miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaContribuția României la lupta Ucrainei cu Rusia, dezvăluită în documentele „scăpate“ de...

Contribuția României la lupta Ucrainei cu Rusia, dezvăluită în documentele „scăpate“ de Pentagon: pregătim militari, transferăm echipament și monitorizăm informațional frontul

-

România are un rol la fel de important ca și Polonia în susținerea Ucrainei, relevă documentele scurse de la Pentagon – scrie jurnalistul Emilian Isailă pe Spotmedia.ro, după ce a citit peste 100 de pagini dintre actele clasificate ajunse pe internet. Țara noastră, care a ținut secret sprijinul acordat Kievului, este un centru major de transfer al echipamentelor occidentale către Ucraina, instruiește militari ucraineni, îi îngrijește pe cei răniți și furnizează informații esențiale din zona frontului.

La ordinul bizar al lui Klaus Iohannis, Guvernul și toate instituțiile statului au refuzat până acum să furnizeze informații despre ajutorul dat Ucrainei.

Unii jurnaliști știau deja, pe surse, că depozitele de muniții de calibru sovietic au fost golite – semn că au fost transferate armatei ucrainene. Ocazional, au mai apărut imagini de pe front cu mitraliere și obuze inscripționate românește, cu indicative care arătau, de exemplu, că fuseseră fabricate la Cugir. Dar nimic oficial.

România ar juca un rol important în sprijinirea Ucrainei, relevă documentele de la Pentagon

Masiva scurgere de informații de la Pentagon, care a pus SUA într-o situație deopotrivă penibilă și delicată față de aliați și inamici deopotrivă, face referiri nu doar la date despre armata ucraineană și ajutorul american, dar și la aliați.

- Advertisement -

În ceea ce privește România, documentele devenite publice de la Washington arată că are o contribuție egală cu a Poloniei la pregătirea tactică, instrucția și recuperarea militarilor din Ucraina.

Conform acelorași surse, România e o placă turnantă a transferului de echipamente venite din Occident cu destinația Ucraina. De asemenea, jucăm un rol-cheie în monitorizarea informațională a frontului.

Există analiști care pun la îndoială contribuția României la susținerea Ucrainei. Istoricul Armand Goșu observă, de exemplu, că toți liderii occidentali vin în Polonia, care a speculat momentul devenind lider regional. În acest timp, România este împinsă într-un rol secundar. Simplul fapt că președintele american Joe Biden a vizitat deja de mai multe ori Varșovia în ultimul an, dar niciodată Bucureștiul vorbește de la sine.

- Advertisement -

Slăbiciunea militară în care a fost adusă România, în special de guvernările PSD, a prins țara noastră fără tancuri, avioane, artilerie și alte arme moderne în momentul începerii războiului. Rolul de lider regional l-a preluat Polonia

O cauză o poate constitui faptul că România s-a poziționat bizar în multe situații, după începerea războiului. În ziua în care Biden mergea la Kiev și Varșovia, pentru a se întâlni cu Zelenski și premierul polonez Mateusz Morawiecki, liderii politici români făceau scandal pe tema Canalului Bîstroe – care avea să se dovedească, până la urmă, un subiect inventat, de propagandă rusească.

O altă cauză este lipsa de forță militară a României. Guvernele perindate după 1990 – dar mai ales cele PSD – au pus pe butuci armata țării. 18 avioane MiG-29 au fost scoase din uz de Guvernul Adrian Năstase în 2003, fiind favorizate aparatele deja total depășite tehnic MiG-21 (datând din anii 1960). Tancurile T-72 cumpărate în perioada comunistă de la URSS au fost de asemenea scoase din uz, fiind întreținute niște tancuri antice T-55, modificate în fabricile românești.

Așa se face că, în momentul izbucnirii războiului, România n-a avut ce arme să livreze Ucrainei, așa cum au făcut polonezii, cehii, slovacii, slovenii și țările baltice. MiG-urile 21 au fost refuzate de ucraineni, fiind mult prea vechi pentru a putea fi folosite într-un război real, precum cel de la estul țării noastre. România n-are sisteme de artilerie autopropulsată, armament antiaerian performant, tancuri cât de cât competitive și nici altceva asemănător. Cea mai mare parte a bugetului Apărării se duce pe pensii speciale și salarii, ceea ce reduce masiv capacitatea de a întreține și moderniza înzestrarea armatei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* ÎPS Teodosie apără cu îndârjire sărbătorirea Paștelui odată cu Rusia, nu cu Occidentul! Îi vrea pe ortodocși separați de catolici, pe care-i jignește: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au! Alţii? N-au!”. Mitropolitul Clujului îl contrazice, BOR e prudentă

Cum a deturnat PSD protestul fermierilor și l-a transformat într-o diversiune anti-UE. „Așa se clocește o nenorocire făcută să acopere o tâmpenie”

AUR, atacuri violente la adresa Ucrainei după dezvăluirea că George Simion s-a întâlnit cu ofițeri din FSB (KGB). Din comunicat lipsește dezmințirea întâlnirii cu agenții ruși

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -