Patriarhul Constantinopolelui despre clerici precum Teodosie: „Sunt indiferenți la protecția semenilor. Respingerea măștii decurge din necroza iubirii din interiorul lor“

0
2398
Preafericitul Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolelui, este, la 81 de ani, mai destupat la minte decât prelați ortodocși români care au aproape jumătate din vârsta sa. Bartolomeu subliniază că religia și știința nu sunt antagoniste, iar vaccinarea și respectarea sfaturilor date de medici sunt tot "daruri din Cer"

Mișcarea conspiraționistă, care invocă tocmai credința printre argumentele împotriva respectării măsurilor de prevenire a infectării, a primit o foarte puternică lovitură chiar din inima ortodoxiei.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolelui i-a criticat în termeni foarte duri în primul rând pe prelații care, ascunzându-se după așa-zisele principii creștine, își urmăresc cinic propriile interese și pun în pericol viața enoriașilor care-i ascultă.

În România, exponentul curentului conspiraționist este, fără îndoială, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a sabotat permanent eforturile de prevenire a infectării cu coronavirus. Din motive neștiute, autoritățile n-au reacționat, lăsându-l pe prelat să instige și să pună sănătatea enoriașilor în pericol.

Propaganda rusă se folosește de prelați ortodocși și de site-uri pseudo-creștine pentru a otrăvi mintea oamenilor: se creează o antiteză artificială între religie și știință

O serie de site-uri pseudo-ortodoxe, în fapt oficine de propagandă rusească, intoxică un mare număr de români cu minciuni și dezinformări. Pe aceste site-uri se regăsește un melanj extrem de toxic, printre texte despre sfinți, canoane și sărbători religioase aflându-se zeci de articole conspiraționiste. De la începutul pandemiei, oamenilor li s-a spus că virusul nu există, că vaccinul este ceva diavolesc, că Oculta Mondială urmărește să controleze populația injectându-i CIP-uri etc.

Nici alți prelați de la vârful BOR n-au dat dovadă de prea multă responsabilitate. Furioși că le sunt stricate afacerile, arhierei din Moldova s-au revoltat când s-au impus restricții la pelerinajul de Sfânta Parascheva. Însuși purtătorul de cuvânt al BOR a transmis de numeroase ori mesajul că vaccinul nu e sigur!

„E inacceptabil, în fața a atât de multă durere, să negi pandemia. E și mai grav când opiniile vin de la clerici. Știința este un dar din cer“

Prin contrast, Patriarhul ecumenic Bartolomeu a făcut o pledoarie pentru respectarea măsurilor de prevedere și pentru vaccinarea anti-Covid într-un intervicu acordat publicației elene VIMA, citată de Newsweek.

“Este inacceptabil, în fața atâtor victime și a atât de multă durere, să ai oameni care neagă realitatea pandemiei, care o consideră o fabricație a «diverselor cercuri». Este și mai provocator atunci când astfel de opinii sunt exprimate de creștini, adesea de către clerici, care se autoproclamă a fi apărători ai unui Dumnezeu al lor. Noul Testament afirmă că oricine nu iubește pe om, nu poate să-l iubească pe Dumnezeu. Sunt indiferenți la protecția semenilor. Respingerea măștii și a tuturor măsurilor de precauție nu decurge pur și simplu din ignoranță, ci din necroza iubirii din interiorul lor. Știința, atunci când deschide perspective favorabile pentru viitorul omenirii, este un dar din cer“.

„Cu siguranță, credința noastră nu este afectată atunci când urmăm instrucțiunile experților. Nici restricțiile privind participarea la Slujbe nu diminuează importanța Bisericii“

Părintele spiritual al ortodoxiei a anunțat că se va vaccina nu doar pentru că este în vârstă, ci și pentru că simte că aceasta este o responsabilitate față de oameni, cărora trebuie să le dea exemplu personal.

„Desigur, mă voi vaccina. În plus, cred că acest lucru este necesar datorită vârstei mele. Am aproape 81 de ani, deci aparțin grupei de vârstă care trebuie vaccinată. Dar nu este doar o chestiune de necesitate sau de alegere, ci și o responsabilitate față de semeni. De aceea, sper că o mare parte a populației lumii va fi vaccinată în curând pentru a se opri răspândirea virusului mortal. Desigur, până atunci, cu toții trebuie să respectăm cu strictețe măsurile de protecție pentru a nu plânge mai multe victime“.

Patriarhul Bartolomeu, asemenea altor numeroși preoți, subliniază că nu există o contradicție între știință și religie, iar măsurile cerute de medici în fața pericolului epidemic nu sunt îndreptate împotriva Bisericii.

„Cu siguranță, credința noastră nu este afectată atunci când urmăm instrucțiunile experților. Nici restricțiile privind participarea la Slujbe nu diminuează importanța Bisericii. (…) Măsurile de protecție nu sunt îndreptate împotriva Bisericii. Ele protejează credincioșii, care, la fel ca toți ceilalți, sunt la fel de vulnerabili la virus“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here