Europarlamentar român: „Criminalii din Guvern refuză banii UE pentru că nu pot să-i fure!” Solicitare oficială către Comisia Europeană să respingă cererea lui Ciolacu de a tăia din PNRR finanțarea de 740 de milioane de euro pentru spitale

9
4022
Marcel Ciolacu a trimis Comisiei Europene propuneri de revizuire a PNRR care cuprind tăieri masive de investiții în Sănătate, Educație și Mediu

Planul PSD-PNL de modificare a PNRR, care prevede între altele tăierea a 740 de milioane de euro care erau destinați inițial construirii a 6 spitale noi, este contestat chiar la Bruxelles de europarlamentari români. Vlad Gheorghe, de la USR, a cerut marți Comisiei Europene, în mod oficial, să respingă modificările propuse de regimul Iohannis-PSD, pe care-l acuză de iresponsabilitate și de periclitarea cetățenilor europeni.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (38 de ani) spune că decizia PSD-PNL de a renunța la această sumă enormă destinată construirii de spitale a fost luată pentru că banii nu pot fi delapidați: „Criminalii din Guvern refuză banii UE pentru că nu pot să-i fure”.

Europarlamentarul promite că va bloca acest plan al regimului Iohannis-PSD, explicând că decizia din actuala coaliție, de a renunța la fondurile pentru spitale, școli și creșe, are în spate hotărârea de a nu renunța la pensiile speciale.

Reforma pensiilor a fost cerută insistent de Comisia Europeană, dar Guvernul refuză să o facă. Termenul-limită până la care trebuia depus proiectul de reformă a pensiilor era 31 decembrie 2022.

În lipsa reformelor și din cauza votării unor legi sulfuroase, precum cea prin care erau pedepsiți avertizorii de integritate (persoanele care demască acte de corupție din sistem), Comisia Europeană a blocat finanțarea din PNRR.

La aceasta s-a adăugat lipsa de activitate a Guvernului, care a ratat aproape în totalitate jaloanele convenite în 2021 cu Bruxelles-ul. Guvernanții se angajaseră să respecte niște termene-limită pentru crearea grupurilor de lucru, elaborarea planurilor, studiile de fezabilitate, lansarea licitațiilor etc. Dar toate au fost depășite și, în multe cazuri, proiectele pur și simplu nu se mai pot face până în 2026, când expiră PNRR-ul.

Mai jos, explicațiile europarlamentarului Vlad Gheorghe pentru acțiunile sale la Comisia Europeană.

„Ce face guvernul Ciolacu prin fițuica rușinoasă trimisă la Bruxelles pentru modificarea PNRR? Taie exact acele reforme și investiții necesare României ca să devină o țară europeană dezvoltată”

„Blocăm tăierile din PNRR la Bruxelles! Ciolacu vrea să ia de la spitale, școli și creșe ca să păstreze pensiile speciale, dar n-o să-i meargă. Am solicitat azi Comisiei Europene să respingă modificările propuse de Guvernul PSD-PNL la PNRR. Este clar că tăieri iresponsabile – minus 740 de milioane de euro de la spitale – pun în pericol cetățenii europeni, fiind împotriva obiectivelor Uniunii Europene și a scopului Mecanismului de redresare și reziliență.

Am amintit Comisiei că îmbunătățirea sistemului de sănătate a fost una dintre prioritățile UE și implicit o prioritate a României în crearea MRR, respectiv alocarea către țara noastră a 30 de miliarde de euro prin acest mecanism. Pregătirea sistemului medical pentru o eventuală criză este una dintre principalele condiții care au stat la baza Mecanismului de redresare și reziliență – cum să tai de la spitale în PNRR? Modificarea Guvernului Ciolacu este clar împotriva cererii inițiale și riscă să invalideze tot pachetul de reforme pentru România.

Banii europeni trebuie să fie cheltuiți responsabil de către guverne, nu în bătaie de joc și în ciuda nevoilor propriilor cetățeni. Care nu pot fi penalizați de două ori – prin nealocarea sumelor din PNRR pentru reforme, sustenabilitate și reziliență ȘI lăsarea a milioane de români fără asistență medicală. În ce univers se potrivește asta cu scopul Mecanismului de redresare și reziliență? Ce urmează în cazul unei noi crize sanitare? Care stat membru din UE va absorbi povara creată de Guvernul Ciolacu? Trimitem toți pacienții români să se trateze în Austria, în Franța, în Germania?

Nu putem permite modificarea PNRR în orice fel, este treaba Comisiei și a celor de la Bruxelles să vegheze că obiectivele asumate prin Mecanismul de redresare și reziliență sunt urmate întocmai de fiecare plan național. Comisia are datoria să intervină dacă guvernele nu sunt în stare sau vor să «fenteze» regulamentul și scopul celui mai ambițios mecanism de finanțare din istoria Uniunii.

Ce face Guvernul Ciolacu prin fițuica rușinoasă trimisă la Bruxelles pentru modificarea PNRR? Taie exact acele reforme și investiții necesare României ca să devină o țară europeană dezvoltată. Taie 740 de milioane de euro de la spitale, când zi de zi avem români uciși de lipsurile și corupția din sistemul de sănătate. Taie de la școli, când avem județe întregi cu WC în curte și suntem «campioni» la abandon școlar. Taie de la creșe, când avem o popuație îmbătrânită și suntem din ce în ce mai puțini, dar plătim un minister al «familiei» pentru «specialii» de partid.

Și hai să nu uităm esențialul: PNRR este menit să ajute fiecare stat membru și întreaga UE să iasă mai puternică și mai rezilientă din criză, iar fiind un fond fără precedent, are și condiții fără precedent. Pe scurt, este aproape imposibil să furi aceste fonduri, care sunt tocmai de aceea condiționate de reforme și investiții ambițioase.

Dacă la Bruxelles sunt acceptate modificările aberante și iresponsabile ale Guvernului Ciolacu, se deschide o cutie a Pandorei. Ar fi creat un precedent extrem de periculos pentru alte guverne UE care pot să solicite la rându-le mai puține reforme și să aibă solicitări clar împotriva scopului mecanismului de redresare. Nu putem pune în pericol întreaga construcție Next Generation EU și să amanetăm viitorul generațiilor care vin doar pentru că nu vrea Ciolacu să elimine pensiile speciale.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Becali a capitulat din nou în Europa: 0-2 în Danemarca! FCSB – singura echipă cu 4+1 antrenori!

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

Lui Becali nu-i poate lua nimeni locul 2! Blestemul FCSB: în ultimii 8 ani a încheiat de 7 ori pe poziția secundă și o dată pe 5. N-a mai câștigat titlul din 2015, când era în pușcărie

„De azi, rapidistul Șumudică a murit! Aș antrena pe FCSB cu inima deschisă. Și la Dinamo m-aș duce”

Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

A 4-a finală consecutivă de Liga Campionilor cu un singur gol: Manchester City – Inter Milano 1-0! Italienii au pierdut toate cele trei finale din acest an

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

* Sorana Cîrstea uimește lumea tenisului: la 33 de ani își egalează performanța de la 19 ani și e în „sferturi” la US Open! Culoar bun spre semifinale

S-a născut campionul următorului deceniu: Carlos Alcaraz, puștiul care a oprit marșul triumfal al lui Djokovici. Finală magică la Wimbledon: spaniolul a câștigat în 5 seturi, după ce începuse cu 0-5!

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here