sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăLumeaAmericaMarea dezamăgire a conspiraționiștilor. Caraghioșii QAnon au așteptat zadarnic ca Trump să...

Marea dezamăgire a conspiraționiștilor. Caraghioșii QAnon au așteptat zadarnic ca Trump să ia puterea cu ajutorul Armatei

-

„Dominionul”mișcării conspiraționiste QAnon a început să se prăbușească după preluarea mandatului de președinte al SUA de către Joe Biden, constată Universul.net. Data de 20 ianuarie avea o importanță aproape apocaliptică pentru adepții mișcării, iar neîmplinirea „profeției” a lovit QAnon ca un tsunami.

Prozeliții QAnon au sperat până în ultima clipă că Donald Trump nu va pierde fotoliul de la Casa Albă. Ultima clipă însemna chiar ziua de 20 ianuarie 2021, când conspiraționiștii trumpiști se așteptau ca idolul lor să declare Legea Marțială și să facă publice niște presupuse secrete guvernamentale șocante care l-ar fi spulberat pe Joe Biden, culminând cu arestarea acestuia.

Numai că acest scenariu conspiraționist, în care Donald Trump era portretizat drept un luptător împotriva unei „oculte satanice a pedofililor”, a pocnit ca un balon de săpun, lăsându-i cu buza umflată pe adepții QAnon.

Subiectul a fost abordat de jurnalistul Kevin Roose în podcast-ul „The Daily” al cotidianului „New York Times”.

- Advertisement -

„Pentru a recapitula versiunea Cliffs Notes, QAnon este această mare teorie a conspirației despre cabala globală de pedofili satanici care conduc lumea. Nu au nicio bază, totul este complet inventat. Dar a început în 2017, când Q, acest afiș anonim al forumului care pretindea că este un membru de nivel înalt al Guvernului, a început să posteze aceste indicii criptice pe un forum despre ceva ce urma să se întâmple – practic, dezvăluind această teorie despre cum Donald Trump lucra în taină la doborârea cabalei și că va exista acest moment în viitor, numit «Furtuna» sau «Marea Trezire», când Trump va dezvălui publicului cabala statului paralel și-i va deferi justiției pe membrii acesteia”, spune Kevin Roose.

Numărul membrilor QAnon nu se cunoaște cu exactitate, dar conturile, paginile și grupurile de Facebook ale mișcării, care au fost eliminate de pe rețeaua de socializare, numărau milioane de membri. Chiar dacă niciuna dintre teoriile QAnon nu s-a materializat, aderenții la această mișcare au crescut exponențial în ultimii patru ani.

„Deci, aceste profeții QAnon apar și dispar după cum bate vântul, iar explicațiile sunt apoi reformulate. Dar unul dintre marile eșecuri pentru QAnon a avut loc în noiembrie anul trecut, când, spre marea lor surpriză, Donald Trump a pierdut alegerile. Adepților QAnon li s-a spus că Trump va câștiga la scor un nou mandat, așa că au fost confuzi. Dar încă mai aveau o ieșire, pentru că mai exista această teorie, această teorie nefondată conform căreia alegerile au fost furate și că atunci când va apărea adevărul despre frauda electorală și alte teorii ale conspirației, acestea vor fi justificate și Trump va deveni într-adevăr un președinte cu două mandate”, spune Roose.

- Advertisement -

Confuzia a devenit și mai mare în momentul în care, după rezultatul alegerilor, Q, liderul mișcării, a dispărut în neant. Q, care obișnuia să posteze câte 20-30 de mesaje pe zi, s-a evaporat ca ceața. Comunitatea QAnon s-a trezit într-un vacuum de leadership.

„Ei bine, unii dintre ei credeau acum că acest lucru făcea parte din plan, că Q intrase într-un fel de silenzio stampa pentru că lucrurile începeau să devină extreme. Existau diferite moduri de a explica de ce Q dispăruse. Dar ceea ce se întâmpla acum era că, în loc să aștepte îndrumarea lui Q, oamenii acestei mișcări începeau să se uite la acești influenceri din mișcare – acești oameni care nu sunt Q, dar care vorbesc cu un soi de autoritate despre ce avea să se petreacă în progresia către «Furtună» sau «Marea Trezire».”

Însă inaugurarea mandatului lui Biden le-a spulberat toate iluziile. Mulți dintre membrii QAnon, subliniază jurnalistul Kevin Roose, au fost șocați de asaltul asupra Capitoliului, spunând că totul a fost pus la cale de Antifa, deoarece ei nu observaseră în rândul camarazilor conspiraționiști vreo urmă de înclinații violente. Alții s-au dovedit de neclintit în credința lor că anarhia declanșată „făcea parte din plan”, că era rodul strategiei puse la punct de misteriosul Q.

Și a venit ziua inaugurării. Membrii QAnon își reîncărcaseră bateriile și erau pregătiți de „Marea Trezire”, căutând cu atenție simboluri și mesaje încifrate în gesturile lui Donald Trump. În timp ce Trump își ținea discursul de adio, „ei văd că în spatele lui se află 17 steaguri”. Q este a 17-a literă din alfabet, deci au crezut că fostul președinte le transmitea un indiciu.

„Începe inaugurarea, politicienii intră, iau loc. Acești oameni, despre care ei cred că sunt membri ai cabalei globale de criminali – Hillary Clinton, George W. Bush, Barack Obama –, sunt toți în același loc. Încă puțin, încă puțin. Un membru QAnon scria pe grupul de comunicare: «Următoarele 48 de ore vor fi cât întregul Război Revoluționar și căderea Berlinului la un loc. Mi-am luat liber de la muncă ca să văd istoria pe viu. Ce vremuri trăim!».”

Dar câteva momente mai târziu, când Joe Biden a depus jurământul, iar Donald Trump a devenit istorie, în rândul adepților QAnon au început să curgă replici precum „Chiar nu mai știu ce să cred” și „Simt că ne-au tras pe sfoară”. Mișcarea conspiraționistă s-a trezit subit într-o spirală a dezamăgirii.

„Solzii le-au căzut de pe ochi. Și mai târziu în acea după-amiază, la câteva ore după inaugurare, tipul acesta, Ron Watkins, care conducea site-ul pe care Q posta – unii bănuiau că el era de fapt Q -, publică un mesaj pe canalul său Telegram. «Am dat totul. Acum trebuie să ne ținem fruntea sus și să ne întoarcem la viața noastră. Pe măsură ce intrăm în următoarea administrație, vă rog să vă amintiți de toți prietenii și amintirile fericite pe care le-am avut în ultimii ani». A fost foarte ciudat. A fost ca și cum adevăratul Q le-ar fi spus că tot ce contează sunt «prietenii pe care ni i-am făcut». Parcă era «ultimă zi de tabără». Asta le dădea de înțeles una dintre cele mai mari și mai proeminente figuri din mișcarea QAnon; în esență, spunea că «îmi pare rău, poate avem mai mult noroc data viitoare».”

Postarea lui Ron Watkins a trezit furie în rândul adepțilos QAnon, susține Kevin Roose: „Oamenii sunt furioși. Trebuie să înțelegem că aceasta nu a fost o mică parte din viața unor oameni. Oamenii și-au pierdut câțiva ani din viață din cauza acestei mișcări”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Anchetatorii de la „Matei Balș”: „Se pare că au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen, precedate de un incendiu”

* Numărul victimelor în incendiul de la „Matei Balș” urcă la 5: un pacient a fost găsit carbonizat în baie

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -