vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsRegimul Iohannis-PSD folosește un soft de hacking care poate spiona jurnaliști, politicieni...

Regimul Iohannis-PSD folosește un soft de hacking care poate spiona jurnaliști, politicieni și activiști incomozi! În afara României, în UE au mai făcut acest lucru Bulgaria, Ungaria și Cehia

-

România se numără printre cele 4 țări din UE care au apelat la un soft de hacking care are capacitatea de a spiona jurnaliștii, politicienii și activiștii civici incomozi, relevă o investigație făcută în comun de Microsoft și Citizen Lab (Universitatea din Toronto), scrie publicația spaniolă El Periodico. Regimul de la București a folosit aplicația QuaDream, un program similar cu celebrul Pegasus. Și QuaDream a fost creată tot de o companie israeliană de mercenari cibernetici.

Platforma numită REIGN este vândută de compania israeliană către guverne, scopul oficial fiind „aplicarea legii“. Însă analiza datelor, făcută de Centrul de Cercetare al Universității din Toronto, arată că o parte dintre ținte fac parte din societatea civilă.

Ancheta Microsoft a localizat servere care operează în România, Bulgaria, Ungaria, Cehia (toate țări membre UE), Emiratele Arabe Unite, Ghana, Israel, Mexic, Singapore și Uzbekistan. Informațiile sunt că s-au oferit servicii și pentru puterea din Maroc și Indonezia.

Autorii anchetei arată că unele dintre țările menționate mai sus au folosit cu siguranță aplicația pentru a-i spiona pe jurnaliștii critici cu puterea, politicienii de opoziție și pe activiști. E vorba de Mexic, Emiratele Arabe Unite și Ungaria. În cazul celorlalte țări nu s-au putut obține încă dovezi că au făcut acest lucru.

- Advertisement -

Programul de spionaj al QuaDream mizează pe vulnerabilități ale sistemului iOS folosit pe telefoanele și tabletele Apple. Sunt accesate telefoanele mobile ale țintelor, de unde sunt extrase date. Cei care operează aplicația ascultă convorbirile telefonice, activează camera și microfonul aparatului și îi țin astfel sub supraveghere pe cei considerați un pericol la adresa puterii politice.

Compania Meta semnalează, în raportul său anual, că au fost detectate cam 250 de conturi prin care firma israeliană QuaDream și-a testat capacitatea de a pirata dispozitive iPhone, dar și alte telefoane de la firme care folosesc sistemul de operare Android.

Publicația israeliană „Haaretz“ semnalează că firma nu-și vinde programele de spionaj direct către guvernele țărilor interesate, ci folosește o companie off-shore din Cipru, numită InReach.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* ÎPS Teodosie apără cu îndârjire sărbătorirea Paștelui odată cu Rusia, nu cu Occidentul! Îi vrea pe ortodocși separați de catolici, pe care-i jignește: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au! Alţii? N-au!”. Mitropolitul Clujului îl contrazice, BOR e prudentă

* Contribuția României la lupta Ucrainei cu Rusia, dezvăluită în documentele „scăpate“ de Pentagon: pregătim militari, transferăm echipament și monitorizăm informațional frontul

- Advertisement -

3 COMENTARII

 1. Interesanta stire. Nu stiu daca acest soft de hacking are doar obiectivul de a spiona, sau are si alte functii.
  Observ ca de la un timp trebuie sa insist ca sa pot accesa „Ziaristii”.
  La G4media a fost atacata rubrica de commentarii si si-a luat anumite masuri. De atunci, se pare ca si articolele lor si-au mai moderat tonul critic.
  La spotmedia se cenzureaza comentariile si am impresia ca nu redactia o face, e ceva peste dorinta lor.
  Au inceput sa se intample lucruri ciudate in Romania si in privinta libertatii de exprimare.
  In vremea comunismului stiam ca suntem urmarirti si pedepsiti, asa ca taceam. Acum, stiam ca avem libertate de exprimare. Dar….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -