Uniunea Europeană a alocat și continuă să aloce României fonduri colosale pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, dar banii se pierd din cauza incompetenței și a dezinteresului autorităților, a relevat Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.
Bruxelles-ul are toată bunăvoința și face ceea ce depinde de Comisia Europeană pentru a ajuta România. În total, în noul exercițiu financiar al UE, țara noastră are la dispoziție 12 miliarde de euro pentru transporturi, după ce în exercițiul financiar precedent (2014-2020) fuseseră puși la bătaie alți 6 miliarde de euro.
Autoritățile publice din țară nu par însă atât de grăbite să ia banii ca să pună la punct rețeaua de drumuri și de căi ferate, astfel că România rămâne în continuare țara europeană cu cea mai slabă infrastructură. Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de kilometri de autostradă raportat la numărul de locuitori și țara cu cea mai scăzută viteză a trenurilor.
Adina Vălean a declarat, pentru DC News, care e situația în acest moment: „Întârzierile din cauza capacității administrative scăzute, proceduri lungi pentru contestare în justiție în cadrul licitațiilor, schimbările de priorități investiționale – toate astea au dus la pierderi de sume importante. Acum eu estimez între 400 de milioane și un miliard de euro pierduți din fondurile de coeziune și din Connecting Europe Facility pentru transporturi. În total sunt puse la dispoziție 12 miliarde euro pentru transporturi, dublu față de perioada de finanțare anterioară, 2014-2020. Mi s-ar părea o greșeală să ne apucăm să schimbăm ceva în PNRR pe transporturi“.
În contextul periculos al intențiilor agresive ale Rusiei, concretizate din 24 februarie prin atacul asupra Ucrainei și amenințări directe la adresa celorlalte state din Estul Europei, blocajul pe care conducătorii statului român l-au creat în procesul de dezvoltare a infrastructurii poate fi considerat chiar trădare de țară.
Încă de anul trecut, generali americani și experți NATO au avertizat că lipsa autostrăzilor, aeroporturilor și căilor ferate va fi un impediment major în calea eventualului ajutor pe care aliații l-ar acorda în cazul invaziei rusești. De viteza de reacție a NATO și de rapiditatea cu care pot fi aduse întăriri ar conta decisiv chiar existența statului român sau, în cel mai bun caz, limitarea avansului rusesc în țară. Fără căi ferate pe care să fie adus armamentul și fără infrastructură rutieră pe care să fie alimentate cu muniție și carburant trupele aflate în prima linie și aeroporturile unde se află avioane de luptă, apărarea e imposibilă.
La pușcărie cu toți miniștrii Transporturilor din 2014 până în 2020 pentru sabotaj și subminarea economiei naționale!