Notre-Dame, primele ipoteze. Cum ar fi acţionat pompierii americani. A apărut şi prima donaţie pentru reconstrucţie: 100 de milioane de euro

1
2661

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame, din Paris, a reușit să fie controlat după ore bune de luptă cu flăcările mistuitoare. Originea focului – care a izbucnit luni seara de undeva de pe acoperișul catedralei – încă nu a fost stabilită. Însă în timpul intervenției pompierilor, au ieșit la iveală mai multe probleme.

Ancheta a fost încredințată Brigăzii Criminale a Poliției Judiciare, din cauza complexității investigațiilor și a amplorii pagubelor. Pista unui accident este cea mai plauzibilă, de moment. Pe lateralele catedralei erau înălțate schele pentru lucrările de renovare. Anchetatorii studiază ipoteza unui focar provocat de o lucrare de sudură efectuată pe șarpanta din lemn.

Șarpanta este foarte veche, o parte din lemn este în descompunere, spongios, o sudură sau un scurtcircuit poate provoca o scânteie nedepistabilă timp de mai multe ore, chiar zile, care se poate transforma într-un incendiu mocnit. Experții judiciari vor trebui să găsească locul de unde a pornit focul pentru a determina dacă este vorba, eventual, de o neglijență și cine poartă responsabilitatea, notează ziarul Le Parisien.

Pompierii: şcoala franceză şi şcoala americană

Imaginile focului care se propaga cu viteză pe șarpantă a contrastat, momente bune, cu absența oricărui dispozitiv al pompierilor vizibil în exterior: nici lansatoare de apă, nici macaralele nu au fost desfășurate rapid.

Aici e o diferență de abordare. Spre deosebire de pompierii americani, care atacă focul din exterior, școala franceză spune să ataci focul din interior. E o tactică mai periculoasă, dar mai eficientă pentru a salva obiectele de patrimoniu din interior. Dacă ataci focul din exterior, există riscul să împingi flăcările și gazele fierbinți – care pot atinge 800 de grade – spre interior și să sporești astfel pagubele. Desigur, strategia e valabilă când nu există riscul prăbușirii clădirii.

Între timp, a fost lămurită și o altă întrebare care la un moment dat stătea pe buzele tuturor: de ce nu s-a intervenit cu avioanele speciale Canadair? Era prea periculos într-o zonă urbană și exista riscul ca tonele de apă aruncate de la înălțime să distrugă clădirea și să pună în pericol viețile oamenilor de la sol.

Ce sistem de protecție au clădirile istorice?

Notre-Dame era echipată cu alarme de incendiu, care, de altfel, au și funcționat. Prima alarmă a sunat la 18.30 și a fost recunoscută imediat, cu atât mai mult cu cât numai cu câteva zile în urmă avusese loc un exercițiu de incendiu. E foarte dificil, în schimb, să dotezi clădirile vechi cu sisteme automate de stingere a incendiilor. În primul rând, din motive arhitecturale. Apoi, foarte sensibile fiind, se pot declanșa accidental și pot distruge opere inestimabile din interior.

Cum salvezi obiectele culturale din catedrală?

Toate clădirile-monument mari sunt dotate cu planuri de evacuare a obiectelor culturale în caz de incendiu. Dacă izbucnește focul, unii pompieri sunt mobilizați să stingă flăcările, dar alții au ca sarcină scoaterea de urgență a obiectelor culturale, relatează Digi24.ro.

Și o a treia grupă de pompieri sunt puși să protejeze operele, rămânând, de pildă, în apropierea lor, gata să intervină dacă flăcările se apropie amenințător.

Mare parte din capodoperele aflate în interiorul catedralei au fost salvate, semn că echipa de salvare specializată în astfel de operaţiuni şi-a făcut datoria. Cealaltă, care trebuia să stingă incendiul, rămâne un mister ce trebuie elucidat.

Luni noapte, președintele francez Emmanuel Macron anunța: „Ce era mai rău a fost evitat. Vom restaura această catedrală. Istoria noastră”. A dezvăluit că va organiza o colectă națională.

Miliardarul François-Henri Pinault (alăturat), proprietarul clubului de fotbal de primă ligă franceză Rennes, a fost primul care a sărit în ajutor. Donează 100 de milioane de euro pentru refacerea monumentului.

Notre-Dame este acolo, pe Île de la Cité. Grav afectată, cu pagube colosale, dar înfruntând dezastrul.

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Senzaţionala „mamaie”! A intrat în mijlocul PSD-iştilor, la Craiova, şi le-a bătut obrazul: „E şi oraşul meu, nu al vostru! Distrugeţi tineretul”

Teroare PSD-istă la Înalta Curte. Jandarmii, ca în 10 august, au lovit cot la cot cu interlopii

Asaltul hoardelor PSD-iste: Dragnea şi-a adus galeria la procesul de la Înalta Curte pentru a pune presiune pe judecători

1 COMENTARIU

  1. Well done Cathedral Notre Dame. A fire. Was to support every soul involved. Such loose never see. But Cathedral Westminster Abbey will burn also with one plenty thought about wood and about Queen who will never been buried. Such pain in France. Such fire on 15.04.2019.

    Credința face parte din adevăr. A fi mereu onest pe teritoriu american. Dacă mai facem lucruri este pentru că omul crede partea de bine prin legea SIONului. A nu face rău asta e misiunea omului simplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here