România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

4
1020
Dacă Ciucă, Ciolacu și Hunor blochează în continuare reforma pensiilor speciale, România rămâne fără banii din PNRR și, în scurt timp, va intra în incapacitate de a mai achita pensiile, avertizează Comisia Europeană

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, a confirmat joi Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene. Timpul se scurge și a rămas foarte puțin la dispoziție până când se mai poate face reforma acestor pensii despre care coaliția PSD-PNL a anunțat deja că nu se va face indiferent de consecințele pentru România.

Invitat la TVR Info, liberalul Marcel Boloș a explicat cum se va calcula penalizarea din fondurile PNRR pentru dezvoltarea țării, dacă PSD-PNL insistă să țină în brațe pensionarii speciali: „Reforma pensiilor speciale ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur, ce aţi spus dumneavoastră, cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute. Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma – în cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat. Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulţim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro”.

Oficialii Comisiei Europene au transmis explicit Guvernului României ceea ce știe, de fapt, toată lumea, dar trece sub tăcere: este o chestiune de timp până când țara nu va mai putea susține povara „specialilor“, dacă nu renunță la sistemul actual.

România trebuie să ia măsuri pentru a reduce cheltuielie cu pensiile speciale, pensiile și salariile bugetarilor, au atras atenția oficialii UE. Dacă nu se face acum reforma, „este o chestiune de timp“ până când se va ajunge „în dificultate“.

La această situație s-a ajuns din cauza politicilor falimentare și stupide duse de Guvernele PSD, în principal, în ultimii ani. În 2018, când era pe valul populismului și încerca să cumpere tăcerea populației cu tot felul de majorări de salarii, vouchere, tichete și alte beneficirii, PSD-ul lui Dragnea a făcut o așa-zisă reformă a pensiilor care s-a dovedit pur și simplu imposibil de aplicat, pentru că statul nu avea banii necesari. O hotărâre a Parlamentului de a majora pensiile cu 40% a fost, de asemenea, dezastruoasă din același motiv.

Astfel de măsuri au atras atenția Comisiei Europene, a explicat Marcel Boloș: „Acum, sigur că s-ar putea să generez o serie de discuţii în spaţiul public, dar noi venim din spate cu recomandări specifice de ţară care ne-au atenţionat că aveţi grijă că luaţi decizii ad-hoc pentru majorarea pensiilor. Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a o implementa, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „George Simion a avut cel puțin o întâlnire cu rezidentul FSB la Cernăuți”, confirmă generalul ucrainean Skipalski, fostul șef al GRU și adjuct al SBU

„Iohanniștii” Ciucă și Bode, făcuți praf de Bolojan, Blaga și Boc: „Suntem ospătarii PSD la guvernare! Zero organizare!”. Ciucă s-a panicat

4 COMENTARII

  1. TOVARASUL LOR mic mason DE BUZAU A IESIT SA MANIPULEZE: LIPSESC 20 MILIARDE SI TREBUIE SA FACA „ieconomii”.

    DUPA CE AU ANGAJAT ZECI DE MII DE LACUSTE LA „stat”, AU CRESCUT PRIVILEGIILE SI NUMARUL DE PRIVILEGIATI CREDE CINEVA CA VOR FACE „ieconomii” ?
    NIET ! IMPOZITE PENTRU PROSTIME !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here