sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăNewsVIDEO. Expertă: valul Omicron va fi nimicitor. „Risc foarte mare, suntem extrem...

VIDEO. Expertă: valul Omicron va fi nimicitor. „Risc foarte mare, suntem extrem de vulnerabili. În 20 de zile vom avea 1.500 de paturi ATI ocupate“

-

Adriana Pistol, șefa Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor din România, a lansat miercuri, într-o conferință de presă, avertismente dure privind debutul iminent al valului 5 din pandemia de Covid. Medicul a prezentat un grafic cu trei scenarii posibile – cel optimist, cel mediu și cel grav –, avertizând că gradul foarte redus de vaccinare va amplifica dimensiunile oricum preconizat formidabile ale valului în care “e posibil să avem peste 25.000 de pacienți internați”.

Aflată în fața unei planșe cu trei sinusoide, experta a arătat că e foarte posibil ca, din cauza contagiozității mult crescute a variantei Omicron față de cele precedente, vârful valului să fie atins în 31 de zile și nu în 52, așa cum s-a întâmplat în valul 4, care a fost cu tulpina Delta.

Adriana Pistol a arătat că există și o posibilitate să atenuăm lovitura: „Nu înseamnă neapărat că vom avea aceste 25.000 de cazuri (cu oameni internați – n. red.). Dacă certificatul Covid ar fi introdus, panta ar fi mult mai lină”.

O problemă uriașă o ridică ostilitatea și nerespectarea legislației de către românii veniți în țară, care „într-o proporție foarte mare” nu și-au completat Formularul de localizare a pasagerului, ceea ce face aproape imposibilă ancheta epidemiologică dacă se îmbolnăvesc. Mai mult decât atât, foarte multe persoane nu respectă carantina. Acest lucru a fost și mai mult favorizat de îndemnurile fățișe și rămase nesancționate ale lui George Simion, fostul lider de galerie ajuns șeful partidului extremist AUR, care le-a cerut românilor să nu respecte carantina la întoarcerea în țară.

- Advertisement -

Doctorița a concluzionat: „E puțin probabil ca secțiile ATI să nu fie iar pline“. În 20 de zile începând de azi, vom avea 1.500 de paturi la terapie intensivă ocupate, estimează Adriana Pistol.

Declarații ale expertei Adriana Pistol

„Faptul că aproximativ 60% din populația vulnerabilă, peste 65 de ani și boli cronice, nu este vaccinată, că numai 25% dintre persoanele care au fost vaccinate cu doză completă au efectuat și doza booster, că deși a fost introdus PLF, prin necompletarea acestuia de către călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare, face dificilă ancheta epidemiologică, nu în ultimul rând nerespectarea măsurilor de carantină, ca și întârzierea adoptării certificatului Covid, înseamnă că în concluzie avem o populație receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând.

- Advertisement -

Dacă ar fi să urmăm rata de transmisibilitate a Omicronului, previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mai repede acum.

Dorim să arătăm panta extrem de ascendentă cu creștere exponențială a numărului de cazuri din cauza vulnerabilităților prezentate anterior.

Dacă după primele 3 săptămâni Certificatul Covid ar fi fost introdus, toată aceast pantă nu ar mai exista, ea ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față, fără o explozie a cazurilor.

Vaccinarea este singura măsură care cel puțin previne dacă nu infecția, previne formele de îmbolnăvire severe și decesele.

Este posibil ca până la jumătatea lui ianuarie Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate.

La sfârșitul lunii ianuarie este posibil ca ea să devină comunitară.

Transmisibilitatea ridicată cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului duce la posibilitatea infectării unui număr mai însemnat de persoane într-o perioadă mai scurtă de timp.

Există o mare probabilitate ca infectarea persoanelor vulnerabile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 65 de ani să se petreacă într-un număr extrem de mare.

Ca impact indirect va fi infectarea masivă a populației, chiar și cu forme ușoare, poate determina un grad de absenteism, a lucrătorilor medicali, dar nu în ultimul rând absenteism de la locul de muncă a populației, care poate să afecteze economia țării.

Vă prezint cel mai ușor scenariu – cel optimist, unul mediu și unul pesimist.

Primul scenariu se referă la o rată de creștere a cazurilor de 10% zilnic, cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar 10% dintre aceștia se vor internata la ATI.

Al doilea scenariu pleacă la o rată de 6% de transmisibilitate, dar cu o spitalizare de 20% și 10% în terapie intensivă.

Al treilea scenariu: un număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% și cu o rată de peste 10% ar necesita terapie intensivă.

Dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, vom vedea că vom atinge în ziua 37, respectiv 41, numărul de 25.000 de internări.

Dacă se va petrece ceea ce este mai rău, 27 de zile pentru scenariul cel mai sever ca să umplem 25.000 de paturi de spital.

Pe scenariul pesimist, în 20 de zile vom avea 1.500 de paturi la ATI ocupate.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Viața și moartea lui Victor Socaciu – folkist, deputat PSD, consul la Montreal, revoluționar cu certificat

* Liiceanu dă de pământ cu Iohannis: „Ne-a luat perspectiva istorică. Vorbele spuse de el n-au avut niciodată acoperire”

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Revelionul TVR, de 7 ori mai ieftin decât mizeria de anul trecut. Fără Garcea și Leana lu’ Pârțag, ci cu artiști adevărați

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Socrul lui Rareș Bogdan și-a triplat profitul în ultimul an. Vasile Vita i-a donat fetei lui zeci de mii de euro

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (44) / „Trădare la Armată, trădare la Cancelarie!”

* Rusia și-a ales campionii din România în 2021: Cristoiu, Roșca Stănescu, Ciutacu, Anca Alexandrescu, Răzvan Dumitrescu

* Furie musulmană după ce super-fotbalistul egiptean Salah s-a pozat cu familia lângă bradul de Crăciun

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -