marți, martie 19, 2024
AcasăEconomieOrban: "Până la sfârşitul lunii, vrem să dăm hotărârea de guvern privind...

Orban: „Până la sfârşitul lunii, vrem să dăm hotărârea de guvern privind salariul minim”

-

Obiectivul Guvernului este să aprobe până la sfârşitul acestei luni hotărârea ce vizează salariul minim, a declarat luni prim-ministrul Ludovic Orban.

„Deja am primit pe masă o analiză şi aşteptăm finalizarea studiului de impact. Mâine, din câte ştiu eu, este convocat Consiliul Tripartit pentru o primă discuţie, vom veni cu analiza noastră şi, evident, cu nişte propuneri între marje privitor la creşterea salariului minim. Evident, trebuie să ţinem cont de factori obiectivi, şi anume indicele de creştere a productivităţii, de creşterea salariului mediu brut, de rata inflaţiei, dar, în acelaşi timp, trebuie să ţinem cont şi de impactul pe care poate să-l aibă creşterea salariului minim asupra profitabilităţii companiilor în mai multe ramuri în care, în ramurile respective, sunt foarte mulţi angajaţi cu salariul minim, astfel încât creşterea costului cu forţa de muncă să nu afecteze profitabilitatea ramurilor respective. Sigur că vom veni cu o formulă, negociem şi, aşa cum ne-am angajat, obiectivul nostru este ca până la sfârşitul lunii să dăm hotărârea de guvern privitoare la salariul minim„, a spus Ludovic Orban, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o pe şantierul Stadionului Giuleşti.

Întrebat dacă există mai multe variante privind salariul minim, respectiv pentru studii superioare şi studii medii, premierul a spus: ”Îmi este foarte greu să vă spun în momentul de faţă, ce vă spun limpede este că nu poate exista decât un singur salariu minim„.

- Advertisement -

„Conceptul de salariu minim este fundamentat, astfel încât nu poţi să ai mai multe forme de salariu minim. În ceea ce priveşte salariul minim pe ramură, sigur că, probabil, creşterea salariului minim, în perspectivă, nu acum, va trebui gândită pe ramură. Creşterea indicelui de productivitate este diferită de la ramură la ramură şi, într-un fel, creşterea acestui parametru trebuie să se regăsească în creşterea salariului minim. Ca atare, în perspectivă, nu acum, pentru anul 2020, ne vom gândi la o reglementare care, de altfel, ne este solicitată de la nivelul Comisiei Europene, din 2015”, a mai declarat premierul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

De ce e nevoie de un salariu minim pe economie

Salariul minim este cvasi-universal în aproape toate statele lumii, în diferite forme. Chiar și în țările în care nu există un salariu minim impus de stat, există salarii minime stabilite prin contracte colective la nivel național sau la nivel de industrie, care sunt obligatorii de încheiat la fiecare 3-4 ani.

În România nu am mai avut niciun nou contract colectiv național de la adoptarea noului Cod al Muncii, care a diminuat drepturile angajaților și a îngreunat sindicalizarea lucrătorilor, susţine Vice.

- Advertisement -

Publicaţia a analizat şi care sunt motive pentru care e nevoie de un salariu minim, printre ele numărându-se următoarele:

  • angajatorul şi angajatul n-au aceeaşi putere de negociere
  • salariul minim scade presiune pe serviciile sociale
  • salariul minim poate reduce şomajul în economiile locale izolate
Orlando Teodorovici, PSD
Orlando Teodorovici, ministrul demis al Finanțelor

De menţionat că, în vara acesta, Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanţe, susţinea că PSD vrea să elimine salariul minim în mediul privat, o aberaţie economică pentru un partid „social-democrat”!

Însă nu doar că n-a eliminat nimic, dimpotrivă, prin măsurile economice iresponsabile, fostul Guvern a „mâncat” din toate salariile românilor indirect, inclusiv din cele „minime”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Este o… URGENTA (!!!), cu adevarat: CEA MAI BUNA VARIANTA este cea a lui Claudiu Năsui (U.S.R.), care. de altfel, a si depus un proiect-de-lege in Parlament (dar daca se da o Hotarare-de-Guvern, care sa „prinda” propunerile lui Năsui, este perfect !) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -