Pleşu, text superb! Dăncilă – „gospodina victorios ospitalieră”; Orlando – „playboyul machiat, un caraghios tomnatec”; Codrin – „de câte ori își arată mușchii, face paradă de creier, iar de câte ori are nevoie de creier, își joacă mușchii”

1
8027

Eseistul şi filosoful Andrei Pleşu publică în ultimul număr al revistei Dilema Veche un comentariu savuros despre schimbările produse în PSD după alegerile europarlamentare. Pleşu analizează noile figuri ajunse la putere în principalul partid de guvernământ, dar şi pe vechii pierzători (Codrin, „Mitralieră”, Şerban Nicolae – „nu vă rânjiţi fasolea la mine”. Concluzia sa e că „jumătatea plină” a paharului nu transformă „jumătatea goală” în istorie fără efect prezent, însă oricum de preferat discursului absolut diabolic antinaţional din vremea lui Dragnea.

Concluziile lui Andrei Pleşu pe tema „noului” PSD

  • Anul acesta avem, se pare, oarecare noroc în materie electorală. Partidul de guvernămînt a ieșit prost din competiția cu Opoziția (așa pestriță și confuză cum este…), iar alegerile Congresului Național PSD au creat neașteptate fisuri interne și „opțiuni“ tactice, de natură să transforme stricăciunea în nebuloasă.”
  • „Nu putem vorbi, totuși, despre o binevenită „parte plină a paharului PSD“, dar ne putem face iluzia că „partea goală“ a devenit un fel de șpriț, o combinație de „tărie“ cu apă chioară, oricum mai bună decît fudulia netrebniciei „salvatoare“ de neam de pînă acum. Nu știu mai nimic despre „cîștigătorul“ Fifor. Aflu că, la bază, e filozof. Or nu e puțin lucru să ajungi ministru al armatei din postura de metafizician! Ce văd e un portret de politician nu prea volubil, zîmbind stingher, prudent și loial partidului.
  • Pe frumușelul Orlando, alt cîștigător, îl percep ceva mai clar. Un soi de playboy în pragul retragerii, bucuros să se machieze convenabil pentru a fi la vedere, sigur pe competența și misiunea lui providențială („trimis în România“ de Creatorul însuși), arborînd un șmecher surîs „șarmant“ pe post de pricepere profesională. Simplu spus, un candid caraghios tomnatec…
  • De doamna Dăncilă nu mai am nimic de spus. Spunea ea tot. „Damă bună“, inocent dezadaptată, revenindu-și mereu „din pumn“, cu un optimism lăcrămos. Pe scurt, o gospodină victorios ospitalieră!
  • Dar hai să ne uităm și la cealaltă jumătate a paharului, plină de sare și piper, încurajatoare nu prin virtuțile ei „constructive“, ci prin adumbrirea cîtorva „mituri“ de paradă ale marelui partid. Dincolo de faptul că am avut surpriza, de neînchipuit, să auzim huiduieli în plen la adresa unui marcant lider („baron“) PSD (dl Oprișan), mai sînt de inventariat cîteva „noutăți“ pînă una-alta benefice.
  • Monumentalitatea cîtorva „vedete“ de front a ieșit știrbită. Cum să fie șters din prima linie Șerban Nicolae?! Muncitorul de la fabrica de mecanică fină din București (care va să zică „dosar“ beton), cel care a introdus, în dezbaterea parlamentară, formulări viguroase de tipul: „Penală e mama care v-a făcut nesimțită!“ sau „Nu vă rînjiți fasolea la mine!“ (insul fiind campion în materie de „fasole“ dentară).
  • Trecut, cu egală autoritate, și pe la PRM, și pe la Conservatori, și pe la PSD, dl Codrin Ștefănescu e o ființă complexă, dar, la o adică, radicală: de cîte ori își arată mușchii, face paradă de creier, iar de cîte ori are nevoie de creier, își joacă mușchii. Evacuat pînă și din PRM (cu epitete tipic vadimiste, specialitatea „maestrului“: „slugă hoață“, „oligofren“, „făcătură ordinară“, „psihopat“, „chelios manelist“ etc.), Codrin Ștefănescu (perechea ideologică a Olguței Vasilescu – și ea adeptă fragedă, încă de la 16 ani, a „tribunului“) nu reușește, deci, în nici un partid, nici măcar în cel cu care are cele mai multe afinități, să rămînă în simpatia șefilor săi.

Textul complet, AICI

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

Cuțite scoase în PSD: „Ați săvârșit azi o mare mizerie. Îi trădați pe oamenii care ne-au votat. Faceți praf acest partid”

VIDEO. Imagini de la capturarea criminalului cu bâta. Individul e psihopat. Zice că a omorât din cauza unei icoane de argint

Ei sunt cei 5 membri ai CCR care au băgat Justiția în comă: patru PSD-iști și un UDMR-ist! Îi plătim regește ca să distrugă România

Curtea Constituțională trece total de partea infractorilor. Desființează sentințele completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, la cererea lui „Ciordache”

Portavocea lui Gușă scapă porumbelul: „Dacă nu intră în turul 2, va fi dezastru pentru PSD. Doamne ferește de așa ceva!”

Antena 3 înfierează traficul din Capitală, dar nu pronunță numele primăriței Firea. Chirieac a găsit vinovatul: Iohannis!

„Astăzi au crescut șansele doamnei Kovesi de a deveni procuror-șef european”. Vestea cea mai proastă pentru clanurile penale din PSD și ALDE

Mamă a 7 copii, în fruntea Europei. Ministra Apărării din Germania va fi şefa Comisiei Europene

Un fost jurnalist ajunge preşedintele Parlamentului European. Socialistul italian David Sassoli va conduce legislativul UE pentru doi ani şi jumătate

România stă să crape financiar. Avem nevoie de noi împrumuturi pentru pensii şi salarii. Orlando şi Dăncilă sunt atenţi doar la coafura de candidat prezidenţial, iar Tăriceanu face pe niznaiul

Victor Rebengiuc, la protestul actorilor: „Au făcut doi golani un program de guvernare, pe sistem Caritas, și falimentul e aici”

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

Şeful uzinelor Ford s-a săturat de minciunile PSD privind autostrada Piteşti-Craiova

PSD l-a umplut de bani pe Marius Pieleanu. Cum şi-a mărit averea „sociologul naţional” pe seama sondajelor scandaloase

Dăncilă și-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi

Primul sondaj IMAS după alegeri: PNL crește la 27,5%, USR-PLUS la 25,2%, PSD scade la 18,9%!

Imagine duioasă: Sorina și noua ei verișoară

VIDEO. Au încercat s-o declare pe Sorina „persoană cu handicap”, „ca să sperie adoptatorii și să ia mai mulți bani de la stat”!

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Chirieac vinde statului „știri pozitive” cu 2.500 € bucata. Un nou șmen de 15.000 € de la Drumuri, cu trei zile înainte de alegeri

Ciuvică a descoperit „mâna criminală” care a fraudat alegerile și a băgat ALDE sub 5%

1 COMENTARIU

  1. Intr-adevar, excelenta schita a psdeului apos de dupa draknea, disparut din cauza de Rahova. Cat ma bucura faptul ca dl. Plesu mai vine cu pamflete acide despre ”cestiunea la ordinea zilii”, vorba lui Caragiale, mai vreau!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.