Șeful Consiliului Fiscal: „Sistemul fiscal e ciuruit! A fost capturat de grupuri de interese!” / „Nu vom putea continua cu asemenea deficite!” / „Așa ceva rar găsești în istoria economică modernă!”

3
595
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal

Într-o dezbatere care a avut loc vineri la sediul BNR, șeful Consiliului Fiscal, academicianul Daniel Dăianu, a făcut pulbere politica fiscală a Guvernului Ciolacu. El a pus un diagnostic necruțător situație actuale: „Nu vom putea continua cu asemenea deficite!”

Daniel Dăianu (71 de ani) a vorbit, în dezbaterea de la Banca Națională a României (BNR), despre reformele fiscale absolut necesare, care ar putea fi dureroase.

„Unii tot filozofează că deficitul acesta sau veniturile fiscale joase sunt o întruchipare a contractului social. Care contract social? Domnul președinte al Senatului (Nicolae Ciucă – n. red.) vorbea de «o mașină care nu se gripează». Păi, mașina este gripată, și e alimentată cu benzină cumpărată pe datorie de la alții”, a spus Daniel Dăianu.

Acesta a completat: „Avem un deficit structural foarte mare. Se pare că este cel mai mare deficit structural din Uniunea Europeană, diverse estimări plasându-l în jur de 6%. Noi trebuie să-l ducem spre 3% dacă vrem să intrăm și în zona euro, dacă vrem să avem spațiul fiscal necesar pentru a amortiza șocuri externe, de la războaie până la pandemii, crize”.

Prezentăm principalele declarații făcute de șeful Consiliului Fiscat în dezbaterea de la BNR.

„Nu vom putea continua cu asemenea deficite!”

* „Această corecție înseamnă nemulțumire, înseamnă frustrare, înseamnă mânie, pentru că ai o criză a nivelului de trai! Oamenii sunt speriați, nu vedeți că bucăți de drone pică pe teritoriul României și noi venim acuma și cu o corecție macroeconomică care trebuie făcută și pe care nu o putem amâna!”

* „România a făcut o eroare monumentală în 2015-2016, când au fost reduse taxe și impozite, crescând în același timp cheltuielile. Așa ceva rar găsești în istoria economică modernă! Pur și simplu, nu se întâmplă așa ceva. Am ajuns cu veniturile fiscale de la 19% din PIB la 15% din PIB, o diminuare de 4 puncte procentuale din PIB! Și am fost avertizați, Guvernatorul știe! Ni s-a spus: «Nu vă jucați cu focul, că nu veți putea reveni!»”

* „Această corecție trebuie făcută și pe partea de cheltuieli, dar și pe cea de venituri. Cei care cred și de fapt mitizează corecția numai pe partea de cheltuieli întrețin, alimentează o himeră. Nu se poate face numai pe partea de cheltuieli! Trebuie să umbli și la venituri”

* „Sigur o faci prin eliminarea exceptărilor, aceste inechități în sistemul fiscal, care este ciuruit, a fost capturat de grupuri de interese. Ăsta e adevărul și trebuie să spunem acest lucru.”

* „Din păcate, cei care câștigă datorită acestui sistem fiscal sunt cei care vociferează să rămână ca în Caragiale: «Domnule, să se schimbe, dar să nu se modifice!»”

* „Din păcate, cei care câștigă datorită acestui sistem fiscal sunt tocmai cei care acum vociferează! Ei cred că străinătatea va finanța România. Sine die nu o va finanța!”

* „Aceste reforme nu trebuie să fie pur contabile, ci trebuie să ții seama de echilibre sociale și de ceea ce poate societatea să absoarbă. Societatea trebuie să poată să respire, altfel ce-ai făcut?!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Declarație dementă a ministrului Justiției: „În România sunt milioane de consumatori de droguri, nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare”. Ar însemna că cel puțin un român din 7 se droghează!!!

* Mafia PSD: Agenția care a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR pentru spitale e înțesată de PSD-iști care primesc sporuri uriașe tocmai pentru a atrage bani europeni în Sănătate!

* Europarlamentar român: „Criminalii din Guvern refuză banii UE pentru că nu pot să-i fure!” Solicitare oficială către Comisia Europeană să respingă cererea lui Ciolacu de a tăia din PNRR finanțarea de 740 de milioane de euro pentru spitale

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* VIDEO. Ură viscerală și propagandă rusească delirantă în emisiunea lui Marius Tucă. Istoricul Armand Goșu desființează minciunile „analistului” Hartmann: „Nimeni, în afara lui Putin, nu susține asta!”

* Kadîrov, lacheul cecen al lui Putin, e în comă de câteva zile. A fost transportat la un spital din Moscova, dar degeaba. Va fi dus, probabil, în Emirate

* VIDEO. Mahalagioaica Amalia Bellantoni a stricat deschiderea anului școlar la Belciugatele! Vrea să predea franceza, dar părinții elevilor nu o acceptă, pentru că a luat nota 5,2 la concurs și nu știe această limbă!

* Miza politică a lui Teodosie „Mache” Tomitanul – scaunul de Patriarh al BOR, oferit de o posibilă guvernare naționalist-filetistă „de AUR”

* Cei trei care au nenorocit-o pe Simona Halep: francezi din echipa lui Mouratoglou, fostul antrenor al Serenei Williams. ITIA face lumină: cei trei sunt fizioterapeuta, directorul cu pregătirea fizică și însuși Mouratoglou

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here