Incapabil să câștige pe câmpul de luptă și blocat într-o situație fără ieșire, dictatorul rus Vladimir Putin dă semne că e pe cale să renunțe la cele mai multe din cererile sale aberante în privința Ucrainei. Din proiectul de acord de încetare a focului care se discută marți, la Istanbul, a dispărut pretenția ca țara vecină să nu adere niciodată la Uniunea Europeană. Poporul ucrainean își câștigă astfel cu sânge și enorme suferințe dreptul la o viață mai bună, la dezvoltare și civilizație, odată cu ieșirea din ghearele Moscovei.
Discuțiile dintre cele două delegații se reiau marți, la Istanbul, pe marginea unui armistițiu între Rusia și Ucraina. Proiectul de acord, scrie Daily Mail, nu mai conține multe din motivele esențiale pentru care Putin a ordonat invadarea Ucrainei: demilitarizarea țării și interzicerea aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, a dispărut și pretenția ca limba rusă să se bucure de „protecție juridică”.
Informațiile s-au confirmat luni seara. Rusia renunță și la pretenția de a fi înlăturată actuala conducere de la Kiev și la așa-zisa „denazificare”, adică dezarmarea Ucrainei.
Patru persoane „informate cu privire la discuții” au confirmat pașii înapoi făcuți de Moscova, relatează Financial Times.
Putin renunță la pretenția ca Ucraina să se dezarmeze, să fie schimbată puterea de la Kiev și ca țara să nu adere la UE. În schimb, Zelenski e pregătit să garanteze că nu va adera la NATO și că nu se va înarma nuclear – lucru care oricum nu era în plan
Putin e pregătit, de asemenea, să permită Ucrainei aderarea la Uniunea Europeană, cu condiția ca aceasta să renunțe la orice speranță de a adera la NATO. Acesta este un compromis pe care președintele Volodimir Zelenski a dat deja numeroase semne că ar fi dispus să-l facă.
Există însă temeri că puterea de la Kremlin ar face, de fapt, un joc dublu. Rusia își schimbă poziția aproape zilnic și diplomații suspectează Moscova că se folosește doar de promisiunea de pace pentru a câștiga timp ca să se regrupeze pe câmpul de luptă pentru noi atacuri și că, în spatele vorbelor, se ascund intențiile unor noi grozăvii. Rusia și-a pierdut demult cuvântul și credibilitatea pe plan internațional, astfel că toată lumea privește cu mare circumspecție ceea ce promit oficialii de la Kremlin.
Însuși pretextul folosit pentru declanșarea invaziei este unul absolut ridicol. Vladimir Putin declarase că obiectivul său este „protejarea poporului” care a fost „supus la intimidare și genocid” de către conducerea „neonazistă” a președintelui Zelenski, care este evreu. Între timp, însă, a descoperit că „poporul” pe care el voia să-l „salveze” de “neonaziști” luptă pe viață și pe moarte să-și apere independența și țara de armatele rusești.
După aproape 5 săptămâni de lupte crâncene și pierderi grele, rușii n-au reușit să-și atingă încă niciunul din obiectivele majore pe care sperau să le îndeplinească încă din prima săptămână. Împotmoliți și ajunși la capătul resurselor, acum Putin și oamenii săi caută soluții. Există posibilitatea acordului, după cum există și această bănuială că trag de timp mimând negocierile ca să încerce să-și revitalizeze trupele.
În continuare, proiectul de armistițiu are un punct major de blocaj, asupra căruia e greu de văzut cum s-ar putea ajunge la o înțelegere: Rusia vrea ca Ucraina să recunoască anexarea ilegală a Crimeei din 2014. Zelenski a declarat deja că este dispus să facă un compromis cu Rusia pentru a aduce pacea „fără întârziere”, dar nu va accepta „hăcuirea” țării.
Într-un discurs video adresat națiunii duminică seara, liderul de la Kiev a subliniat că „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt dincolo de orice îndoială“. Zelenski ar accepta să ofere garanții privind neînarmarea nucleară a țării – lucru dealtfel total inutil, pentru că Ucraina a renunțat de bună-voie la arsenalul nuclear în 1994 – și la neaderarea la NATO. Dar nu acceptă sub nicio formă cedări teritoriale.
Există temeri că, de fapt, Putin trage de timp ca să-și reorganizeze trupele și să realizeze ruperea Ucrainei în două
Pe de altă parte, există opinia, tot mai bine conturată, că Rusia ar fi renunțat la ocuparea totală a Ucrainei și că acum se concentrează pe împărțirea țării în două, după ce s-a lămurit că nu-i poate înfrânge pe apărători. Alexander Rodnianski, un consilier al lui Zelenski, a declarat că țara sa nu e dispusă să renunțe la terenurile din est pentru a obține pacea. El a declarat, pentru programul World at One, de la BBC Radio 4, că „în acest moment, presiunea este asupra Rusiei. Este clar că rușii nu pot susține acest război ani de zile, iar moralul lor este atât de scăzut încât nu pot nici măcar să mențină aprovizionarea și logistica, așa că acest lucru (pierderea teritoriilor ocupate acum de ruși – n. red.) nu este în niciun caz bătut în cuie. Cu siguranță nu suntem dispuși să renunțăm la niciun teritoriu sau să vorbim despre integritatea noastră teritorială“.
Anterior, ministrul de Externe britanic, Liz Truss, declarase că forțele lui Putin au ajuns să răpească politicieni, activiști și jurnaliști ucraineni, deoarece Rusia nu reușește să își îndeplinească obiectivele militare. Ea a condamnat „tactica detestabilă” după ce grupul ucrainean pentru drepturile omului ZMINA a dezvăluit că a identificat zeci de persoane care au fost răpite, iar alte mii au fost deportate în Rusia. Liz Truss a afirmat că Putin „continuă să folosească tactici detestabile împotriva poporului ucrainean, inclusiv răpirea civililor nevinovați. El nu își atinge obiectivele și recurge la măsuri disperate. Putin trebuie să eșueze în Ucraina!“.
Ulterior, membra Guvernului britanic a spus, într-o declarație adresată Camerei Comunelor: „Știm că Putin nu este serios în privința discuțiilor, el continuă să bombardeze fără motiv cetățeni nevinovați în întreaga Ucraină și de aceea trebuie să facem mai mult pentru a ne asigura că pierde și îl forțăm să se gândească din nou la faptele sale. Nu trebuie să-l oprim pe Putin doar în Ucraina, ci trebuie să privim și pe termen lung. Trebuie să ne asigurăm că orice discuții viitoare nu ajung să vândă Ucraina sau să repete greșelile trecutului“.