Gigi Becali l-a oripilat pe arhitectul angajat să-i amenajeze palatul. „Și-a pus aur și în WC!” / „A îmbrăcat șemineul în stofă” / „M-a țepuit cu banii”

1
5724
Gigi la Palatul aurit

„Palatul lui Gigi Becali” nu mai este, în acte, al lui Gigi Becali, ci al celor trei fete ale sale. Construită în 1915, clădirea din apropierea Guvernului are o istorie bogată și spectaculoasă. Iar renovarea ei, la ordinul latifundiarului din Pipera, a dus la un kitsch nemaivăzut în „zona zero” a Bucureștiului.

Gigi Becali a renunțat în acte la palatul situat pe Aleea Alexandru din București, la intersecția cu Bulevardul Aviatorilor. Bijuteria arhitectonică a fost cedată, formal, celor trei fiice ale sale: Cristina, Alexandra și Teodora.

„Palatul e la fete, le-am dat la fete. Eu grijă de multe nu mai vreau. Când e grijă de multe, ăsta e vrăjmaşul, împrăştie mintea. Când o împrăştie, nu mai poţi s-o ţii la Dumnezeu, că o împrăştie el colo-colo. Eu vreau la Hristos să am mintea”, a declarat Gigi Becali la România TV.

Latifundiarul din Pipera își va desfășura în continuare activitatea în clădirea ce imită Palatul Biron din Paris. Deocamdată, tot el decide, tot el rămâne „jupânul”. Iar deciziile sale sunt uneori de tot râsul. Și nu doar în privința scenetelor caraghioase ce au loc la palat când sunt instalați sau alungați antrenori, când sunt cumpărați sau vânduți jucători, ci și referitor la transformarea clădirii istorice într-un kitsch arhitectural.

Arhitectul Camil Roguski, țepuit și oripilat: „A pus masa de ping-pong lângă mobila stil Ludovic al XIV-lea!”

Sunt aproape 10 ani de când a murit Camil Roguski (1925-2012), arhitectul cu o istorie profesională bogată. Acesta a fost favoritul lui Nicolae Ceaușescu în proiectarea multor construcții din anii ’70-’80 ai secolului trecut, având un rol important și în echipa care a „desenat” Casa Poporului.

Ca urmare a aparițiilor sale la televizor, deși avea o vârstă înaintată, Camil Roguski a fost angajat de Gigi Becali să-i supervizeze, din punct de vedere arhitectural, renovarea palatului din Aleea Alexandru. În 2010, acesta a lăsat o mărturie incredibilă, după ce a fost păcălit la bani de patronul clubului de fotbal FCSB.

Dezvăluirile arhitectului Camil Roguski

 • „Palatul are 20 de camere și o istorie uluitoare. Aici juca poker Carol al II-lea împreună cu fostul proprietar Max Auschnit. Baia clădirii este poleită cu aur, iar Elena Ceaușescu a cerut să aibă una identică.”

 • „Nu mi-a venit să cred ce am văzut la Palat. Dom’le, Gigi Becali și-a pus aur și în veceu! Nu se poate așa ceva.”

 • „Eu, când l-am văzut că iese cu prohabul deschis de la veceu și că se închide la el pe hol, în public, în timp ce vorbește cu oamenii, mi-am dat seama cu ce personaj am de-a face.”

 • „Fiind avar, nu a vrut să facă și un veceu de femei, deși așa s-ar preta la Palat, ci a construit unul singur pentru toți.”

 • „La etaj, stilul omniprezent este Ludovic al XIV-lea. Am fost siderat când am văzut că acolo, printre mobile scumpe, Gigi și-a tras o masă de ping-pong, pentru a face mișcare, îmbrăcat la costum, la Palat. Așa ceva este inadmisibil.”

 • „I-am explicat că strică aspectul dacă tapetează clădirea în aur, dar n-a vrut să renunțe. În interior, îți pică ochii de atâta sclipici. În mod normal, un asemenea palat trebuie să păstreze un aspect de vechi, însă Gigi Becali e mai dificil decât Ceaușescu, cu care am lucrat. Practic, n-a vrut să înțeleagă ce i-am spus și a făcut tot ca el.”

 • „A făcut în parc un bazin care n-are nicio legătura cu arhitectura franțuzească, originală, a clădirii. Apoi, în loc să planteze flori, a îmbrăcat aleile în marmură!”

 • „Becali a cerut ca șemineul să fie îmbrăcat în stofî. I-am zis: «Dom’le, dar ia foc prima dată când îl aprinzi!». N-a ascultat!”

 • „Apoi, i-am sugerat ca acoperișul să-l facă din cupru, dar a vrut din carton asfaltat, peste care a pus o folie din cupru.”

 • „Să știți că toate acestea nu le-a făcut din calicie, pentru că i-a plătit regește pe restauratori, ci pentru că a ținut să se simtă el bine în acel palat. Acum, îl înțeleg.”

 • „Am zis să fac și eu o ultimă lucrare, căci am vârsta pe care o am. Am zis că Gigi Becali are parale, fac proiectul și va fi bine. Nimic mai fals. Deși este vorba despre o sumă modică, nu am văzut niciun ban. I-am adus o fată care vinde stofă de mobilă extrem de luxoasă de cea mai mare calitate. A fost la un pas să fie și ea țepuită.”

 • „În schimb, Gigi plătea regește aurarii. Cred că-i respecta pentru că lucrează cu aur. La vremea aceea, dădea 20 de milioane de lei vechi salariul la aurari, când ar fi trebuit să le dea doar jumătate. Îi iubea, i-ar fi pus să-i pună aur peste tot și cât mai la vedere.”

 • „M-am îngrozit când am văzut de ce e în stare Gigi Becali. Am plecat și nu am văzut niciun ban.”

Istoria palatului: de la Manu-Auschnitt la Becali, via Petru Groza și Ambasada Argentinei

Casa Manu-Auschnitt a fost construită în 1915 după schițele arhitectului Grigore Cerchez pentru juristul Iancu Manu. Ulterior, clădirea a fost cumpărată de industriașul evreu Max Auschnitt, un apropiat al Regelui Carol al II-lea.

După venirea comuniștilor la putere, aici s-a instalat prim-ministrul Petru Groza.

Clădirea a mai găzduit și Ambasada Argentinei, iar după Revoluție a fost cumpărată de Gigi Becali de la moștenitorii lui Auschnitt. Născut la Galați în 1888, industriașul a murit în exil, la New York, în 1957.

Casa Manu-Auschnitt este o bijuterie arhitectonică și o copie a celebrului Palat Biron din Paris. Clădirea a trecut prin mai multe transformări și chiare are două tuneluri secrete. Unul a fost construit de Petru Groza și duce la sediul Ministerului de Externe, al doilea ducea la casa amantei lui Carol al II-lea, Elena Lupescu.

Gigi Becali a șters numele lui Max Auschnitt din palat și a vrut să-și pună o blană de urs în birou. „Nu oi fi eu mare aristocrat, dar aristocrația o simt. E în sângele meu. Aici nu o să mai fie Auschnitt! O să fie Becali! De ce să se răsucească în mormânt? Acuma trăiește Becali aici! Pentru ce am dat 7 milioane? Ca să scrie GB! E posibil să pun o blană de urs acolo, la mine în birou. Să știi că merge!”, se fălea Gigi Becali în fața unor reporteri.

Nici intrarea nu l-a satisfăcut pe Gigi Becali, care a spart gardul pentru a putea intra cu mașina în fața scărilor palatului. „Nu-mi place intrarea! Vreau să intru cu mașina în fața sediului. Vreau să fac o poartă din Aviatorilor. Fac intrare pe unde vreau eu!”, declara Becali în 2006, când a cumpărat clădirea.

Gigi Becali l-a primit în palatul său și pe actorul Mihai Bendeac, pentru o emisiune de Crăciun. Cei oi au făcut un tur al palatului, iar Becali i-a spus lui Bendeac că palatul l-ar fi costat, în total, 10 milioane de euro. Latifundiarul și-a expus atunci și filosofia de primitiv arogant: „Când stai numai în aur, te mai interesează de ce spun fraierii și de hahalere?”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Expertă: valul Omicron va fi nimicitor. „Risc foarte mare, suntem extrem de vulnerabili. În 20 de zile vom avea 1.500 de paturi ATI ocupate“

Viața și moartea lui Victor Socaciu – folkist, deputat PSD, consul la Montreal, revoluționar cu certificat

* Premierul Ciucă mai bagă 307 inși în ministere, în penultima zi din an. La Economie, în loc să se reducă numărul de angajați la 584, crește la 1.146!

* Ghinea distruge propaganda PSD: „Să se calmeze Nistorescu, Chireac și alți borfași! Budăi este și idiot, și ticălos. Nu voi lucra cu fonduri din PNRR”

* Guvernul PSD-PNL mărește accizele la carburant: de la 1 ianuarie, benzina și motorina se scumpesc cu încă 7 bani pe litru. În 2022, prețul va ajunge la 7 lei/litru

Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

Revelionul TVR, de 7 ori mai ieftin decât mizeria de anul trecut. Fără Garcea și Leana lu’ Pârțag, ci cu artiști adevărați

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

Socrul lui Rareș Bogdan și-a triplat profitul în ultimul an. Vasile Vita i-a donat fetei lui zeci de mii de euro

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (45) / Nicolcioiu şi banii din Iran

Rusia și-a ales campionii din România în 2021: Cristoiu, Roșca Stănescu, Ciutacu, Anca Alexandrescu, Răzvan Dumitrescu

* Ion Țiriac ar vrea să trăiască într-o dictatură comunistă! „Dacă aș avea 30 de ani, m-aș muta în China”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here