LIVE! Dezbatere Klaus Iohannis și cei opt jurnaliști. Toate întrebările, toate răspunsurile

1
1313
Klaus Iohannis, presedinte Romania

La Biblioteca Centrală Universitară, Klaus Iohannis va răspunde întrebărilor a 8 jurnaliști: Moise Guran (Europa FM), Cristian Leonte (Pro TV), Ramona Avramescu (TVR), Radu Tudor (Antena 3), Cristina Șincai (Romania TV), Silviu Mânăstire (B1 TV), Ion M. Ioniță (Adevărul / Historia), Clarice Dinu (HotNews.ro) și cele ale politologului Cristian Pârvulescu.

Urmărește LIVE întreagul eveniment. În timpul evenimentului vor fi scrise comentarii și analize. Le poți citi după „fereastra” în care se desfășoară evenimentul. Dă scroll down!

 

 

Klaus Iohannis e sigur pe el, dar dezbaterea nu are nimic din tensiunea și încrâncenarea unei confruntări între candidați.

Viroica Dăncilă a rămas și ea în conferință de presă pe tot parcursul evenimentului lui Klaus Iohannis. Televiziunile de știri au lăsat-o și pe Dăncilă în „fereastră”, dar fără sonor. Toate au transmis conferința lui Iohannis.

19.55. Ion M. Ioniță: Problema mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Știți cine a făcut acel memorandum secret?

Klaus Iohannis: S-a trezit Dragnea și Dăncilă să se profileze în politica externă. Este o gândire tipic PSD-istă. Premierul nu are posibilitatea să mute ambasade. Aceste lucruri nu se pot face acum pentru că împreună cu partenerii noștri considerăm că nu sunt îndeplinite toate condițiile. Memorandumul concluziona ca mutarea să se facă exact conform legii.

19.50. Silviu Mânăstire: Ați avut discuții cu președintele Trump cu privire la China?

Klaus Iohannis: Da am avut discuții. Exact ce am spsu acum, i-am spus și președintelui Trump.

19.48. Silviu Mânăstire: Despre investițiile Chinei în România.

Klaus Iohannis: Noi aparținem de spațiul euro-atlantic. Trebuie să vedem că pot exista și alte state cu care se pot dezvolta relații comerciale. Dar nu facem parte din spațiul Chinei. Noi trebuie să țintim spre lumea euro-atlantică. Nu trebuie să ignorăm anumite semneal, nu trebuie să nu dezvoltăm relații comerciale.

OBS. Radu Tudor de la Antena 3 vrea să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. Să-l facă să susțină punctul de vedere al lui Dan Voiculescu „despre abuzurile din justiție”.

19.43. Radu Tudor: De ce atât de puține sancționări ale abuzurilor din justiție?

Klaus Iohannis: Ați atins o chestiune foarte sensibilă. E vorba despre independența justiției. Aș fi putut să fac presiuni asupra sistemului de justiție. M-am abținut să fac astfel de lucruri. Dacă în interiorul sistemului sunt nereguli, ele trebuie lămurite acolo, în CSM. Sunt un fan al independenței justiției.

19.40. Cristian Leonte: Regretați numirea Viroicăi Dăncilă?

Klaus Iohannis: PSD este partidul care trebuie înlăturat de la butoanele puterii!

OBS. Klaus Iohannis vorbește în termeni diplomatici despre un abuz al CCR care a s-a pronunțat, în mod neobișnuit, pe „oportunitate” în cazul legii recursului compensatoriu, obligând președintele să o promulge.

19.36. Clarice Dinu: În cazul legii recursului compensatoriu ați promulgat-o direct deși nici toți parlamentarii susțineau forma finală.

Klaus Iohannis: CCR a făcut un lucru rar pe care în alte situații nu l-a făcut. CCR s-a exprimat și pe constituționalitat, dar și pe oportunitate,  caz rar, făcând imposibil pentru mine să retrimit legea în parlament.

19.35. Klaus Iohannis: Cred că se pot realiza alegeri anticipate. Sunt mai multe formațiuni care-și doresc alegeri anticipate.

OBS. Klaus Iohannis vorbește că stagnarea politică are legătură și cu Constituția, iar o schimbare a legii fundamentale într-o astfel de conjunctură politică e imposibilă. Iohannis cere actualului Parlament să decidă alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

19.29. Ramona Avramescu: Nu vă temeți de o demobilizare a electoratului pentru turul 2 al alegerilor?

Klaus Iohannis: Prin ceea ce fac cred că încerc destul de bine să-i mobilizez pe oameni să vină la vot. Eroul alegerilor nu e candidatul, ci alegătorul. Îi invit pe toți românii să vină la vot!

Observație: Iohannis lasă să se înțeleagă că nu a fost de acord cu decizia CCR cu privire la demiterea lui Kovesi, acesta fiind motivul real pentru care n-a vrut să anunțe asta personal.

19.28. Moise Guran: De ce ați anunțat demisia lui Kovesi prin purtător de cuvânt?

Klaus Iohannis: Pentru că așa mi s-a părut potrivit la acel moment.

19.26 Klaus Iohannis: Fără mine, statul de drept s-ar fi rupt! Cel mai potrivit moment a fost cel în care a existat o apropiere între votul la referendum și alegerile europarlamentare.

19.25. Klaus Iohannis: Am reușit să anulez cam 70% din măsurile toxice pe care PSD voia să le introducă în sistemul de justiție. Guvernul va trebui să repare aceste chestiuni după alegerile parlamentare.

19.20. Moise Guran îl întreabă pe Iohannis despre statul de drept.

Jurnaliștii pun întrebări prea lungi care pot plictisi audiența.

19.19. Moise Guran: Ați sacrificat Justiția pe altarul interesului electoral?

Klaus Iohannis: Se vede bine că nu. Am amânat pentru ca referendumul să producă efecte maximale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Scrisoarea din diaspora care l-a „terminat” pe CTP. „Am încercat, am luptat, dar încă nu te-ai trezit, iar eu am obosit să te mai trezesc”

* Rareș Bogdan: „Poți scoate un om din PRM, dar nu poți scoate PRM-ul din om”. Plângere împotriva Olguței Vasilescu

* Biet urs, ai nimerit în țara greșită! Agonia de 18 ore pe marginea șoselei și „rezolvarea” prin glonț. Ce trist!

* Lista celor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis. Sunt confirmați 6, vor fi 10, e posibil să fie și CTP printre ei 

* VIDEO. Bârlogul secret al Vioricăi Dăncilă. Viloiul de 417 metri pătrați ascuns în pădurea de brazi de la Predeal

* Afară şi cu şeful Casei de Pensii! Orban taie în carne vie printre baronii funcţiilor publice. „Şi-a luat concediu medical, parcă special ca să creeze probleme în plata pensiilor”

* VIDEO. Dan Barna i-o „întoarce” lui Cioloş după ce acesta l-a întrerupt într-o conferinţă de presă!

* Orban: „Până la sfârşitul lunii, vrem să dăm hotărârea de guvern privind salariul minim”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here