duminică, mai 26, 2024
AcasăOpiniiInfectarea lui Donald Trump dă o lovitură grea conspiraționiștilor

Infectarea lui Donald Trump dă o lovitură grea conspiraționiștilor

-

Este jenant că președintele celei mai puternice țări din lume a ajuns să fie idolul conspiraționiștilor, dar din păcate aceasta este societatea în care trăim și va trebui cumva să ne adaptăm. 

Încă de la început, Trump a luat în derâdere pandemia, spunând că este doar o simplă gripă. A lansat apoi ideea că în curând pandemia va dispărea din USA “ca prin miracol”. Apropo, “miracolul” trebuia să se întâmple în luna aprilie.

Încă și mai grav este că Trump nu a purtat niciodată mască, îndemnându-și astfel susținătorii să facă la fel. La toate mitingurile organizate în timpul pandemiei, suporterii lui Trump au stat unii lângă alții și în marea lor majoritate nu au purtat nici mască. Organizatorii puteau să impună purtarea măștilor, dar n-au vrut s-o facă. Dumnezeu știe câți oameni s-au infectat de la aceste mitinguri și câți au murit.

Ori de câte ori intru în conversație cu o persoană care refuză să poarte mască, mă lovesc de același argument: „Dacă Trump nu poartă mască, eu de ce să port? El este cel mai informat om din lume. Dacă medicii din jurul lui Trump ar fi considerat ca masca este necesară, l-ar fi sfătuit s-o poarte”. Rămâi fără replică la un astfel de răspuns, pentru că persoana din fața ta are un argument foarte puternic: exemplul personal dat de președintele Americii. 

- Advertisement -

Nu numai oamenii de rând, dar și liderii altor state au luat exemplul lui Trump exact din același motiv: “Trump este omul cel mai informat din lume, America are cei mai mulți oameni de știință și cele mai numeroase companii farmaceutice. Dacă Trump nu poartă mască și spune că virusul nu este atât de periculos, înseamnă că așa este”. Dintotdeauna, cuvintele unui președinte american au atârnat foarte greu. Din păcate, Trump este un președinte atipic, ca să mă exprim elegant.

Ce a demonstrat infectarea lui Trump?

Virusul există

Cea mai mare dintre conspiratiile care se vântură pe internet este că de fapt virusul nu există, e doar un complot perfect la care participă toate țările simultan, în conspirație intrând politicieni, medici, jurnaliști și oameni de știință.

- Advertisement -

O altă conspirație spune că povestea cu virusul a fost inventată de ocultă mondială cu scopul de a-l împiedica pe Trump să câștige un al doilea mandat, iar pe 4 noiembrie, a doua zi după alegerile prezidențiale, toată nebunia se va opri și virusul va dispărea ca prin minune.

Infectarea lui Trump dă peste cap aceste conspirații, virusul dovedindu-și existența cu vârf și îndesat.

Măștile și distanțarea fizică funcționează

Măștile sunt departe de a fi perfecte, nu asigură o protecție totală, dar împreună cu distanțarea fizică și spălatul des pe mâini reduc drastic numărul persoanelor infectate.

Trump și cei din jurul lui n-au purtat niciodată mască și, în ciuda faptului că atât el, cât și cei din anturajul lui au fost testați zilnic, la întrunirea republicanilor pentru desemnarea unui nou judecător pentru Curtea Supremă s-au infectat cel puțin 10 persoane. A fost de ajuns o singură persoană pentru a-i infecta pe cei din jur.

Hidroxicloroquina nu tratează Covidul

Deși nu are nicio pregătire în domeniu, Trump a promovat continuu folosirea hidroxicloroquinei ca medicamentul-minune pentru tratrea Covidului. Oamenii de știință au încercat în zadar să convingă lumea că nu este adevărat, că hidroxicloroquina nu tratează boala, în schimb are niște efecte secundare foarte puternice, care duc chiar la moartea pesoanelor bolnave de inimă.

Odată ajuns în spital, marea surpriză a fost că Trump nu a fost tratat cu hidroxicloroquină. Surpriză doar pentru conspiraționiști, pentru că pentru medici și pentru oamenii de știință n-a fost nicio surpriză, știindu-se de luni de zile că nu are niciun efect benefic.

Vă mai aduceți aminte acel video în care vreo 10 medici protestau în fața clădirii Congresului american, cu o doamnă doctor care zbiera că hidroxicloroquina este medicamentul-minune, iar remdesivirul nu face nimic, dar companiile farmaceutice îl promovează pentru că este mai scump?

Vă mai aduceți aminte când video-ul a fost șters de pe toate rețelele de socializare ca fiind unul care răspândește fake news? Ei bine, acum știți de ce-a fost șters: nu ca să se ascundă „adevărul” despre efectul benefic al hidroxicloroquinei, ci pentru că într-adevăr acea informație era falsă.

Remdesivirul are ceva efecte benefice

În paralel cu promovarea hidroxicloroquinei, conspiraționiștii au încercat să demonizeze remdesivirul. În conspirațiile pro-hidroxicloroquină și anti-remdesivir au intrat și mulți medici, toți având însă în comun același lucru: erau susținători ai lui Trump. Dacă n-ar fi fost susținători înfocați ai președintelui, probabil că ar fi fost mai calmi, mai echilibrați, mai logici în gândire și ar fi interpretat rezultatele publicate în jurnalele de specialitate cu mai multă obiectivitate. Am spus-o și o repet: știința nu face politică, știința este neutră.

Bonus

Cu câteva zile înainte ca Trump să se infecteze, a apărut o înregistrare audio în care acesta mărturisea că a înțeles de la început gravitatea situației, a știut că SARS-CoV-2 este un virus mult mai periculos decât virusul gripal, dar în public a spus exact opusul. Practic, a mințit populația americană în mod deliberat. Motivul pe care l-a invocat a fost: „N-am vrut ca populația să se panicheze”.

Cu alte cuvinte, atunci când conspiraționiștii acuzau guvernele lumii și medicii că exagerează numărul morților și al infectaților, manipularea se întâmpla, dar exact în direcția opusă. Numerele pe care le vedem astăzi se vor ajusta. Peste câțiva ani, când vom termina cu această pandemie, vom vedea că dezastrul care s-a produs și continuă încă sub ochii noștri a fost mai mare decât ne-au înștiințat autoritățile.

În China, oficialii spun că s-au infectat doar 80.000 de cetățeni și au murit vreo 4.000. Spuneți sincer, dacă ar fi să pariaț,i ce variantă ați alege? 1) Numărul morților și infectaților este exact așa cum îl prezintă autoritățile chineze; 2) Numărul este de fapt mult mai mic; 3) Numărul este mult mai mare decât declară autoritățile.

Ce-a mai rămas din toate aceste conspirații? Nimic! Întrebarea este: au înțeles ceva conspiraționiștii din toată povestea infectării lui Trump? După modul în care se manifestă zi de zi, sunt sigur că n-au înțeles nimic. Nu știu ce-i de făcut, nu știu care este soluția într-o astfel de situație. Se pare că nu se poate cu vorbă bună. Asta merge doar în țările scandinave sau în unele dintre cele asiatice, precum Japonia, Taiwan și Coreea de Sud. În rest, doar de frica amenzilor oamenii vor lua, poate, măsurile de rigoare.

Costel Atanasiu, PhD

The Wistar Institute, Philadelphia, PA

DE ACELAȘI AUTOR:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -