Primul a luat foc „bătrânul cu barbă”. O infirmieră a aruncat o pătură pe el, alta a oprit oxigenul, evitând o tragedie și mai mare

0
2286
Avocatul Constantin Durgheu

Două infirmierele au fost primele persoane care au reacționat la scurt timp după izbucnirea incendiului de vineri dimineața, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Ele au luat imediat „contact” cu focul.

O infirmieră a aruncat o pătură pe pacientul căruia îi luaseră foc hainele, iar cealaltă a avut inspirația de a opri alimentarea cu oxigen. Cel puțin așa susține avocatul Constantin Durgheu, angajat de instituția medicală pentru bătălia ce va urma pe plan juridic.

„Dacă nu oprea oxigenul, aveam și explozie”, a adăugat avocatul, aflat la Poliția Capitalei, unde au fost audiați mai mulți angajați ai spitalului. Totuși, intervenția infirmierelor nu a putut evita moartea primului pacient care luase foc: un bărbat cu barbă, în vârstă de peste 60 de ani, dotat cu laptop și cu ale dispozitive electronice. Acesta a devenit prima victimă a incendiului, fiind urmat de alți patru pacienți ca urmare a extinderii rapide a focului.

Ancheta în cazul incendiului de la „Matei Balș” se află în derulare. Criminaliștii și specialiștii de la INSEMEX, institutul din Petroșani specializat în astfel de cazuri, trebuie să inspecteze saloanele afectate, iar în paralel mai multe cadre medicale – asistente și infirmiere – au fost chemate la audieri.

„Au relatat exact ce s-a întâmplat”, a spus avocatul Constantin Durgheu. E a precizat că a fost vorba despre angajații care au avut legătură directă cu evenimentul, cei care erau pe tura de noapte: două asistente și două infirmiere. Ele au dat declarații în calitate de martor.

„Este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale. Este foarte clar că reacția a fost promptă, a fost un incident regretabil. Infirmierele au fost primele care au luat contact cu focul, iar una dintre ele a avut și prezența de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Dacă nu se oprea, aveam și explozie”, a spus avocatul.

„Prima reacție a fost promptă: una dintre infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul care se află pe nefericitul pacient, cealaltă a sărit să decupleze instalația de oxigen, este evident că au avut o reactie promptă. Apoi ambele au fugit după extinctoare de la capătul culoarului, au fost corect instruite”, a relatat avocatul.

„Era firesc să se piardă, dar cu tot stresul, au reacționat cât se poate de corespunzător, nu s-au pierdut”, a adăugat Constantin Durgheu.

Prefectul Berbeceanu: Instalațiile anti-incendiu au funcționat, putea fi o tragedie mai mare

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat vineri la Digi 24 că instalațiile anti-incendiu ale pavilionului unde a avut loc incendiul de la Institutul „Matei Balș” au funcționat și au deconectat automat sursele de oxigen și electricitate, evitând o tragedie mai mare. El a mai spus că, din informațiile sale, pavilionul era renovat recent, instalațiile respectau standardele și nu erau probleme de încălzire.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul „Matei Balş”, soldat cu moartea a 5 pacienţi.

Institutul „Matei Balș” promite sprijin în anchetă

Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a dat publicității un comunicat, precizându-și poziția în raport cu ancheta penală.

  • „În urma intervenției prompte a colegilor din liniile de gardă și a mobilizării autorităților de urgență, au fost prevenite alte victime, astfel încât toți ceilalți pacienți sunt în siguranță. Echipa Institutului Național de Boli Infecțioase «Prof.Dr. Matei Balș» va sprijini ancheta în curs și lămurirea aspectelor care ar fi putut duce la accidentul din această dimineață, cu atât mai mult cu cât autorizațiile și avizele sunt la zi.”
  • „Toți pacienții au fost evacuați și transportați în siguranță către alte unități sanitare, precum și la nivelul celorlalte secții din incinta institutului. În momentul incendiului, erau internați 101 pacienți, dintre care 5 au murit. Ei erau îngrijiți de 20 cadre medicale pe timpul nopții, inclusiv medicul șef de gardă.”
  • „Echipa Institutului Național de Boli Infecțioase «Prof.Dr. Matei Balș» transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din dimineața zilei de 29 ianuarie.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Anchetatorii de la „Matei Balș”: „Se pare că au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen, precedate de un incendiu”

* Numărul victimelor în incendiul de la „Matei Balș” urcă la 5: un pacient a fost găsit carbonizat în baie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here