Biet urs, ai nimerit în țara greșită! Agonia de 18 ore pe marginea șoselei și „rezolvarea” prin glonț. Ce trist!

5
8247

Încă un episod de indolență și neputință umană, care fac victime nevinovate în lumea animalelor. Un urs lovit de mașină, având picioarele rupte, a agonizat 18 ore pe marginea unei șosele din județul Harghita. În cele din urmă a fost împușcat.

Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, în jurul orei 18.00, de un autoturism în care se aflau trei persoane, la ieşirea din localitatea Praid, județul harghita. Minorul din maşină a suferit un atac de panică.

Grav rănit după impactul cu mașina, ursul a agonizat pe marginea drumului până duminică la prânz. Autoritățile județene s-au bâlbâit timp de 18 ore, incapabile să ia o decizie rațională, înțeleaptă. În tot acest timp, animalul n-a primit niciun fel de ajutor. Până la urmă, decizia a fost una extremă: animalul a fost împușcat, „pentru a-i fi curmată suferința”.

Circulaţia pe DN 13A, între Praid şi Sovata, a fost restricţionată duminică dimineaţa, după ce ursul rănit sâmbătă seara s-a târât pe carosabil, a anunțat Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Miercurea Ciuc.

Potrivit unor imagini publicate pe Facebook, duminică dimineață animalul rănit încă era pe marginea drumului. „Țara în care ne uităm la un animal în chinuri pe marginea unui drum european de aproape 12 ore, pentru că cineva probabil nu răspunde la telefon”, a scris, acuzator, utilizatorul Facebook care a distribuit imaginile.

Împușcat de vânători. Decizia a fost a medicului veterinar

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat: „În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit, se pare că are membrele fracturate”.

Ulterior, perimetrul a fost asigurat de poliţişti şi jandarmi, dar ursul n-a fost ajutat în niciun fel. În cele din urmă, animalul suferind a fost împușcat de vânători.

Reprezentanții Asociației „Milioane de Prieteni” din Zărnești, județul Brașov, care au grijă de animale în Sanctuarul de Urși, spun că rănile animalului erau prea grave, animalul avea prea multe fracturi.

Operațiunea de tranchilizare s-a desfășurat cu ajutorul unui medic din partea Colegiului Medicilor Veterinari. Cadavrul animalului a fost ridicat de pe șosea, iar circulația rutieră a revenit la normal.

Veterinarul din zonă nu avea tranchilizant

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat la Digi 24 că lunga agonie a ursului a fost cauzată de faptul că veterinarul din zonă nu avea tranchilizant. A fost trimis un alt medic pentru a adormi ursul, cu scopul de a-i da îngrijiri medicale.

Conform legii, obligația de a interveni era a Jandarmeriei și a Direcției Sanitar-Veterinare (DSV), a precizat Alexe.

„Din păcate, suntem într-o situație regretabilă și, trebuie să recunoaștem, cu adevărat tristă. Această situație se încadrează în prevederile unei Hotărâri de Guvern din 2010, HG 323, pe răniri, capturi și ucideri accidentale, iar aici legislația este foarte clară. Atribuția de intervenție trebuia să fie a Jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați DSV. Pe această situație, noi, Ministerul Mediului, nu ar fi trebuit să dăm ordinul de recoltare. Și cu toate acestea, am sunat la minister, am trimis directorii astăzi – duminică – în Ministerul Mediului, să putem rezolva această problemă regretabilă. E inuman, vă spun sincer, să lași un animal să agonizeze, atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii”, a spus ministrul Costel Alexe.

Acesta a adăugat. înainte de uciderea ursului: „Medicul care era arondat acelei zone nu avea tranchilizant. Căutăm pe cineva astfel încât să putem rezolva punctual această problemă și să nu mai stea acel animal în agonie. Trebuie să ajungă medicul veterinar acolo, va fi tranchilizat. Înțeleg că are probleme la trei dintre membre. Eu nu pot să mă pronunț dacă va fi ucis sau nu, este atributul medicului veterinar”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

5 COMENTARII

  1. Ce legătură are ţara cu vreo câţiva oameni care nu îşi fac treaba? Cu atât mai mult cu cât majoritatea celor din Harghita şi Covasna nici nu se poartă de multe ori ca făcând parte din ţara asta.

    Dar e uşor, când greşesc unguri sau secui, înjuri România, când greşesc români, înjuri România, când greşesc ţigani, înjuri România etc. etc.

  2. ba ce ministru: trebuia tranchilizat de medic. Care tranchlizant care medic, ca nu exista in zona. Daca vezi ca intr-o ora sau doua nu se rezolva situatia tu mai astepti inca 16 ca poate se rezolva. Tu ca ministru de interne zici ca este inacceptabil ce au facut subordonatii tai???? Pai tu unde ai fost 18 ore????? Ai dormit???

  3. Ministru somnifer asa o sa ii zic. Daca vezi ca ai subordonati slabi ce faci? Astepti dupa ei? De ce nu i-ai inlocuit de la comanda dupa 2-3 ore cand ai vazut ca animalul statea viu pe sosea si il filmau televiziunile, ca vuia netul cu imaginile animalului. Tu cand ai aflat ca nu se rezolva situatia dupa 18 ore???? Vai steaua noastra asa angajati asa ministru lasa-ma sa te las.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.