Guvernul PSD-PNL mărește accizele la carburant: de la 1 ianuarie, benzina și motorina se scumpesc cu încă 7 bani pe litru. În 2022, prețul va ajunge la 7 lei/litru

0
4823
Guvernul PSD-PNL majorează accizele la carburanți începând cu 1 ianuarie. FOTO: autoblog.md

Guvernul PSD-PNL anunță că va “ajusta” accizele la carburanți începând cu 1 ianuarie 2022, astfel că prețul acestora, deja uriaș din cauza situației existente la nivel mondial, va crește și mai mult. Veștile nu se opresc aici, specialiștii estimând că sunt șanse mari ca, pe parcursul anului viitor, prețul carburanților să ajungă la 7 lei/litru!

Începând cu miezul nopții de 31 decembrie 2021 spre 1 ianuarie 2022, accizele la benzină se vor majora cu 7,7 bani/litru, iar cele la motorină – cu 7 bani/litru. Aceasta va fi însă scumpirea minimă, pentru că nu e obligatoriu ca benzinarii să nu rotunjească în sus aceste majorări adăugând și ei câte ceva.

Litrul de benzină care acum costă 5,96 lei va costa astfel, peste trei zile, minimum 6,04 lei, iar litrul de motorină care azi este 6,0 lei va ajunge la minimum 6,07 lei. Motivul invocat de Guvern este „ajustarea” accizelor cu rata inflației.

Aceste creșteri vor antrena inevitabil un nou puseu al inflației deja scăpate de sub control (pentru luna decembrie se vorbește de minimum 7%).

Lupta pentru accize. PSD-ul le mărește de câte ori vine la guvernare, ceilalți le micșorează

Observatorii pieței de carburant estimează că, până la sfârșitul anului viitor, benzina și motorina ar putea ajunge la 7 lei/litru din cauza conjuncturii internaționale: cererea crescută datorată creșterii economice și mărirea prețului la barilul de petrol. La aceasta se poate adăuga, ca element imprevizibil, eventuala supraimpozitare a Guvernului PSD-PNL, aflat într-o permanentă căutare de noi resurse financiare – altele decât reducerea evaziunii fiscale.

În ultimul deceniu, majorarea accizelor la carburanți a fost o constantă a politicilor PSD. Atât Guvernul Ponta, cât și guvernele lui Liviu Dragnea au introdus o acciză suplimentară de 7 eurocenți pe litru pretinzând că vor face din banii strânși noi drumuri și chiar autostrăzi. În final, sutele de milioane de euro strânse au dispărut în gaura neagră a bugetului fără să se facă măcar un metru de drum cu ei. În 2014, după introducerea taxei, Ponta recunoștea dealtfel deschis că a luat încasările și le-a băgat în pensii.

Guvernul Cioloș a eliminat această suprataxă. Însă în primele luni ale lui 2017, după ce PSD a câștigat alegerile, taxa a fost reintrodusă sub același pretext – era nevoie de bani pentru construirea de autostrăzi. În final, ca și prima oară, acestea au rămas doar pe hârtiile desenate de Dragnea în studiourile Antenei 3.

Supraacciza a fost iar eliminată, în 2019, după venirea la putere a Guvernului PNL.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Viața și moartea lui Victor Socaciu – folkist, deputat PSD, consul la Montreal, revoluționar cu certificat

* Liiceanu dă de pământ cu Iohannis: „Ne-a luat perspectiva istorică. Vorbele spuse de el n-au avut niciodată acoperire”

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Revelionul TVR, de 7 ori mai ieftin decât mizeria de anul trecut. Fără Garcea și Leana lu’ Pârțag, ci cu artiști adevărați

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Socrul lui Rareș Bogdan și-a triplat profitul în ultimul an. Vasile Vita i-a donat fetei lui zeci de mii de euro

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (44) / „Trădare la Armată, trădare la Cancelarie!”

* Rusia și-a ales campionii din România în 2021: Cristoiu, Roșca Stănescu, Ciutacu, Anca Alexandrescu, Răzvan Dumitrescu

* Furie musulmană după ce super-fotbalistul egiptean Salah s-a pozat cu familia lângă bradul de Crăciun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here