vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsDatele despre campania de vaccinare județ cu județ au fost resecretizate la...

Datele despre campania de vaccinare județ cu județ au fost resecretizate la doar câteva zile după publicarea lor

-

Datele despre campania de vaccinare au fost resecretizate la doar câteva zile după ce Ministerul Sănătății le publicase pe portalul data.gov.ro, semnalează mai multe organizații din societatea civilă care îi cer premierului Florin Cîțu să intervină și să asigure transparența.

Într-o scrisoare deschisă, numeroși jurnaliști și reprezentanți ai unor ONG-uri îl apelează pe primul ministru, scriindu-i că trebuie să intervină în fața contraofensivei lansate de “sistemul” nemulțumit că sunt prezentate date “incomode”.

După ce Ministerul Sănătății a publicat datele care arătau, printre altele, numărul de teste anti-Covid defalcat pe județe, dar mai ales faptul că 80% din centrele de vaccinare sunt cu circuit închis, pentru “lucrătorii esențiali”, a ieșit scandal. Instituțiile de forță beneficiare ale acestui sistem paralel de vaccinare – Armata, Internele și Serviciile, în principal – s-au arătat foarte deranjate.

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, i-a trimis o reclamație premierului Florin Cîțu, sesizându-l că ministrul Vlad Voiculescu, de la Sănătate, a publicat “date sensibile” fără “avizul instituțiilor abilitate”. În scurt timp, s-a dovedit că “esențialii” considerau obligatoriu avizul SRI și al STS pentru a prezenta datele statistice privind vaccinarea!

- Advertisement -

De la numirea sa în funcție, Vlad Voiculescu este ținta atacurilor furibunde ale sistemului. La televiziunilor oligarhilor se duc campanii de linșaj media. PSD a depus moțiune împotriva sa. Ministrul a sesizat că unii funcționari din subordine îi livrează date false. Acum, „esențialii” se simt deranjați de publicarea unor date pe care nu le-ar fi dorit publice.

Datele au fost disponibile doar 3 zile. Apoi, instituțiile „de forță” au blocat din nou accesul la informație

Florin Cîțu a “autosesizat” Corpul de Control, pentru a merge la Ministerul Sănătății, iar fostul titular al portofoliului, Nelu Tătaru – acum președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților –, a declarat că ministrul Voiculescu ar putea fi chemat la audieri pentru că a îndrăznit să publice informațiile.

Datele despre teste sunt solicitate de presă încă de acum un an. Iar informații detaliate despre locurile în care se fac vaccinările sunt cerute, de asemenea, încă din decembrie, dar colonelul Gheorghiță a blocat, până acum, orice demers.

- Advertisement -

Membrii Asociației Geo-spatial.org au scris: “Din păcate, încă, în România, orice minune ține doar 3 zile. Dacă joi ne bucuram că Ministerul Sănătății a dat curs solicitării inițiate de geo-spatial.org, graphs.ro și Casa Jurnalistului, și susținută de numeroase organizații civice, începând să publice un set consistent de date cu privire la pandemia de COVID-19, ieri am putut constata că demersul a fost parțial blocat (a fost blocat accesul la datele cu privire la vaccinare) iar azi n-au mai fost actualizate nici restul de date. Nu ne lăsăm și, împreună cu aceiași parteneri, la care s-au adpugat vocile mai multor jurnaliști importanți din țară, lansăm un apel public către domnul Florin Cîțu, Prim-Ministrul României, pentru asigurarea transparenței totale asupra modului în care este gestionată pandemia în țara noastră și garantarea dreptului constituțional al cetățenilor de a avea acces la informații de interes public“.

Textul scrisorii deschise al jurnaliștilor și al societății civile care solicită desecretizarea datelor privind gestionarea pandemiei de Covid și a campaniei naționale de vaccinare

„În atenția domnului Prim-Ministru al României, Florin-Vasile Cîțu

București, 9 martie 2021

Stimate domnule Prim-Ministru,

Vă adresăm această scrisoare în contextul blocării publicării datelor referitoare la campania de vaccinare în România pe portalul național de date deschise (data.gov.ro), la doar câteva zile după deschiderea acestora. Respectivele date, după cum ușor se poate verifica, nu au un caracter sensibil și tratează un subiect de mare interes pentru cetățenii țării.

Semnatarii acestei scrisori se declară profund îngrijorați de acest lucru, precum și de semnalul transmis în spațiul public prin trimiterea Corpului de Control al Prim-Ministrului pentru a verifica demersul de publicare a datelor. Acest demers se poate constitui într-un precedent foarte periculos, având un puternic potențial de descurajare a instituțiilor statului de la misiunea lor firească de publicare a informațiilor de interes public. 

Transparența este un factor esențial în stabilirea unei relații de încredere între autorități și cetățeni, mai ales în situații de criză, dar și o obligație legală. Vă reamintim că, în România, Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 garantează accesul liber și neîngrădit al oricărei persoane la datele de interes public. Același drept îl întărește și legea 109/2007 care reglementează condiţiile publicării şi reutilizării informațiilor existente în instituțiile publice, inclusiv noua Directivă (UE) 2019/1024 privind datele deschise care actualizează această legislatie. De asemenea, România a aderat încă din anul 2011 la inițiativa internațională Open Government Partnership (Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă), inițiativă ce are la bază promovarea transparenței în actul guvernamental, lucru asumat oficial și de țara noastră prin Planul Național de Acțiune.

Prin programul de guvernare, în domeniul administrației publice, v-ați asumat în fața Parlamentului și a cetățenilor că guvernul pe care îl conduceți va „câștiga respectul și încrederea cetățenilor, prin […] transparență și responsabilitate în luarea deciziilor, utilizarea resurselor publice și asumarea rezultatelor activităților”. V-ați stabilit, între obiective, „transparență și acces la informații pentru toți cetățenii”. Tot în programul de guvernare, în domeniul sănătății, v-ați asumat în mod explicit „transparentizarea datelor din sănătate (date deschise) și utilizarea soluțiilor digitale în debirocratizarea instituțiilor sistemului de sănătate (CNAS, ANMDMR, ANMCS).”

Pandemia Covid-19 este un subiect de maxim interes public. Încrederea și respectul cetățenilor vor fi câștigate sau pierdute de modul în care gestionați pandemia. Aveți acum posibilitatea să arătați că puneți în practică cele promise.

Facem apel la dumneavoastră să asigurați o transparență totală a modului în care este gestionată pandemia în țara noastră și să garantați dreptul constituțional al cetățenilor de acces la informații“.

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

6 COMENTARII

  1. Mai gândește-te, puțin…, P.N.L.-ule (!!!!!), înainte să mai faci astfel de… (IMENSE!) RAHATURI!

    Florin Cîțu a cedat presiunilor venite din partidul-propriu și… de la „instituțiile-de-forță”!

  2. Se pare că greu se leapădă politicienii noștri de secretomanie, referitor la vaccinare; se vede clar că întâi trebuie vaccinați piloșii indiferent de vârstă și loc de muncă !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -