Încă un fugar se apropie de extrădare! Alexander Adamescu a pierdut recursul la Curtea Supremă britanică

0
1934

După Cristian Rizea (fost deputat PSD), pe care Republica Moldova a anunțat că-l va extrăda în România, un alt fugar pare să aibă aceeași soartă. Alexander Adamescu, beizadeaua penală a fostului om de afaceri Dan Adamescu, a pierdut recursul privind extrădarea din Marea Britanie în România, unde este acuzat de mituirea unor judecători.

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins apelul lui Alexander Adamescu, care susține că este victima unei persecuții politice și că extrădarea ar reprezenta o încălcare a drepturilor omului în legislația europeană, relatează platforma Law360, citată de Universul.net.

Bogdan Alexander Adamescu fusese arestat şi încarcerat pe 26 martie 2018, în baza unei sentinţe a judecătorului John Zane, de la Westminster Magistrates Court, ce decidea extrădarea sa în România şi reţinea în sarcina lui Adamescu bănuieli temeinice de obstrucţionare a justiţiei prin folosirea de documente falsificate.

Însă un an mai târziu, pe 6 martie 2019, judecătoarea Philippa Whipple, de la Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie, a decis înlocuirea măsurii de arestare preventivă a lui Alexander Adamescu şi deţinere a acestuia în închisoarea Wandsworth cu alte masuri judiciare (bail conditions) şi plata unei cauţiuni de 435.000 lire sterline (circa 477.000 de euro).

Alexander Adamescu este în prezent singurul director al firmei olandeze Nova Group Investments BV şi moştenitorul unei părţi din averea lui Dan Adamescu, estimată la 800 de milioane de euro.

Pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu există un mandat european de Arestare, emis în data de 6 iunie 2016, în baza acuzaţiilor că în anul 2013 ar fi mituit doi judecători de la Secția 7 Civilă a Tribunalului București.

Alexander Adamescu a atacat cu apel decizia de la Westminster Magistrates Court, în încercarea de a bloca, în continuare, extrădarea sa în România. Avocaţii săi au încercat să demonstreze că prima instanță ar fi ignorat, în mod eronat, recomandarea Tribunalului ICSID de la Washington, prin care se solicita suspendarea procedurii de extrădare până la luarea deciziei finale în procesul dintre Nova Group şi România. Acest proces de arbitraj, început în iulie 2016, are ca obiect compania Astra Asigurări, intrată în faliment în anul 2015.

După ce a ascultat argumentele avocaţilor, judecătoarea Philippa Whipple a concluzionat că prima instanţă nu a greșit când a refuzat să suspende extrădarea. Decizia sa se bazează pe faptul că recomandarea tribunalului — cuprinsă în Ordinul Procedural nr. 7 din 29 martie 2017 — „nu a putut opri procesul de extrădare desfășurat în conformitate cu legislația [Uniunii Europene]”, în special pentru că Alexander Adamescu nu este parte în procesul de arbitraj, ci doar un martor citat de Nova Group.

Cu toate acestea, judecătoarea Whipple a decis să amâne luarea unei hotărâri a instanței referitoare la faptul că extrădarea este sau nu posibilă, în baza legislației europene în domeniul drepturilor omului, până când se vor da sentinţele și în alte două alte cazuri în care au fost ridicate obiecţii cu privire la caracterul inadecvat al condițiilor de detenție din România și credibilitatea asigurărilor date de autoritățile române în acele cazuri.

Judecătoarea britanică a amânat, de asemenea, luarea unei hotărâri a instanței privind eventuala motivare politică a cererii de extrădare a lui Adamescu, precum și referitoare la alte circumstanțe din România ce ar putea demonstra faptul că Adamescu nu ar trebui extrădat.

La acea dată, s-a speculat că judecătoarea își amânase decizia pentru că un eventual Brexit fără acord ar fi anulat obligaţia Marii Britanii de a pune în executare mandatele europene de arestare şi i-ar crea obligaţia de a decide o eventuală extrădare exclusiv în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa britanică.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a lămurit acest aspect în februarie 2020, declarând că Brexitul nu afectează procedurile de extrădare şi că rămân în vigoare celelalte prevederi ale tratatelor de cooperare judiciară.

Până la această nouă înfăţişare la proces, Alexander Adamescu se întorsese la partenera sa de viaţă, Adriana Constantinescu, şi la cei trei copii pe care-i au împreună, rămânând în arest la domiciliu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.