4 iulie e şi ziua noastră. La Mulţi Ani, fraţi americani! God bless America!

6
1104

Pe 4 iulie, ne-am obişnuit să fim atenţi la o sărbătoare care nu este a României, dar este şi a noastră deopotrivă. Ziua Americii, cum este ea cunoscută, este sărbătoarea naţională a Statelor Unite ale Americii (SUA), care, după Revoluţie, se celebrează şi în România, prin voia ambasadei SUA la Bucureşti.

Este cel mai important eveniment de acest gen organizat de o ambasadă în Capitală. Poate doar Ziua Franţei şi Ziua Marii Britanii mai rivalizează cu 4 iulie, dar nu eclipsează nicidecum impactul zilei naţionale a SUA pe teritoriul.

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA a fost lansat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui SUA, Bill Clinton. De atunci, România a turat motoarele spre a redeveni parte a lumii Occidentale, având alături „scutul american”. 10 ani mai târziu, apărea prima mare „lovitură” dată de statul român pe acest drum al recuperării statutului democratic: accederea în Uniunea Europeană.

Cu SUA şi UE alături, România şi-a întărit ADN-ul democratic, a consolidat justiţia şi statul de drept – fără de care nu putem aparţine lumii libere. Au urmat multe alte desfăşurări de forţe, de la atragerea de investiţii americane şi până la scutul de la Deveselu, „asezonate” cu o participare tot mai strânsă dintre soldaţii români şi cei americani în diverse teatre de operaţiuni (Afganistan, Irak etc.), ceea ce a îmbogăţit relaţia transatlantică şi a întărit şi mai mult „gena” prooccidentală a României.

Sprijinul pentru DNA, susţinerea deschisă a Laurei Codruţa Kovesi, fosta şefă a procurorilor anticorupţie, consilierea tehnică şi ajutorul acordat României pentru întărirea justiţiei independente – multe prea lovite de forţele care doresc întoarcerea ţării în zone gri ale istoriei – au fost dovezi cât se poate de clare că America e aici, nu la mii de kilometri depărtare, să ne ajute să construim o lume nouă.

Tot acest „mariaj” româno-american s-a simţit în viaţa mai bună a milioane de români, chiar dacă puţini realizează încă acest lucru şi nu de multe ori se discută despre rolul său în traiul omului de zi cu zi. Nici măcar şcoala nu pune accent pe acest detaliu miraculos din istoria noastră recentă, pentru a cărui existenţă bunicii şi străbunicii noştri au visat şi sperat până în ultima loc clipă de viaţă cu gândul că „vin americanii”.

Dar e limpede să recunoşti că saltul de la 1997 la 2019, tot ce-a apărut bun în viaţa noastră în ultimii 22 de ani are legătură cu America. Având alături un partener strategic, banii au început să aibă încredere în România. Banii Occidentului. Având alături SUA, am câştigat drepturi la care înainte nici nu te puteai gândi, de pildă dreptul liberă circulaţie. Milioane de români trăiesc astăzi în Occident şi graţie relaţiei noastre cu SUA.

Suntem europeni şi dăm, desigur, mai mare importanţă rolului Europei unite în destinul nostru de ţară. Avem alegeri europene, partide din familii politice continentale, călătorim şi muncim în Europa şi mai puţin peste Ocean. Dar nimic din ce savurăm astăzi pe axa Bucureşti-Paris-Berlin-Madrid-Roma-Londra sau orice altă capitală vestică alăturată nouă nu ar fi fost posibil dacă nu aveam America aici.

Parteneriatul strategic cu SUA, apărut la trei ani după intrarea României în NATO (2004), a fost „girantul”, garantul sau protectorul călătoriei noastre democratice spre Europa. Fără SUA, Europa ar fi fost astăzi pentru noi la fel de departe cum este încă, din păcate, pentru Moldova sau Ucraina.

Destinul nostru ar fi arătat cu totul altfel fără America. Indiferent cât de multe lucruri mai avem de rezolvat pentru a deveni stat democratic autentic, indiferent cât ne vor ţine pe loc reţelele şi caracatiţele trecutului de esenţă bolşevică, faptul că avem America aici ne garantează că drumul spre mai bine e fără întoarcere.

La Mulţi Ani, America! Thank you! Gos bless you!

Istoria lui 4 iulie

Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istoria universală ca ziua Declarării Independenţei americanilor de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la naşterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care sunt celebrate valorile americane.

În 1776, cele 13 colonii americane îşi declarau independenţa de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la naşterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană.

Însă 4 iulie nu este chiar ziua în care Congresul Continental – format din delegaţi ai coloniilor – a decis să declare independenţa, acest lucru întâmplându-se cu două zile înainte, pe 2 iulie 1776.

Nu este nici data la care a izbucnit Revoluţia Americană, care începuse cu un an înainte, în aprilie 1775, potrivit constitutionfacts.com.

Şi nici nu este data la care Thomas Jefferson – considerat unul dintre „părinţii fondatori” ai SUA, devenit al treilea preşedinte al statului (1801-1809) – a scris prima schiţă a Declaraţiei de Independenţă, lucru care s-a întâmplat în iunie 1776. Această Declaraţie de Independenţă a fost semnată pe 2 august 1776 şi trimisă britanicilor în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declaraţiei de Independenţă, la conceperea căreia s-a lucrat mai multe zile.

Astfel a devenit oficială această dată, care a fost inclusă în Declaraţia de Independenţă, iar copia semnată în august 1776, redactată de mână, poate fi văzută în prezent la Arhivele Naţionale din Washington.

În primii 15-20 de ani după semnarea Declaraţiei de Independenţă, americanii nu au sărbătorit această dată, iar, până în anii 1790, devenise şi un act controversat. Pe de o parte, democraţii republicani admirau Declaraţia de Independenţă şi pe Jefferson, pe de altă parte, federaliştii considerau actul prea franţuzesc şi prea anti-britanic.

În 1817, John Adams – al doilea preşedinte al SUA (1797-1801) – se plângea că America nu era foarte interesată de trecutul ei.

După ce s-a încheiat războiul dintre americani şi britanici, izbucnit în 1812, partidul federalist s-a destrămat şi toate formaţiunile politice din anii 1820 – 1830 se considerau moştenitori ai lui Jefferson şi ai republicanilor democraţi. Au început să circule din nou copii tipărite ale Declaraţiei de Independenţă, cu data de 4 iulie subliniată. Moartea lui Thomas Jefferson şi a lui John Adams pe 4 iulie 1826 a ajutat la promovarea ideii că 4 iulie trebuie sărbătorită ca dată importantă în istoria americanilor, relatează Mediafax.

Congresul american a declarat ziua de 4 iulie sărbătoare naţională în 1870, la aproape un secol de la Revoluţia Americană. Tot atunci a fost declarată sărbătoare naţională şi Crăciunul, printre altele.

În prezent, ziua de 4 iulie este marcată prin etalarea steagului american, discursuri politice, ceremonii, parade, petreceri, reuniuni de familie, picnicuri, meciuri de baseball, focuri de artificii şi alte evenimente.

Cu această ocazie, pe mesele americanilor se regăsesc cel mai adesea „hot-dogs” şi hamburgeri, porumb copt, limonadă, bere, pepene roşu şi plăcintă cu mere şi îngheţată.

6 COMENTARII

  1. Sa nu exageram cu ploconeala si multumirile, SUA nu sunt organizatie caritabila, ei au doar interese economice si militare, daca Romania nu avea pozitia strategica data de Cel De Sus nu mai veneau americanii aici. Sa ne amintim si cum Roosevelt si Churchill ne-a vandut pe sub masa si cum partizanii anticomunisti i-au asteptat pe americani degeaba prin munti. Libera circulatie se datoreaza Europei , in SUA romanii care mor in Afganistan nu circula liberi, in timp ce ungurii si cehii zburda prin SUA fara vize!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here