VIDEO. Ură viscerală și propagandă rusească delirantă în emisiunea lui Marius Tucă. Istoricul Armand Goșu desființează minciunile „analistului” Hartmann: „Nimeni, în afara lui Putin, nu susține asta!”

63
4743
Marius Tucă invită frecvent în emisiunile sale de la Gândul personaje care susțin narativele propagandei rusești

Delir propagandistic putinist și ură viscerală anti-ucraineană, asta pot urmări românii în emisiunile online pe care Marius Tucă le face la Gândul, publicația deținută de Radu Budeanu. În ediția din 1 septembrie, românilor li s-a livrat integral teoria lui Putin privind Ucraina – stat fascist, un „monstru” făcut de Lenin, stat artificial care n-are istorie, popor și limbă etc. Publicul n-a fost avertizat că e vorba de tezele propagandei ruse, iar cei din studio le-au prezentat ca și cum ar fi istoria reală.

Pentru această propagandă pro-rusă a fost adus ca invitat H. D. Harmann, un personaj branduit ca „politolog” și „jurnalist”, care cu alte ocazii a pretins că știe sigur cum omenirea a fost făcută de o civilizație extraterestră. Invitatul lui Tucă promovează în mod regulat liniile narative ale Moscovei.

Timp de 10 minute, Harmann a ținut un discurs halucinant, înșirând pe o voce răstită enormități fără nicio legătură cu adevărul istoric, dar care pot fi regăsite, în totalitate, în propaganda rusească și în liniile directoare ale cuvântărilor și articolelor lui Putin.

Aceste manipulări au fost văzute, în primele 5 zile de la publicare, de peste 73.000 de români, motiv pentru care Ziaristii.com a decis să acorde atenție cazului.

Mai jos, prezentăm afirmațiile făcute de H. D. Harmann în emisiunea moderată de Marius Tucă pe canalul video online al publicației Gândul, iar în paranteze – precizările redacției Ziaristii.com.

Pentru a lămuri unele dintre spusele invitatului lui Marius Tucă, publicația noastră a apelat la istoricul Armand Goșu, profesor universitar, printre cei mai buni rusologi și sovietologi din România. Goșu și-a luat doctoratul în istoria Rusiei la Moscova, în 1995, susținându-și lucrarea în limba rusă, timp de 5 ore, în fața unei comisii de profesori universitari ruși.

În emisiunea lui Tucă s-au bifat toate ideile din discursul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, ținut de Putin în vara lui 2021 și în care acesta nega existența statului vecin. Tezele propagandei ruse – prezentate ca fiind istorie reală

* „Ucraina – țară creată de URSS. Lenin a creat-o. Nu putem să începem cu Taras Bulba. (…) Ucraina a fost creată de către URSS. Și alături de Republica Sovietică Socialistă Belarus și de Republica Federală Sovietică Socialistă Rusia, Ucraina este fondatoare a URSS.” („Analistul” lui Tucă susține două lucruri opuse în aceeași frază, fără ca moderatorul să intervină – mai întâi spune că Ucraina a fost creată de URSS, apoi că, dimpotrivă, URSS a fost creată de Ucraina – n. red.)

* „Ucraina este un stat creat de comuniști. Prin comunismul sovietic, Ucraina și-a creat identitatea națională de astăzi. Iar Ucraina nu are o identitate națională creată prin lupte cu turcii, cu tătarii, cu… Cum am făcut noi în zona aceasta.” (Pe vremea tătarilor nu exista România, erau doar principatele române – n. red.)

* „Și aveau cu cine să se lupte, pentru că aveau Hanatul Hoarda de Aur, aveau Hanatul tătar, aveau turcii în Crimeea, îi aveau pe ruși în Kiev…” (Aici asistăm la o „varză” cumplită – Hanatul Hoardei de Aur era, de fapt, unul și același cu Hanatul tătarilor, iar turcii nu dețineau Crimeea, care aparținea tătarilor din Hanatul numit mai sus. Iar Principatul Rusiei Kievene, care nu are nicio legătură cu rușii de azi, nu s-a suprapus istoric cu Hanatul Hoardei de Aur. Practic, ucrainenii de azi sunt urmașii Rusiei Kievene, deci nu aveau cum să se lupte cu ei înșiși – n. red.)

* „Plus că aveau polonezii, care ocupaseră, în marea lor iubire de democrație și putere europeană, să nu uităm Regatul Poloniei, prin 1400, până în 1600, Ludovic al XIV-lea se luptă cu ei, este cel mai mare regat ca întindere de pământ. Plus, bineînțeles, iubitorii de pace și de democrație și de drepturile omului, suedezii, care fac un măcel împotriva rușilor la Kiev. Este un genocid ce fac ei când ocupă Kievul. Ăștia sunt suedezii! Da’ ei sunt pacifiștii de astăzi!” (Avalanșă de aberații: 1. Ludovic al XIV-lea nu a purtat niciodată război contra Poloniei; 2. Polonezilor și suedezilor li se reproșează că acum 5-600 de ani nu erau țări democratice și că purtau războaie, când la acel moment așa funcționa întreaga lume; 3. N-a existat niciodată niciun „genocid” făcut de suedezi în Kiev – n. red.)

* „Polonia ia partea de vest și Suedia intră pă fiord” (nu există niciun fiord pe coasta poloneză și baltică și cu atât mai puțin unul care să ajungă în Ucraina – n. red.)și ocupă… Bon! (În realitate, invazia regelui suedez Carol al XII-lea, din 1708-1709, s-a produs cu o armată de uscat – n. red.)

* „Identitatea națională a Ucrainei e forjată de lupta din Al Doilea Război Mondial. Unde, datorită lui Bandera, care face aceeași greșeală identică (pleonasm – n. red.) cu Ion Antonescu: scrie o scrisoare publică în care el își declară jurământul față de Hitler (Antonescu n-a scris niciodată o scrisoare deschisă și nici nu i-a jurat credință lui Hitler – n. red.) la intrarea trupelor naziste în URSS, Ucraina fiind atunci parte a teritoriului URSS. Și a fost prima atacată, că pe-acolo s-a intrat. După dispariția Poloniei, Germania nazistă, Hitler pe acolo s-a decis să intre.” (În realitate, germanii au invadat URSS pe un front de la Marea Baltică la Marea Neagră, iar principala direcție de atac a fost prin Belarus, pe ruta Minsk – Smolensk – Moscova, scopul fiind ocuparea capitalei și decapitarea statului comunist – n. red.)

* „Indiferent ce mi se spune despre eroul național al lui Van der Leyen (Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene – n. red.), al lui Michel (Henri Michel, președintele Consiliului European – n. red.), al lui Iohannis și al marilor europeniști, Bandera a fost un criminal nazist (niciunul dintre cei enumerați mai sus n-a spus niciodată nimic despre Stepan Bandera, așa-zisa admirație a europenilor față de acest personaj marginal este 100% invenția propagandei rusești – n. red.) care va forja o identitate independentistă. Este primul mare luptător pentru independența Ucrainei. Unul este naționalismul de tip comunist, care se forjează în perioada Lenin și Stalin (o altă mare prostie, Stalin a dus, de fapt, o amplă politică de deznaționalizare și rusificare a Ucrainei, punând la cale și Holodomorul în care au pierit milioane de ucraineni, nicidecum n-a susținut naționalismul ucrainean – n. red.), și alta este invadarea de către Germania nazistă a Ucrainei. În acel moment nu mai este naționalismul de tip criminal bolșevic al Ucrainei, este independența Ucrainei. Ei fiind siguri că Hitler va învinge, că rușii sunt niște prăpădiți, primitivi, nenorociți care «ne ducem noi, cu biciul, îi aruncăm»… Bandera este și marele genocidar. Eroul democrației de astăzi a lui Zelenski (Bandera nu e considerat eroul democrației ucrainene contemporane – n. red.), cel ale cărui poze, picturi și statui sunt pe toate străzile Ucrainei de astăzi este un genocidar nazist (o nouă temă preluată direct din propaganda rusească, Bandera e popular printre naționaliștii ucraineni din vestul țării tot așa cum Zelea Codreanu e popular în România în segmentul marginal reprezentat de unii extremiști simpatizanți AUR – n. red.). Trebuie să se spună asta cu gura mare, plină și cu dinții în față. Cine-l laudă pe Bandera astăzi îi laudă pe Antonescu, Horthy, Hitler, Mussolini. (…) Faptul că îl lauzi pe Bandera, lauzi armata naționalistă ucraineană plătită cu banii lui Hitler, acest lucru te face să lauzi fascismul (insistență pe un non-subiect, Ucraina nu-l laudă pe Bandera după cum nimeni în Europa nu face acest lucru, iar Bandera e departe de importanța pe care i-o dă propaganda rusă – n. red.) și nazismul.”

* „Ucraina a fost una dintre cele mai depopulate regiuni. Datorită presiunii tătare și turce, nimeni n-a vrut să se stabilească acolo, mai ales că aveai și presiunea europeană prin Polonia. Ucraina a fost cea mai detestabilă regiune (cum a măsurat autorul afirmației gradul de detestabilitate a regiunilor? – n. red.), săracă până prin anii 1960. Ea nu este electrificată aproape deloc și electrificarea Ucrainei, față de alte zone ale URSS, se termină abia în anii 1970! Este atât de săracă, încât atunci când pogromurile rusești împotriva populației evreiești de acolo încep, evreii care se mută de acolo în Europa îngrozesc Europa. De ce? Trăiau după regulile de acum 2000 de ani!” (O altă fabulație. Jumătatea vestică a Ucrainei, care a fost sub dominație poloneză, era înstărită și civilizată comparativ cu Rusia, lucru consemnat în memoriile lor de călători și, apoi, de soldații germani în Al Doilea Război Mondial. Aceștia au relatat cum casele frumoase și curate lăsau locul bordeielor din chirpici și mizeriei pe măsură ce armatele germane înaintau spre est și pătrundeau în stepele rusești – n. red.)

* „Industrializarea sovietică a creat un al treilea monstru, ideea că Ucraina este europeană. Și când URSS-ul decide – nu se gândea nimeni că Ucraina va face ce a făcut după 1990 (vorbitorul pare să dea o conotație negativă independenței față de URSS pe care Ucraina și-a proclamat-o la fel ca și celelalte 14 foste republici controlate de imperiul comunist – n. red.) – să pună întreg sistemul de țevi de gaze de export al gazelor spre Germania, în special, în Ucraina, în acel moment Ucraina își creează un fel de clasă de economiști, clasă de intelectuali așa-zis europenistă. Din care provine și acest individ, Zelenski.” (Și acesta este un narativ inventat de propaganda Rusiei putiniste, pe care invitatul lui Tucă îl prezintă ca fiind realitate istorică – n. red.)

* „Aceste trei etape de formare în 70-80 de ani duc la ceea ce noi (care „noi”? În numele cui vorbește invitatul lui Tucă? – n. red.) numim crearea unui monstru național-identitar, care însă nu face parte din procesul natural, istoric, care (corect se spune „pe care” – n. red.) l-a cunoscut Europa. Astăzi, jumate din populația Ucrainei este catolică, jumate este ortodoxă; din jumatea de ortodocși, unii sunt de rit vechi, alții de rit nou; din jumatea aia de catolici, unii sunt greco-catolici.” (Faptul că Ucraina e un stat multiconfesional îl face pe invitatul lui Tucă să concluzioneze, cu acordul tacit al moderatorului, că ar fi un „monstru”. Trebuie precizat că, în perioada interbelică, înainte de Al Doilea Război Mondial și perioada comunistă, România avea aproape 30% din populație de altă confesiune decât cea ortodoxă. Abia distrugerea greco-catolicilor și vânzarea evreilor și a germanilor au dus la omogenitatea confesională de azi – n. red.)

* „Ucraina este un conglomerat de etape în care fascismul și nazismul s-au cuplat cu comunismul și au dat ceea ce noi astăzi vedem într-o Ucraină care nu-și găsește locul.” (Din nou, afirmație produsă 100% de propaganda Kremlinului, care consideră că locul Ucrainei este, de fapt, în subordinea Moscovei – n. red.). De aceea ai 8 milioane de ucraineni de limbă rusă care au plecat în Rusia înainte de începerea războiului de agresiune a Moscovei împotriva Kievului și au depopulat toate zonele acelea din est pe care se luptă astăzi. Și de aceea au mai plecat între 7 și 10 milioane de ucraineni în vest. Sunt cei care trăiau în spațiul fost polonez (În realitate, milioane de ucraineni au fugit din calea bombelor rusești, și nu pentru că ar fi trăit într-un stat artificial, așa cum pretinde invitatul lui Tucă – n. red.)

* „Ucraina nu este capabilă la ora actuală, de exemplu, să-mi spună de unde-i vine limba (o altă temă lansată de Putin în 2021, în discursul public care contesta dreptul la existență al țării vecine – n. red.). Limba este foarte apropiată cu cea rusă. (…) Deci, este un stat care, din acest punct de vedere, astăzi, când vorbim, nu poate decât să învingă Rusia, să distrugă Rusia, să facă un genocid în Rusia (războiul se desfășoară, de fapt, în Ucraina, iar cei care mor sunt civilii ucraineni bombardați de ruși, dar în emisiunile lui Tucă lucrurile sunt prezentate ca și cum ar sta invers – n. red.) pentru a spăla prin sângele rusesc toate păcatele ei de odinioară. Altfel, Ucraina nu va exista ca stat! N-are cum! Va fi întotdeauna o problemă pentru toată lumea!”

* „Occidentul poartă un război proxi cu Rusia. (…) Nimeni nu consideră Ucraina un stat. Pentru că, dacă ar fi considerat Ucraina ca stat, nu și-ar fi permis nimeni, în primul rând statul ucrainean nu ar fi permis utilizarea sa pentru distrugerea Rusiei.” (Propagandă rusească 100%, de cel mai jegos nivel, prin care sunt inversate rolurile și agresorul e considerat victimă, iar victima – agresor. Rusia este cea care încearcă distrugerea Ucrainei, pe care a invadat-o la 24 februarie 2022 și căreia îi contestă dreptul la existență, și nu invers. Ucraina e stat membru al ONU și recunoscut de toate țările, în granițele sale depână în 2014, deci incluzând Crimeea și Donbass-ul și celelalte zone ocupate acum de ruși. Teza războiului proxi al Occidentului cu Rusia este de asemenea coaptă în laboratoarele Kremlinului, pentru a justifica incapacitatea armatei ruse de a câștiga pe front și pentru a transmite că, de fapt, rușii luptă cu Occidentul, nu cu ucrainenii – n. red.)

* „Îmi pare rău pentru toți stângiștii de la SNSPA și de la Universitatea București și toți istoricii care nasc astăzi tot felul de povești uluitoare despre existența Ucrainei, îmi pare rău pentru cărțile de istorie antică în limba ucraineană care li se dau copiilor de clasa a V-a, în care spun că Ucraina există de pe timpul faraonilor. (Invenție de la cap la coadă, în manualele de istorie ucrainene nu există absolut nimic din ce afirmă invitatul lui Tucă – n. red.). Minciunile de la SNSPA sunt excepționale. Citesc cu groază minciunile pe care le spun profesorii de acolo despre Ucraina.”

VIDEO: Delirul putinist al lui H. D. Hartmann, în găzduirea blândă a lui Tucă

Armand Goșu: „Ucraina modernă a apărut după revoluția din februarie 1917. Afirmația că Lenin a creat Ucraina îi aparține lui Putin. Niciun alt istoric, nici măcar unul dogmatic stalinist, n-a putut să afirme vreodată această enormitate”

Mai jos, unele clarificări făcute de istoricul Armand Goșu, la solicitarea redacției Ziaristii.com. Discuția cu redacția s-a purtat prin mesaje text pe telefon.

 • „Ucraina modernă a apărut după revoluția din februarie 1917, la fel ca Finlanda, Georgia, Armenia, Republica Democratică Moldovenească etc. După lovitura de stat bolșevică, în ianuarie 1918, și-a declarat suveranitatea și a participat separat la negocierile de pace cu Puterile Centrale. A fost o perioadă tulbure, Tratatul de la Brest Litovsk (februarie 1918) a dus Ucraina sub controlul Puterilor Centrale care au  înființat Hatmanatul Ucrainei; a fost o Ucraină Occidentală aliată cu Polonia. A fost o Ucraină controlată de bolșevici. Practic, între 1917-1922, în contextul Războiului Civil din Rusia s-a desfășurat și războiul pentru independență al Ucrainei. Victoria bolșevicilor și proclamarea Uniunii Sovietice au înghețat proiectul statalității ucrainene până în 1991, la prăbușirea URSS.”
 • „Ucraina n-a fost creată de URSS. Ucraina, alături de Rusia, Bielorusia și Federația Caucaziană, a creat URSS la 30 decembrie 1922. La înființare, Uniunea Sovietică avea în componență patru republici, printre care și Ucraina.”
 • „Afirmația că Lenin a creat Ucraina îi aparține lui Putin (nici un alt istoric, nici măcar unul dogmatic stalinist, n-a putut să afirme vreodată această enormitate)… și este prezentă în articolul lui Putin despre „Unitatea istorică a rușilor și ucrainienilor” publicat la 12 iulie 2021.”
 • „Identitatea națională ucraineană este o realitate încă de la sfârșitul Secolului al XIX-lea. Austria, care stăpânea zonele locuite de ucraineni, în urma împărțirilor repetate ale Regatului Poloniei, a încurajat formarea și dezvoltarea identității naționale ucrainene.”
 • „Stepan Bandera s-a născut în familia unui preot greco-catolic din Galiția, în Imperiul austro-ungar. Naționalist ucrainean, anti-semit, anti-polonez, dar și anti-sovietic virulent. Pe cât era de anti-polonez, pe atât era de anti-sovietic. Grupul din jurul lui Bandera a colaborat cu serviciile secrete germane, la câteva zile de la invadarea URSS a proclamat independența Ucrainei, dar Hitler avea alte planuri, astfel că în septembrie 1941 Bandera este arestat de naziști și internat, la fe ca legionarii, români, într-un lagăr din Germania, de unde a fost eliberat peste trei ani, în septembrie 1944. Hitler a încercat acum să-l utilizeze pentru acțiuni de sabotaj și strângerea de informații împotriva Armatei Roșii. După război a rămas în Germania de Vest. În toamna anului 1959, serviciile secrete sovietice l-au asasinat la Munchen, prin otrăvirea cu cianură. Agentul KGB care l-a asasinat a fost prins, judecat și condamnat la închisoare. Cu asasinarea lui Bandera se laudă și astăzi serviciile secrete rusești, fiind considerată una dintre cele mai de succes operațiuni din străinătate.”
 • „Importanța lui Bandera a fost mult exagerată de istoricii sovietici și ruși de astăzi. Figura lui Bandera, descris ca un fascist și un naționalist ucrainean periculos, este utilă în primul rând propagandei rusești. Impactul lui asupra istoriei recente a Ucrainei este destul de redus, limitându-se la coordonarea câtorva rebeliuni anti-sovietice organizate de partizanii ucraineni, susținuți din Vest de Bandera. Autoritățile sovietice au acuzat serviciile secrete occidentale de implicare în aceste acțiuni și de susținere a operațiunilor lui Bandera. Personajul istoric Bandera a fost recuperat abia în perioada renașterii naționale ucrainene în contextul glasnosti inițiat de Mihail Gorbaciov, în ultimii ani ai URSS.”
 • „Limba ucraineană este o limbă de sine stătătoare care face parte din familia limbilor slave exact așa cum și româna e o limbă de sine stătătoare care face parte din familia limbilor latine. Există cărți, inclusiv dicționare în limba ucraineană din Secolele XVIII și XIX. Limba ucraineană se aseamănă mai mult cu poloneza decât cu rusa, dar asta nu înseamnă că, dacă vorbești ucraineană, înțelegi poloneză, după cum nu înseamnă că dacă vorbești româna știi franceză.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Baronii gazului” au ajuns în arest! Fiul primarului PSD din Caracal și asociatul său, patroni la „stația GPL a morții” de la Crevedia, au fost reținuți de procurori

* Șoferul beat și drogat, care a ucis o femeie de ziua ei, e colonel de poliție, fost șef la Crimă Organizată București

* Breșă gravă de securitate: Armata română a achiziționat de la o firmă controlată de Armata chineză echipament electronic instalat tocmai la Statul Major al Forțelor Terestre!

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* Propunerea șantajistă a lui Ciolacu, pentru UE: să fie lăsat să supra-îndatoreze România, să nu se atingă de pensiile speciale și nici de clientela de partid, să nu facă reforme și, la schimb, Europa să-i dea miliarde

* PNL a pus șef la Garda de Mediu Tulcea un infractor. După 4 luni, acesta a recidivat, fiind prins când lua șpagă 5.000 de euro. Are și „calități” politice: traseist trecut prin 7 partide!

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Trădare: Klaus Iohannis „își dorește” ca PSD să fie votat de cât mai mulți români! Acum trei ani pronunța cu scârbă: „acest Peee Seee Deee”

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Beizadeaua agramată de la Realitatea Plus insinuează că membrii CNA sunt bețivi, drogați și corupți pentru că o amendează pe ea. „Pot fi și ei testați de anumite substanțe? Poate unii exagerează cu băutura, altul cu…”

63 COMENTARII

 1. Ei hai. Avea cineva dubii ca onctuosul (ca sa nu zic unsurosul) domn Tuca este altceva decat un agent de influenta kgb?

  Ar trebui luate toate inregistrarile cu Tuca, ce invitati a avut si a promovat; astfel vom avea reteaua de influenta ruseasca in Romania.

 2. Gunoiul asta naros si putinist o fi auzit de Rusia kieveana leaganul ortodoxiei slave ? Sau de faprtul ca aparitia Moscovei a fost aprobata de unul din boierii ucrainieni de la Kiev ?

 3. Eu nu urmaresc niciodata emisiunea lui Tuca, deci eu sint scutit de influenta kgb, nu?
  Eu nu cred ca romanii sint chiar atit de prosti incit sa mai creada in asa ceva, chiar daca hai sa zicem ca sint care urmaresc emisiunea. Nu cred ca exista multi romani care sa nu stie ce s-a intimplat cu Tezaurul, nu cred ca exista multi romani care sa nu stie de ce sint in stare rusii.
  Probabil ca exista citiva care din prostie sau interes mai simpatizeaza cu rusii, dar eu cel putin la nivelul omului simplu si cu citi vorbesc in ppublic sau in particular n-am auzit sa spuna cineva ca ii pare rau dupa rusi.

  • Eh. Lucrurile nu merg asa.

   Se drapeaza in tricolor, sau iau crucea in mana, se declara patrioti si incep sa critice UE, ioropa, lgbtq, etc. La urma livreaza mesajul Moscovei dupa ce ti-a supraincarcat creierul cu toate nenorocirile spuse pe un ton ce nu admite replica.

   Altii se drapeaza in democrati, ecologisti, homosexuali, etc.

   Efectul e dublu. Compromit anumite idei ce pana acum i-au facut pe Romani sa se opuna Moscovei, dar furnizeaza si mesajul de interes pentru Moscova. Desfacerea NATO, UE, ruperea sau slabirea relatiilor Euro-Americane.

   Cu siguranta ei cunosc foarte bine mecanismele biochimice, astfel incat sa puna omul intr-o stare alterata de constiinta, astfel incat mesajul sa fie preluat in mod inconstient.

   Si nu, nu e vorba doar de Tuca, Turcescu sau Cristoiu. Oamenii astia au facut foarte mult rau. Si sunt destul de multi.

 4. Sondaj aprilie 2023:
  13% dintre romani favorabili ieșirii di UE;
  70% favorabili menținerii în UE.
  Cifrele sint grăitoare. E adevărat ca LGBT nu va prinde niciodată la romani. Alta cultura.

  • Nu e vorba nici de scenarii, nici de altceva. E realitatea razboaielor hibride, informationale sau psihologice. Cum vreti sa o luati.

   Daca ne uitam in jur (Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova) lucrurile le-au iesit rusilor. Daca luam in calcul si presiunea Chinei, vedem usor cat de volatila e situatia in Balkani. Si putem adauga la lista si Grecia si Muntenegru.

   E clar ce efort vor face rusii in Romania.

   Cu degringolada politica actuala plus alegerile de la anul avem toate motivele de mobilizare si organizare politica.

 5. O sa citesc, acum nu mai contează nimic, a început spectacolul rugby-ului și sint un mare fan al marilor echipe, în special Noua Zeelanda. Pe fotbal nu dau mare lucru dar rugby-ul este un sport adevărat.

 6. tuca? mai exista asa ceva?
  pffff… pai daca va uitati la toti prostii. tuca are mai multa audienta aici in articol decat are el cu emisiunea lui in direct. tuca e un tembel, cum a fost mereu. nu are habar de istorie, politica, geografie, cultura. e varza in toate domeniile., nu e de mirare ca sta ca rata muta si se uita la cretinii pe care ii invita fara sa poata interveni, ca nu stie cum.
  in alta ordine de idei, pe presedintele consiliului european il cheama charles michel, nu henri michel, cum scrieti voi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here