VIDEO. Ironia istoriei: un elicopter american se salvează aterizând forțat în fața „Blocului Rusesc” din fosta „Piață Stalin” și „Piață Hitler”, actuala „Charles de Gaulle”!

1
16997

Un elicopter militar american, de tip Black Hawk, a aterizat de urgență, joi, în Piața Charles de Gaulle din București, pe carosabil. În timpul coborârii, a dărâmat doi stâlpi de iluminat de pe marginea drumului. Aparatul de zbor făcea parte dintr-o formațiune de 6 elicoptere care participau la pregătirile pentru Ziua Aviației, care va avea loc peste 5 zile (pe 20 iulie).

Prima consecință a incidentului: de Ziua Aviației, elicopterele și avioanele – române și aliate – nu se vor mai ridica de la sol. Va fi o festivitate fără paradă aviatică.

Elicopterul a efectuat o aterizare forțată. Echipajul a raportat o eroare tehnică suficient de gravă încât să impună o aterizare de urgență.

În momentul în care a început să piardă altitudine, elicopterul se afla în formație alături de alte 5 aparate de zbor, deasupra Bulevardului Aviatorilor. Cele 6 aeronave aparțin trupelor americane de la baza militară de la Kogălniceanu, județul Constanța.

Elicopterele de tip Black Hawk participau la pregătirile pentru Ziua Aviației, care va avea loc pe 20 iulie. Era un zbor de antrenament.

La un moment dat, unul dintre elicoptere s-a confruntat cu o defecțiune tehnică, iar aparatul de zbor a fost nevoit să aterizeze.

Nu au fost victime nici în privința echipajului american, nici printre participanții la trafic sau alte persoane aflate la sol.

Au fost doar unele pagube materiale. În evoluția lui disperată spre locul aterizării, elicopterul a doborâ doi stâlpi de electricitate, câte unul pe fiecare parte a Bulevardului Aviatorilor.

Ambasada SUA a reacționat rapid: „Ambasada SUA este conștientă de incident și urmărim îndeaproape evoluțiile. Înțelegem că nu au existat răniți. Lucrăm alături de partenerii noștri români pentru a rezolva situația și vom furniza informații actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile”.

Imaginile unui incident care putea deveni tragic

Imagini video postate de Realitatea.net arată cum elicopterul cu probleme se desprinde din formațiunea de aeronave care făceau exerciții deasupra Capitalei și coboară brusc, pierzând altitudine. Pilotul își încadrează aparatul de zbor exact de-a lungul Bulevardului Aviatorilor, la mică înălțime, pe direcția către Piața Charles de Gaulle.

https://www.facebook.com/portalul.realitatea.net/videos/184889896944962/

Un șofer aflat în trafic în zonă a surprins momentul în care elicopterul efectua aterizarea forțată, la mică înălțime deasupra coloanei de mașini oprite la semaforul din Piața Charles de Gaulle. Imaginile au fost postate pe grupul de discuții Info Trafic București – Ilfov.

Un rol important în evitarea victimelor omenești l-a avut echipajul de poliție aflat în acel moment în Piața Charles de Gaulle. Simțind suflul generat de elicea elicopterului șu auzind zgomotul motorului, polițiștii au acționat rapid și eficient. Ei au blocat circulația și au creat un spațiu suficient de mare, pe carosabil, pentru aterizarea aeronavei. Ei au creat, practic, un heliport ad-hoc, exact ceea ce căuta pilotul american.

Parchetul Militar a anunțat deschiderea unui dosar penal, pentru a se stabili eventuale vinovății în acest caz. Militarii americani nu pot fi cercetați de justiția română. Ei beneficiază de imunitatea conferită de tratatul special semnat între cele două state. În cazul lor, ancheta este preluată de justiția militară americană.

Piața Charles de Gaulle, fostă Jianu, Hitler, Stalin și Aviatorilor

Piața Charles de Gaulle, cea în care a aterizat joi elicopterul american, și-a schimbat numele în mai multe rânduri, în funcție de geopolitica momentului.

Primul său nume a fost Piața Jianu, după cum îl chema pe unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu în anul 1821.

În 1940, odată cu venirea la putere a Guvernului Ion Antonescu din care făceau parte și legionarii, Piața Jianu a devenit Piața Hitler, după numele liderului nazist al Germaniei, Adolf Hitler.

După 23 august 1944, odată cu arestarea Mareșalului Ion Antonescu, Piața Hitler a redevenit Piața Jianu.

După abolirea monarhiei (30 decembrie 1947), conducerea comunistă a venit cu propria-i închinăciune, redenumind celebra intersecție din nordul Capitalei: Piața Generalissim I. V. Stalin. Mai mult, o statuie a conducătorului sovietic a fost montată la loc de cinste, la intrarea în Parcul Herăstrău (unde în prezent se află monumentul lui Charles de Gaulle).

Statuia lui Stalin a existat între anii 1951 și 1962. Valul destalinizării lansate în URSS de Nikita Hrușciov a ajuns și la București, așa că statuia lui Iosif Visarionovici Stalin a fost demolată. E drept, nu cu tam-tam, ci „pe furiș”, într-o noapte din vara anului 1962. La operațiune, care a durat câteva ore, au contribuit 4 tancuri și 12 buldozere.

Imediat, Piața Stalin a fost botezată Piața Aviatorilor, după statuia Eroilor Aerului, situată în apropiere.

După căderea comunismului din 1989, pe fondul prieteniei româno-franceze, zona a redenumită Piața Charles de Gaulle, după numele fostului președinte al Franței, personalitate marcantă a Rezistenței Franceze din vremea ocupației naziste.

„Blocul Rusesc”

Pe o laterală a fostei Piețe Stalin se află și fostul „Bloc Sovietic”, actualul „Bloc Rusesc”. Acesta aparține statului rus, iar în decembrie 1989 adăpostea zeci de cetățeni sovietici care făceau diversiuni criminale în zona Televiziunii Române, în folosul echipei moscovite conduse de Ion Iliescu. Între „Blocul Sovietic” și turnul TVR sunt, în linie dreaptă, cel mult 250 de metri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ion Rădoi și concubina sa – 60 de zile sub control judiciar. Nu au voie să iasă din țară sau să poarte arme. Una dintre acuzații: șantajul

* Sondaj Inscop: PSD crește, PNL e peste scorul de la alegeri, USR-PLUS recuperează, AUR o ia în jos (după un salt spectaculos)

* CCR dă o lovitură cumplită justiției. Decizia de azi, fidelă dorinței lui Dragnea, va crea o mare criză de procurori în DNA și DIICOT

* Victimizare nerușinată la Antena 1: „Aştept să mă omoare cineva pe stradă… să-mi dea c-un bolovan sau c-un cuţit la gât… să ne omoare copiii”

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Tavarăș Cozmin, am găsit noile construcții ilegale de pe plaja din Mamaia! E și mai grav: sunt castele, nu hoteluri!

* Robert Negoiță reîncepe „Borduriada” în Sectorul 3. El schimbă bordurile pe care le mai înlocuise în 2014 și 2018

* Adrian Ursu, mârlănie în direct: „Este o putoare la Sectorul 1!”

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* Maia Sandu începe revoluția în Moldova: imunitatea parlamentară va fi desființată, averile hoților vor fi confiscate. Reforma instituțiilor se va face cu experți străini

* VIDEO. CFR Cluj s-a chinuit îngrozitor să elimine campioana Bosniei. A fost salvată de noua regulă a UEFA și de golul minunat al lui Chipciu, în minutul 118. Urmează stânca Gibraltarului!

1 COMENTARIU

  1. Vă dați seama ce balamuc ieșea dacă elicopterul-american pica peee… blocul-rusesc?????!!!

    Al-Treilea-Război-Mondial începea laaa… București!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.