Agenția de rating Fitch a anunțat Rusia va intra în incapacitate de plată la mijlocul lunii viitoare, retrogradând economia acestei țări cu 6 trepte, până la categoria “Junk” (“Gunoi”), scrie Daily Mail. Pe măsură ce sancțiunile economice impuse de Occident sugrumă țara, rezervele valutare se epuizează rapid, îngreunând situația lui Putin, a cărui armată de invazie nu dă semne că ar fi capabilă să obțină o victorie rapidă în Ucraina.
Toți indicatorii economici ai Rusiei sunt într-un picaj istoric. Dolarul se schimba în 24 februarie, atunci când a început invazia Ucrainei, cu 84 de ruble. În dimineața zilei de miercuri, 9 martie, adică după doar două săptămâni, dolarul este egal cu 133 de ruble. Așadar, s-a înregistrat o devalorizare de peste 60%!
Decizia SUA și a Marii Britanii de a opri importurile de gaz și petrol din Rusia, luată miercuri, este o nouă lovitură suplimentară care nu face decât să reducă și mai mult veniturile Guvernului de la Moscova, confruntat deja cu numeroase sancțiuni economice și financiare. În acest moment, rușii caută cu disperare clienți pentru petrolul lor, pe care-l vând cu discount de 20% față de prețul pieței, dar nici așa nu reușesc să găsească companii sau state interesate.
Asta, în condițiile în care petrolul oricum a ajuns la prețuri exorbitante, de peste 120 de dolari pe baril, iar specialiștii cred că se va ajunge chiar la 200 de dolari pe baril.
Intrarea Rusiei în incapacitate de plată este „iminentă”, avertizează Agenția Fitch.
Banca Națională a Rusiei a luat o serie de măsuri foarte severe în privința tranzacțiilor valutare. Băncile comerciale nu mai au voie să le vândă clienților valută precum dolari sau euro, măsura fiind impusă până în luna septembrie!
Banca Națională le-a mai ordonat băncilor comerciale din Rusia să plafoneze suma pe care clienții o pot retrage din depozitele lor în valută la 10.000 de dolari americani. Orice trece de acest prag trebuie retras în ruble, la cursul de schimb al zilei.
Experții spun că Rusia poate deveni a doua Venezuela
Analiștii financiari spun că aceste măsuri nu vor face decât să creeze o puternică piață valutară la negru.
Morgan Stanley, bancă de investiții, a confirmat temerile Agenției Fitch și avertizează că șansele ca Rusia să-și poată achita datoriile externe scad cu fiecare zi, iar țara va intra în recesiune. Simon Waever, șeful departamentului de strategie a creditelor suverane din piețele emergente de la Morgan Stanley, a scris luni că „vedem incapacitatea de plată drept cel mai probabil scenariu”. Acesta a evocat exemplul Venezuelei pentru a arăta cam la ce se poate ajunge în Rusia.
Comparația nu e întâmplătoare. Rusia, la fel ca și Venezuela, are active importante în petrol. Dar acestea sunt acum aproape nefolositoare din cauza embargoului impus începând de marți.
Deja criza s-a făcut simțită în toată țara. Rafturile magazinelor din provincie încep să rămână goale în timp ce, în cele din marile orașe, s-au raționalizat alimentele.
Pe 15 aprilie vine scadența pentru o emisiune de obligațiuni în dolari a Guvernului Rusiei.