sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaÎnvins pe câmpul de luptă, Putin ar renunța tocmai la pretențiile pentru...

Învins pe câmpul de luptă, Putin ar renunța tocmai la pretențiile pentru care a atacat Ucraina: interzicerea aderării la UE și demilitarizarea! Vrea însă Crimeea, pe care oricum o stăpânea din 2014

-

Incapabil să câștige pe câmpul de luptă și blocat într-o situație fără ieșire, dictatorul rus Vladimir Putin dă semne că e pe cale să renunțe la cele mai multe din cererile sale aberante în privința Ucrainei. Din proiectul de acord de încetare a focului care se discută marți, la Istanbul, a dispărut pretenția ca țara vecină să nu adere niciodată la Uniunea Europeană. Poporul ucrainean își câștigă astfel cu sânge și enorme suferințe dreptul la o viață mai bună, la dezvoltare și civilizație, odată cu ieșirea din ghearele Moscovei.

Discuțiile dintre cele două delegații se reiau marți, la Istanbul, pe marginea unui armistițiu între Rusia și Ucraina. Proiectul de acord, scrie Daily Mail, nu mai conține multe din motivele esențiale pentru care Putin a ordonat invadarea Ucrainei: demilitarizarea țării și interzicerea aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, a dispărut și pretenția ca limba rusă să se bucure de „protecție juridică”.

Informațiile s-au confirmat luni seara. Rusia renunță și la pretenția de a fi înlăturată actuala conducere de la Kiev și la așa-zisa „denazificare”, adică dezarmarea Ucrainei.
Patru persoane „informate cu privire la discuții” au confirmat pașii înapoi făcuți de Moscova, relatează Financial Times.

Putin renunță la pretenția ca Ucraina să se dezarmeze, să fie schimbată puterea de la Kiev și ca țara să nu adere la UE. În schimb, Zelenski e pregătit să garanteze că nu va adera la NATO și că nu se va înarma nuclear – lucru care oricum nu era în plan

Putin e pregătit, de asemenea, să permită Ucrainei aderarea la Uniunea Europeană, cu condiția ca aceasta să renunțe la orice speranță de a adera la NATO. Acesta este un compromis pe care președintele Volodimir Zelenski a dat deja numeroase semne că ar fi dispus să-l facă.

- Advertisement -

Există însă temeri că puterea de la Kremlin ar face, de fapt, un joc dublu. Rusia își schimbă poziția aproape zilnic și diplomații suspectează Moscova că se folosește doar de promisiunea de pace pentru a câștiga timp ca să se regrupeze pe câmpul de luptă pentru noi atacuri și că, în spatele vorbelor, se ascund intențiile unor noi grozăvii. Rusia și-a pierdut demult cuvântul și credibilitatea pe plan internațional, astfel că toată lumea privește cu mare circumspecție ceea ce promit oficialii de la Kremlin.

Însuși pretextul folosit pentru declanșarea invaziei este unul absolut ridicol. Vladimir Putin declarase că obiectivul său este „protejarea poporului” care a fost „supus la intimidare și genocid” de către conducerea „neonazistă” a președintelui Zelenski, care este evreu. Între timp, însă, a descoperit că „poporul” pe care el voia să-l „salveze” de “neonaziști” luptă pe viață și pe moarte să-și apere independența și țara de armatele rusești.

După aproape 5 săptămâni de lupte crâncene și pierderi grele, rușii n-au reușit să-și atingă încă niciunul din obiectivele majore pe care sperau să le îndeplinească încă din prima săptămână. Împotmoliți și ajunși la capătul resurselor, acum Putin și oamenii săi caută soluții. Există posibilitatea acordului, după cum există și această bănuială că trag de timp mimând negocierile ca să încerce să-și revitalizeze trupele.

- Advertisement -

În continuare, proiectul de armistițiu are un punct major de blocaj, asupra căruia e greu de văzut cum s-ar putea ajunge la o înțelegere: Rusia vrea ca Ucraina să recunoască anexarea ilegală a Crimeei din 2014. Zelenski a declarat deja că este dispus să facă un compromis cu Rusia pentru a aduce pacea „fără întârziere”, dar nu va accepta „hăcuirea” țării.

Într-un discurs video adresat națiunii duminică seara, liderul de la Kiev a subliniat că „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt dincolo de orice îndoială“. Zelenski ar accepta să ofere garanții privind neînarmarea nucleară a țării – lucru dealtfel total inutil, pentru că Ucraina a renunțat de bună-voie la arsenalul nuclear în 1994 – și la neaderarea la NATO. Dar nu acceptă sub nicio formă cedări teritoriale.

Există temeri că, de fapt, Putin trage de timp ca să-și reorganizeze trupele și să realizeze ruperea Ucrainei în două

Pe de altă parte, există opinia, tot mai bine conturată, că Rusia ar fi renunțat la ocuparea totală a Ucrainei și că acum se concentrează pe împărțirea țării în două, după ce s-a lămurit că nu-i poate înfrânge pe apărători. Alexander Rodnianski, un consilier al lui Zelenski, a declarat că țara sa nu e dispusă să renunțe la terenurile din est pentru a obține pacea. El a declarat, pentru programul World at One, de la BBC Radio 4, că „în acest moment, presiunea este asupra Rusiei. Este clar că rușii nu pot susține acest război ani de zile, iar moralul lor este atât de scăzut încât nu pot nici măcar să mențină aprovizionarea și logistica, așa că acest lucru (pierderea teritoriilor ocupate acum de ruși – n. red.) nu este în niciun caz bătut în cuie. Cu siguranță nu suntem dispuși să renunțăm la niciun teritoriu sau să vorbim despre integritatea noastră teritorială“.

Anterior, ministrul de Externe britanic, Liz Truss, declarase că forțele lui Putin au ajuns să răpească politicieni, activiști și jurnaliști ucraineni, deoarece Rusia nu reușește să își îndeplinească obiectivele militare. Ea a condamnat „tactica detestabilă” după ce grupul ucrainean pentru drepturile omului ZMINA a dezvăluit că a identificat zeci de persoane care au fost răpite, iar alte mii au fost deportate în Rusia. Liz Truss a afirmat că Putin „continuă să folosească tactici detestabile împotriva poporului ucrainean, inclusiv răpirea civililor nevinovați. El nu își atinge obiectivele și recurge la măsuri disperate. Putin trebuie să eșueze în Ucraina!“.

Ulterior, membra Guvernului britanic a spus, într-o declarație adresată Camerei Comunelor: „Știm că Putin nu este serios în privința discuțiilor, el continuă să bombardeze fără motiv cetățeni nevinovați în întreaga Ucraină și de aceea trebuie să facem mai mult pentru a ne asigura că pierde și îl forțăm să se gândească din nou la faptele sale. Nu trebuie să-l oprim pe Putin doar în Ucraina, ci trebuie să privim și pe termen lung. Trebuie să ne asigurăm că orice discuții viitoare nu ajung să vândă Ucraina sau să repete greșelile trecutului“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia. „Ucraina nu va fi niciodată a Rusiei, nu vă temeți!” / „Voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru!”

„Unitatea de elită a armatei lui Putin a fost îngropată și practic a încetat să mai existe”. Armata 1-a de tancuri fusese înființată de Stalin în 1943

„Șoigu e în stare critică din cauza otrăvirii ordonate de Putin!” Ministru interimar la Apărare a fost numit un general de 73 de ani, veteran al războiului din Afganistan

VIDEO. „Măcelarii” ceceni din Mariupol sunt conduși de ucigașul lui Boris Nemțov, opozantul rus asasinat în 2015 la comanda lui Putin

Al 7-lea general rus căsăpit de ucraineni într-o lună de război. Generalul Rezanțev era „comandantul de aur al Kremlinului”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

Anunț oficial al NATO: Rusia a pierdut 40.000 de oameni în Ucraina – morți, răniți, prizonieri și dispăruți în luptă (21% din totalul efectivelor)

VIDEO. Un batalion din Belarus a „dezertat” de la Lukașenko și luptă alături de ucraineni, împotriva invadatorilor ruși

AUDIO. Generalul rus care ucide civili în Mariupol: „De ce nu e mutilat încă? De ce n-are urechea tăiată? De ce nu șchioapătă acest bastard?” / „Să fie găsit la reanimare și să i se împingă o sticlă spartă de bere! Puneți totul pe seama boschetarilor!”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Deportări ca pe vremea lui Stalin: ucrainenii sunt duși de ruși pe insula Sahalin din Extremul Orient, în Pacific!

Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Germania va apăra și România cu scutul antirachetă pe care-l va cumpăra din Israel. Protejate vor fi și Polonia, şi ţările baltice

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

Codruța Kovesi, activitate intensă la Parchetul European. Peste 500 de anchete, cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte dosare sunt din România

Șoc în fotbal: Italia, campioana Europei, eliminată acasă de Macedonia de Nord! Al doilea Mondial consecutiv fără cvadrupla campioană a lumii

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -