procurorii DNA lui Rădoi: șantaj (două fapte) și folosirea influenței sau a autorității de lider sindical (în formă continuată). Greva de tip mafiot din 26 martie 2021, când a paralizat Capitala, i-a adus mari belele fostului parlamentar PSD.

În comunicatul emis miercuri seara, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a explicat care sunt acuzațiile care li se aduc lui Ion Rădoi și unei altepersoane fizice, administrator al unor societăți comerciale”, precum și condițiile controlului judiciar.

Potrivit unor surse Ziaristii.com, cea de-a doua persoană pusă sub acuzare – persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale” – este concubina acestuia, Elena Claudia Minea.

Partenera de viață a lui Ion Rădoi administrează 4 firme care aveau în chirie spații comerciale aflate în proprietatea Metrorex, dar controlate și foloiste abuziv de SindoMet, firma sindicatului condus de Rădoi.

- Advertisement -

Prin intermediul celor patru firme, Elena Minea și asociata sa, Iuliana Adina Mihale, au exploatat 14 spații comerciale, majoritatea în cele mai rentabile stații de metrou, în vaduri comerciale foarte bune.

Sindicaliștii i-au îmbrâncit pe jurnaliști și „i-au asigurat protecție” concubinei lui Rădoi

În cadrul controlului judiciar instituit pentru 60 de zile, Ion Rădoi nu mai poate exercita funcția de lider sindical și nici nu poate lua legătura cu o parte din membrii Sindicatului, cei care au calitate în dosar.

Miercuri seara, aproape 50 de sindicaliști au venit la sediul DNA pentru a-l susține pe Ion Rădoi, care a fost audiat de procurori 5 ore și jumătate. Printre ei se aflau și persoane cu care Rădoi nu are voie să ia legătura în niciun fel. Sindicaliștii au stat pe trotuarul din fața DNA.

- Advertisement -

Când a ieșit de la audieri Elena Minea (concubina lui Rădoi), sindicaliștii au flancat-o, pentru a o „proteja” – în stil mafiot – de jurnaliștii aflați la sediul DNA.

Când a ieșit de la audieri Ion Rădoi, sindicaliști au îmbrâncit jurnaliștii, pentru a-i face culoar liderului USLM.

Ion Rădoi (59 de ani) este un vechi baron PSD, partid care l-a trimis de două ori în Parlament: mai întâi deputat (2000-2004), apoi senator (2004-2008).

Doi „porumbei” în vremuri bune, de jaf: Elena Minea și Ion Rădoi / FOTO: Gandul.ro

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 iulie 2021, a inculpaților:

RĂDOI ION, la data faptei și în prezent președinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) și administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de USLM), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată;

– șantaj (două fapte),

Persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Prezenta cauză are ca obiect investigarea modalității în care au fost exploatate și administrate spațiile comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021.

Pentru o mai bună înțelegere a celor ce vor fi expuse mai jos, facem următoarele precizări:

În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (USLM) și controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit.

În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modului de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 de lei.

În acest context, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce funcționau ilegal din luna septembrie 2018.

Concret, pentru a-i determina pe reprezentanții decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor – AGA pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) și pe Directorul General al Metrorex (ca reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administrație al Metrorex), să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, inculpatul, printre altele:

– ar fi organizat și demarat acțiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca și consecință blocarea circulației trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă;

– ar fi coordonat angajații Metrorex și membri ai USLM, unii cu funcții de conducere, prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui;

– ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat;

– ar fi determinat angajații de la Metrorex prezenți la locul de muncă să-și întrerupă programul, pentru a participa la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale și implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex;

– ar fi determinat pe ceilalți lideri de sindicat să mobilizeze salariați aflați la serviciu care să participe la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale;

– ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susținerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor și pe Directorul General al Metrorex să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la metrou și, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desființare a spațiilor respective.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului (pentru ambii inculpați);

– să nu se deplaseze la sediul USLM și la sediul SC Sindomet Servcom SRL (pentru ambii inculpați);

– să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar (pentru ambii inculpați);

– să nu desfășoare activitatea de președinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa (doar pentru inculpatul Rădoi Ion);

– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme (pentru ambii inculpați).

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, celor doi inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* CCR dă o lovitură cumplită justiției. Decizia de azi, fidelă dorinței lui Dragnea, va crea o mare criză de procurori în DNA și DIICOT

* Victimizare nerușinată la Antena 1: „Aştept să mă omoare cineva pe stradă… să-mi dea c-un bolovan sau c-un cuţit la gât… să ne omoare copiii”

* Noul CNA, amendă-record pentru Antena 1! Sorin Ovidiu Bălan trata abject o amenințare cu moartea: „Așa se iubesc ei”. După 4 luni, bărbatul și-a omorât soția și pe fiul ei de 14 ani în curtea bisericii

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Tavarăș Cozmin, am găsit noile construcții ilegale de pe plaja din Mamaia! E și mai grav: sunt castele, nu hoteluri!

* Robert Negoiță reîncepe „Borduriada” în Sectorul 3! El schimbă bordurile pe care le mai înlocuise în 2014 și 2018

* Adrian Ursu, mârlănie în direct: „Este o putoare la Sectorul 1!”

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* Maia Sandu începe revoluția în Moldova: imunitatea parlamentară va fi desființată, averile hoților vor fi confiscate. Reforma instituțiilor se va face cu experți străini

* Revoltă anticomunistă în Cuba. Președintele țării asmute populația împotriva protestatarilor: „Toți comuniștii să iasă pe străzi! Să înfrunte provocările într-un mod hotărât, ferm și curajos! Ordinul de luptă a fost dat: în stradă, revoluționari!”

* VIDEO. CFR Cluj s-a chinuit îngrozitor să elimine campioana Bosniei. A fost salvată de noua regulă a UEFA și de golul minunat al lui Chipciu, în minutul 118. Urmează stânca Gibraltarului!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -