STENOGRAME. Dosarul „Șpagă la Otopeni”. Directorul arestat: „Am vorbit cu Rareș – «Stai liniștit! Garantat săptămâna viitoare!»” / Vecinul din complexul „Stejarii”

5
678
Ai tricolor, ești patriot! Rareș Bogdan pe vremea când făcea "Jocuri de putere" la Realitatea TV

Dosarul de corupție de la Aeroportul Otopeni conține multe interferențe între personajele arestate marțea trecută și diverși politicieni, ale căror nume sunt menționate de presupușii infractori. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), cel mai adânc pare să fi fost implicat europarlamentarul Rareș Bogdan, unul dintre cei patru prim-vicepreședinți ai Partidului Național Liberal (PNL). Miza „afacerii Otopeni”: prelungirea contractului de închiriere a spaţiilor comerciale de la cel mai mare aeroport al țării.

În dosarul de corupție de la Aeroportul Otopeni au fost reținuți marțea trecută (28 martie) patru suspecți, care acum se află în arest la domiciliu:

  • Cătălin Lăscuț, „regele duty-free-urilor”, patronul firmei Millenium Pro Design, care operează magazinele duty-free din Aeroportul Otopeni;
  • George Alexandru Ivan, fostul director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), acuzat că ar fi pretins mită de peste 22 de milioane de euro pentru a prelungi contractele magazinelor de duty-free de la Otopeni;
  • Radu Laurențiu Tănăsescu, directorul firmei lui Cătălin Lăscuț, care deținea magazinele duty-free;
  • Cristian Dumitru Bălan, om de afaceri, personaj din anturajul directorului Alexandru Ivan; prieten bun cu europarlamentarul Rareș Bogdan (au fost vecini în cartierul de lux „Stejarii”, copiii lor au crescut împreună).

De asemenea, Bogdan-Șerban Lițoi, fost director la Direcția Management Facilități Aeroportuare din Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită.

Alexandru Ivan – Rareș Bogdan – Cristian Bălan

În dosar, procurorii DNA redau discuţii în care se face referire la o presupusă intervenţie a lui Rareş Bogdan, pe care – pe de altă parte – „l-au luat toți de măscărici”, „de fraier”.

Rareș Bogdan este prezentat ca făcând parte din „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu, în PNL, dar și din „a doua echipă câștigătoare”, condusă de Nicolae Ciucă.

Alături de Rareș Bogdan, alți politicieni pomeniți în dosarul mega-șpăgii de la Aeroportul Otopeni sunt Marcel Ciolacu (președintele PSD, președintele Camerei Deputaților), Sorin Grindeanu (prim-vicepreședinte PSD, vice prim-ministru, ministrul Transporturilor) și Mihai Tudose (europarlamentar PSD).

Potrivit rechizitoriului DNA, două dintre personajele importante ale „afacerii Otopeni” au făcut denunțuri la DNA și au colaborat cu procurorii ca investigatori sub acoperire, adică au purtat tehnică de interceptare asupra lor la discuțiile cu ceilalți. Cei doi denunțători sunt George Dorobanțu (fost director la CNAB) și libanezul Saadeh Hardan (patronul de la DNATA, firma care operează restaurantele din Aeroportul Otopeni).

Miza: șpăgi de peste 22 de milioane de euro

Procurorii susțin că, în intervalul ianuarie – noiembrie 2022, Cristian Bălan le-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț și directorului unei alte firme, direct sau prin intermediul lui George Ivan, peste 22 de milioane de euro pentru a interveni la oficiali din Ministerul Transporturilor în vederea prelungirii unor contracte pentru exploatarea unor spaţii comerciale la Aeroportul Otopeni.

„În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului Transporturilor și directorului general al CNAB, că-i va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul Aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general”, explică procurorii DNA.

Într-un context asemenător şi pentru acelaşi motiv, spun procurorii, în perioada august 2022 – ianuarie 2023, Cătălin Lăscuţ i-ar fi cerut directorului unei firme „folosința unor spații comerciale în interiorul Aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 de euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 de lei (circa 60.000 de euro – n. red.)”.

În perioada decembrie 2021 – februarie 2023, Bogdan Liţoi, fost director în cadrul Companiei de Aeroporturi, ar fi primit, prin intermediar, de la Cătălin Lăscuţ, 15.000 de euro pentru „aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB”, notează DNA.

În acest context, pe 14 februarie 2022, George Ivan ar fi permis accesul unui om de afaceri la caietul de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, indicându-i şi modalitatea prin care ar putea câştiga licitaţia, arată anchetatorii.

„Relația bună dintre Rareș Bogdan și Cristian Bălan”

DNA redă, în dosar, discuţii dintre George Alexandru Ivan, fost director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, arestat la domiciliu în dosar, şi omul de afaceri Hardan Saadeh, reprezentant al Dnata Catering SA, firmă care administrează spaţiile în care funcţionează restaurantele din Aeroportul Otopeni, în care se face referire la Rareş Bogdan.

Ulterior, cei doi – Ivan și Saadeh – discută despre apropierea lui Rareş Bogdan de omul de afaceri Cristian Bălan, dar și despre disponibilitatea europarlamentarului de a-i face favoruri acestuia. Este subliniată şi importanţa prim-vicepreședintelui PNL pe scena politică din România.

În discuții, inculpații pretind că dacă la „rotativa guveramentală” Ministerul Transporturilor ar reveni PNL, contractele lor s-ar prelungi pe 10 ani. Iar dacă ministru ar fi Rareș Bogdan, atunci avantajul lor ar fi și mai mare, pentru că l-ar numi director la CNAB pe unul dintre ei, adică pe fostul director George Alexandru Ivan (aflat acum în arest la domiciliu). Inculpații pomenesc și numele altor doi prim-vicepreședinți PNL care ar putea prelua Ministerul Transporturilor: Gheorghe Flutur (președintele Consiliului Județean Suceava) sau Iulian Dumitrescu (președintele Consiliului Județean Prahova).

La pagina 116, procurorii constată „relația bună dintre RAREȘ BOGDAN și BĂLAN CRISTIAN DUMITRU”.

„Băi, este numărul 2!” / „L-au luat toți de măscărici, de fraier”

Pagina următoare, 117, conține referiri mai consistente și mai directe la rolul pe care l-ar fi avut Rareș Bogdan în „afacerea Otopeni”. Dialogul dintre George Alexandru Ivan și Hardan Saaheh alunecă rapid spre europarlamentarul PNL.

Ivan George Alexandru:(neinteligibil)… A vorbit cu RAREȘ… (neinteligibil)

Hardan Saadeh: Ce?

Ivan George Alexandru: Am mai vorbit cu RAREȘ.

Hardan Saadeh: RAREȘ BOGDAN?

Ivan George Alexandru: Da. „Stai liniștit! Garantat săptămâna viitoare!”

Hardan Saadeh: Se rezolvă… (neinteligibil)… Unde, la aeroport?

Ivan George Alexandru: Nu, la aeroport, când rezolvă ceva în general… (neinteligibil)… de doi ani de zile, de când ne știm noi, aud vorba asta – „Dacă era să mă iau după tine, mă dădeau ăștia afară…”

Hardan Saadeh: Da? Pe bune? Dacă CRISTI e atât de apropiat și e atât de prieten și face orice chestie pentru el și roagă pentru tine, mi se pare… să nu-l servească pe Cristi… Corect sau nu?

Ivan George Alexandru: E!

Hardan Saadeh: Măi!

Ivan George Alexandru: Altfel discută… Au fost discuții între ei foarte aprinse pe tema mea!

Hardan Saadeh: Băi, este numărul 2! Unu din…

Ivan George Alexandru: Frate, părerea mea este că… (neinteligibil)… l-au luat de măscărici pe RAREȘ.

Hardan Saadeh: Ce?

Ivan George Alexandru: L-au luat toți de măscărici.

Hardan Saadeh: Ce înseamnă?

Ivan George Alexandru: De măscărici, de fraier.

Hardan Saadeh: A! E numărul 2, măi omule! Dar RAREȘ e împotriva lui CÎȚU? Erau… (neinteligibil)… împreună?

Ivan George Alexandru: Dar acum e echipa câștigătore din nou. A doua echipă câștigătoare.

 

„Bălan îi comunică martorului faptul că e apropiat de Rareș Bogdan și de Ambasada Rusiei”

La pagina 123 a rechizitoriului, procurorii DNA trag câteva concluzii în legătură cu personaje din dosar, ca urmare a întâlnirii din 18 iulie 2022 dintre inculpatul Cristian Bălan (prietenul lui Rareș Bogdan) și martorul Hardan Saadeh.

„Astfel, în data de 18.07.2022, are loc o întâlnire între martorul HARDAN SAADEH cu suspectul BĂLAN CRISTIAN DUMITRU, în timpul căreia, în esență, se discută următoarele aspecte:

– Bălan Cristian-Dumitru îi comunică martorului Saadeh Hardan faptul că este apropiat de Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL (în realitate, prim-vicepreședinte PNL – n. red.), menționând inclusiv anumite «afaceri» în care acesta este implicat;

– Bălan Cristian Dumitru îi comunică martorului faptul că a aflat că Florin Dimitrescu, fost director CNAB, are dosare DNA;

– Bălan Cristian Dumitru îi comunică martorului faptul că este apropiat de Ambasada Rusiei în România, dându-i chiar exemplu că a înlăturat de pe internet un articol de presă compromițător pentru sine prin această relație cu Ambasada rusă.”

„Rareș a ajutat, dar nu poate, e depășit. El vrea să vină acuma… pe turnantă, ceva… ministru”

Într-o altă discuție, referitoare la o intervenție a lui Rareș Bogdan în vederea numirii unei persoane la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Cristian Bălan susține că europarlamentarul „a ajutat”, dar „nu poate”, „e depășit”.

Saadeh Hardan: Rareș nu a ajutat?

Bălan Cristian Dumitru: Frate, el a ajutat, dar nu poate, dacă mă întrebi pe mine. E depășit, dacă mă întrebi…

Saadeh Hardan: Dar nu e numărul 2 în PNL?

Bălan Cristian Dumitru: Păi, zi-mi și mie de ce numărul 2 în PNL n-a putut să-l pună undeva… Nu că n-a vrut… Am văzut cu ochii mei… cu Ciucă… cu poze… (…) Bine, nu te gândi că se implică foarte tare, că-i e târșeală… El vrea să vină acuma… pe turnantă, ceva…

Saadeh Hardan:(neinteligibil)… ministru?

Bălan Cristian Dumitru: Eu cred că vine.

Într-o altă discuție, George Ivan și Cristian Bălan îi comunică martorului Saadeh Hardan că dacă la „rotativa guvernamentală” Ministerul Transporturilor va fi preluat de PNL (de la PSD-istul Sorin Grindeanu), contractele s-ar putea prelungi pe 10 ani, nu pe 5, cum se discuta.

„Cristi Bălan a fost vecin cu mine în «Stejarii». Are două fetiţe splendide, eu doi copii; el la parter, eu la 1”

Săptămâna trecută, când presa a publicat informaţia că numele lui Rareş Bogdan ar apărea în „dosarul Otopeni”, europarlamentarul a recurs la o operațiune de victimizare cu accente naționaliste. El incrimina o conjurație europeană și forțe oculte care vor să-i închidă gura pentru că ar fi „prea patriot”.

Cineva încearcă denigrarea mea. Poți să zici despre Rareș Bogdan orice – că mă îmbrac nu știu cum, că port batistuță, că n-am păr… Mâine o să fiu acuzat că cresc găini şi mânănc copii la micul dejun, în loc de ouă. Ieri eram agentul lui Putin, mâine voi fi al Chinei”, a blufat europarlamentarul PNL.

El a livrat și argumentul suprem care l-ar ține departe de tentațiile corupției: „Eu am tot ce-mi trebuie. Oricine mă cunoaște știe că am din ce să trăiesc. Mi-a dat Dumnezeu o soție bogată, care câștigă mai mult decât mine”.

Ulterior, Rareș Bogdan a spus că nu există niciun denunţ care să-l vizeze, lăsând să se înţeleagă că informaţiile referitoare la dosar ar fi o tentativă de presiune: „Spun ce am de spus şi acţionez cum cred, orice presiuni vor fi pe mine. N-o să-mi poată închide nimeni gura”.

Întrebat dacă-i cunoaşte pe omul de afaceri Cristian Bălan şi pe fostul şef al Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), George Ivan, ambii aflați în arest la domiciliu, Rareș Bogdan a menţionat: „Cristi Bălan a fost vecin cu mine în «Stejarii» (complexul rezidențial Stejarii – n. red.). Are două fetiţe splendide, eu doi copii; el la parter, eu la 1 (etajul 1 – n. red.). Cu Ivan ştiu doar că a fost la un moment dat director, cred”.

Rareș Bogdan și norocul său financiar: soția cea bogată

S-a trezit justițiarul: „Cea mai rușinoasă zi de când am intrat în nenorocita asta de politică”

Joi, 30 martie, Rareș Bogdan s-a manifestat și printr-o postare pe Facebook, pozând în justițiar. El a scris că ziua precedentă a fost „cea mai ruşinoasă zi de când am intrat în nenorocita asta de politică, în urmă cu 4 ani”.

„Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu concursul propriului meu partid, PNL. O mizerie fără seamăn!”, se arăta oripilat europarlamentarul.

Postarea integrală a lui Rareș Bogdan

„Ieri a fost cea mai RUȘINOASĂ zi de când am intrat în nenorocita asta de politică, în urmă cu 4 ani. Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu concursul propriului meu partid, PNL. O mizerie fără seamăn! Culmea e că principalii promotori și inițiatori din cadrul Coaliției de Guvernare stau pitiți și tac ticălos. Unii au inițiat și au insistat pe inițiere, alții au tăcut maiestuos și de neînțeles, doar ca să fie linișteee!!!!! S-o ia naiba de liniște! Vom muri politic în liniște, dacă continuăm așa! Unii au scris, iar soldățeii de teracotă au executat. Răul a fost făcut. La Bruxelles s-au aprins beculețele roșii, din nou. Societatea Civilă și Presa au reacționat nervos și corect, înspăimântați pe bună dreptate. Un partid, plus un plecat din acel partid au fost readuși pe teren pe o temă preferată, singura in care sunt antrenați să combată. Toate acestea cu un popor destul de mimetic, care privește de câteva zile bune la ce se întâmplă în Israel și în Franța. Moment perfect! Aștept în continuare să scoată capul de la cutie adevărații promotori și inițiatori, să-și ceară scuze sau pur și simplu să-și explice demersul. Și încă ceva: pentru un om de rând, simplu, cu resurse modeste de existență, pragul de 9.000 de lei este mare! Foarte mare. Nesimțit de mare. Adică abuzul care produce o pagubă de 8.999 de lei nu mai este abuz? Faptul ca CCR se dovedește încă o dată ticăloasă nu mai este o surpriză pentru nimeni. De două ori a anulat demersul tăierii pensiilor speciale în 2020, cu largul concurs al Avocatului Poporului, apoi a introdus obligativitatea unui prag la HOȚIE, un prag ce urmează a fi stabilit în Parlament. Tare! Excepțional. Ca la noi, la nimenea.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME. Toți liderii PSD, invocați în dosarul șpăgii de la Aeroportul Otopeni. „Mă duc la Marcel, l-am rugat să-l sune pe Grindeanu, să-mi dea și mie o prelungire pe 3, 5, 7 ani”

* STENOGRAME. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, denunțat în „dosarul Otopeni”. Ar fi recurs la șantaj folosindu-se de trustul său de presă

* Rusofilul Cozmin Gușă îi ia apărarea lui Rareș Bogdan și spune că acesta e victima SUA: „Vă dau un nume – Victoria Nuland. Face ce dorește în România. Acesta e ultimul dans al lui Rareș Bogdan”

* Guvernul PSD-PNL anunță că e gata să renunțe la 700 de milioane de euro, din tranșa a doua a PNRR, pentru că n-a introdus legea avertizorului de integritate

* „Desființați pensiile speciale! Nu puneți în pericol dezvoltarea României pentru a conserva privilegiile unor caste!”

* Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

* Propagandistul putinist ucis la cafenea era spărgător de bănci și trădase Ucraina pentru Rusia. El amenința din Kremlin: „Îi vom jefui pe toți, îi vom ucide pe toți!”. Tatarski este al doilea instigator la genocid anti-ucrainean aruncat în aer, după Dughina

* „AVIONUL MEDICAL”. Fuga spectaculoasă a unor medici celebri din Rusia, cu un charter plătit de un miliardar secret. Ca să emigreze, au organizat un congres medical inexistent – inițial în Armenia, apoi „mutat” în Kazahstan

5 COMENTARII

  1. Mai sa fie! Chiar o fi pus botul? Vom vedea. Caracterul lui il poate predispune la asa ceva, dar sa si facut o asemenea imprudenta? Inseamna ca nu va mai prinde „a treia echipa cistigatoare”!

  2. Si ne mai mirăm că gașca de banditi bolșevici PCR-USL a votat lege ca să nu mai fie înregistrările probe valabile in instantă ?
    Păi ce sa facă săracii, că Putin nu mai vine cu eliberarea de sub jugul UE ?! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  3. Nu se va intampla nimic, au calarit justitia mai ceva ca Cioflingarul de Telemorman. Ma astept ca Batistutza sa faca inca opromisiune cu 30 de zile in subiect, si cam atat… si bineinteles se vor gasi destui prosti sa il creada si sa il voteze…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here