Viața și moartea lui Victor Socaciu – folkist, deputat PSD, consul la Montreal, revoluționar cu certificat

5
2816
Victor Socaciu în ipostaza care i-a șifonat imaginea cel mai rău: cea de PSD-ist

Artistul Victor Socaciu a murit luni, 27 decembrie, la Spitalul „Carol Davila” din Bucureşti, la vârsta de 68 de ani. Fostul deputat PSD era diabetic, a suferit în trecut un transplant de rinichi, iar în luna aprilie a acestui an a făcut o formă severă de Covid-19.

Victor Socaciu s-a afirmat ca unul dintre cei mai mari cântăreți de folk din România. Împins de o anumită lăcomie – de funcții și de bani -, a migrat apoi spre politică (deputat PSD în mandatul 2008-2012), spre zona guvernamentală (a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor) și chiar spre diplomație (consul general la Montreal în 2014-2017).

I-a împrumutat certificatul de revoluționar fiului său, să circule și el gratis prin București

Prevăzător, Victor Socaciu și-a tras și un certificat de revoluționar, care i-a garantat un set de privilegii. Socaciu n-a putut demonstra niciodată că ar fi făcut ceva deosebit în decembrie 1989, încât să primească o rentă lunară de peste 2.000 de lei și multe alte avantaje (scutire de impozit, gratuitate pe transportul în comun, chiar și loc de veci gratuit).

Mai mult: în 2016, pe când era consul la Montreal, Victor Socaciu i-a transferat fiului său (și al Marinei Almășan) o parte din privilegiile de revoluționar. De exemplu, i-a împrumutat certificatul de revoluționar pentru a circula gratis cu rețeaua de transport în comun din București! Victor Socaciu jr. a fost prins în această ipostază și amendat. El nici nu se născuse în 1989, dar circula cu certificatul de revoluționar al tatălui său!

Victor Socaciu și fiul său, Victor-junior

Plângea după pensia specială de parlamentar

Pe lângă pensia ocupațională și indemnizația de revoluționar, Victor Socaciu a primit, timp de trei ani, și pensie specială de parlamentar. El a încasat-o permanent din ianuarie 2018, când a împlinit vârsta de pensionare – 65 de ani.

În cazul său, pentru un mandat, primea în jur de 3.300 de lei. Parlamentarii cu două mandate încasau spre 6.700 de lei, iar cei cu trei sau mai multe mandate ajungeau la 10.000 de lei.

În urmă cu câteva luni, Victor Socaciu se plângea că la începutul acestui an a fost eliminat acest privilegiu pe care și-l acordaseră parlamentarii: pensia specială.

„Sunt încă supărat pe faptul că indemnizația de parlamentar de 3.000 de lei, căci am fost parlamentar între 2008 și 2012, mi-a fost anulată. Cineva a considerat că este o pensie specială. Eu nu o văd altfel decât ca o indemnizație, nu ca o pensie. Atunci ce să mai spunem despre acele pensii de peste 30.000 sau 35.000 de lei? Acelora cum să le mai spunem dacă cele de 3.000 de lei sunt pensii speciale?”, se lamenta Victor Socaciu în vara acestui an.

De altfel, el a și atacat în instanță, alături de mulți alți foști parlamentari, legea votată de Parlament în acest, solicitând să-i fie plătită în continuare „indemnizația”, adică pensia specială, inclusiv retroactiv, pentru lunile în care i-a fost tăiată!

„Mi-am reprezentat țara cât de bine am putut și ca parlamentar, nu doar ca artist. Nu înțeleg în baza căror argumente s-a luat decizia anulării indemnizației în cauză. Am fost și consul al României la Montreal. Să nu credeți că am în prezent vreun beneficiu material în urma acelui lucru. Nimic, absolut nimic!”, s-a mai plâns Socaciu acum câteva luni.

Deputatul Socaciu și bilele cu care a aplicat, prin vot, politica PSD

S-a îmbolnăvit de Covid după ce a organizat un festival de folk

Victor Socaciu a murit în Spitalul „Carol Davila” din București, unde era internat de o lună. Starea sa de sănătate se agravase însă din septembrie.

Socaciu urma să împlinească 69 de ani în curând, pe 14 ianuarie 2022.

În luna aprilie a acestui an, Victor Socaciu a fost internat în spital timp de trei săptămâni, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19, a declarat pentru Agerpres prietenul său Ducu Bertzi.

Cu câteva zile înainte de a fi diagnosticat și internat, Victor Socaciu participase la un festival de folk, la Breaza, desfășurat parțial online. Festivalul de folk „Om bun”, cu o tradiție de 30 de ani, a fost organizat chiar de Socaciu.

Deși desfăşurat în mare parte în mediul online, în sală s-au aflat aproximativ 20 de persoane.

Artistul avea multiple probleme de sănătate, unele grave sau foarte grave. Era diabetic, cardiac și era chinuit de complicații renale. El suferise un transplant ade rinichi, primind rinichii unei fete de 10 ani aflată în moarte clinică. Transplantul a fost făcut la clinica medicului Mihai Lucan din Cluj-Napoca.

Născut în Orașul Stalin, afirmat la Cenaclul Flacăra

Victor Socaciu s-a născut pe 14 ianuarie 1953, în Orașul Stalin (așa se numea atunci Brașovul).

Muzician, compozitor, cântăreț și chitarist, Victor Socaciu a fost atras de folk încă din anul 1972, când avea 19 ani și l-a ascultat la radio pe Mircea Florian. Exista atunci moda cenaclurilor, iar la Brașov se înființase Cenaclul Dacia-Felix, înainte chiar să apară Cenaclul Flacăra.

Transferul la Cenaclul Flacăra, înființat și condus de Adrian Păunescu, i-a adus celebritatea la nivel național. Cenaclul antrena mase uriașe de tineri, în spectacole entuziaste, pe stadioane și în cele mai mari săli. Printre melodii antrenante, Păunescu avea grijă să transmită acestei audiențe enorme mesaje propagandistice de preamărire a dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.

Socaciu și chitara

După divorț, Marina Almășan îl acuza pe deputatul Victor Socaciu că nu vrea să-i plătească pensie alimentară fiului lor

Victor Socaciu a avut o viață privată agitată. El a fost căsătorit cu prezentatoarea Marina Almășan (TVR) până în 2012, când a divorțat și s-a recăsătorit cu impresara sa, Cornelia Pavlovici.

Divorțul din 2012, când artistul era încă parlamentar, a fost cu scandal. Marina Almășan și Victor Socaciu s-au acuzat reciproc de infidelitate. De atunci, cei doi și-au aruncat cuvinte grele, iar prezentatoarea de la TVR 1 și-a acuzat fostul soț că nu-i plătește pensie alimentară fiului lor, Victor Socaciu-junior, și nu se preocupă de viața și de nevoile acestuia.

Deși artistul a negat vehement ca avea o relatie extraconjugala cu impresara lui, la puțin timp după divorț s-a căsătorit chiar cu ea.

Marina Almășan – Victor Socaciu

Mesajul Marinei Amășan la moartea fostului ei soț

„Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieții sale. Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume.

Îi vor și NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au prețuit muzica.

Drum lin spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și liniștea!

Fiul nostru, Victor Socaciu, va continua să-ți poarte numele. Și dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viață, alături de mine, de aici , de pe pământ…

Mesajul Ana-Mariei Socaciu, fiica artistului

„O inimă mare a încetat să mai bată. Un suflet nobil s-a ridicat la cer. Anunțăm cu nemărginită durere stingerea din viață a celui care a fost soț, tată, bunic, un artist de geniu și un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu. Dumnezeu să-l primească în Împărația Sa alături de cei drepţi!”

 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Caricatura unui stat: Parlamentul României a fost spart de un irlandez beat care căuta hotelul

* Liiceanu dă de pământ cu Iohannis: „Ne-a luat perspectiva istorică. Vorbele spuse de el n-au avut niciodată acoperire. Nimeni nu poate să ştie cum vom ieşi din depresia de stat mafiotizat în care ne aflăm”

* Iohannis, desființat: „Trădarea din 2021 a distrus complet speranța și încrederea. Ne confruntăm cu o restaurație a regimului ticăloșilor“

* Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (42) / „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

* Cum e „virusată” Europa de Kremlin: fostul premier francez François Fillon, numit în stafful celei mai mari companii petrochimice din Rusia

* Oana Sârbu, în doliu. Actrița din „Liceenii” și-a pierdut tatăl: „Dacă aveai încă un pic de răbdare”

5 COMENTARII

  1. Un oportunist, beneficiar al privilegiilor unor functii. Si-a trait traiul si malaiul. Malai obtinut prea usor. A fost foamea prea mare. Sa ai certificat de revolutionar si sa il si imprumuti denota caracterul individului. In loc sa fie un simbol pentru generatii a ales zoaia societatii.

  2. să nu uităm, zic, cum micționa ăsta pe constituție și poporul român – 2012: numitul, comentînd rezultatul referendumului din 2009 (validat și încă neaplicat – că’i plină țara de socaci!), la care românii au votat pentru parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, apreciază că „aceea a fost o porcărie, un populism exacerbat”. 🙁
    „Nu e de competenta poporului roman sa decida daca Parlamentul este unicameral sau bicameral. Romanii nu pot decide o chestiune atat de tehnica, este o chestiune a unui Parlament, a unor oameni care stiu despre ce e vorba. E o chestiune a elitei. În marile societati nu mai exista alegerea presedintelui asa la indemnana unui popor, ci la indemana Parlamentului.”

  3. Elită sau nu , moartea nu iartă pe nimeni! Odihnească-se in pace omul Socaciu. Despre caracterul său nu are rost sa mai pomenim in acest moment, ar trebui sa încălcăm vorba bătrânească „despre morți, numai de bine!”

    • vorba aceea batraneasca este o tampenie. asta ar insemna ca si despre Stalin, Hitler sa spunem numai de bine. un mort trebuie sa-si duca povara faptelor sale atat bune cat si rele. cand spun rele sunt acelea cand provoaca suferinta celor din jur.

  4. Mare PARAZIT UMAN a fost si asta , tipic pentru zodia Capricorn , ca Tariceanu avar si lacom dupa banii si acum s-a dus cu banii , pensiile si indemnizatiile in sicriu cu ele sa-i tina de cald pe lumea cealalta… Astia care fug dupa bani si femei si fac cu ele o echipa de fotbal de puradei le da Dumnezeu boli si ajung mai repede in sicriu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here