A fugit și Ioan Niculae?! A plecat în Italia înaintea sentinței, „să se refacă după Covid”. DNA cere 17 ani de închisoare

1
6185
"Marele vânător" este "vânat" acum de justiție

Omul de afaceri Ioan Niculae (66 de ani), patronul grupului de firme Interagro, a absentat miercuri de la ultimul termen din procesul în care DNA cere pentru el pedeapsa maximă pentru toate capetele de acuzare.

Niculae a plecat în Italia înaintea judecății finale. Avocatul său a precizat, la Curtea de Apel București, că patronul Interagro este internat într-o clinică din Milano, unde se reface după infectarea cu Covid-19.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut miercuri o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege pentru acuzațiile aduse lui Ioan Niculae: instigare la evaziune fiscală și instigare la spălarea banilor.

În varianta cerută de DNA, maximul la care se poate ajunge, cu spor cu tot, este de circa 17 ani de închisoare (pedeapsa cea mai mare plus un spor rezultat din cealaltă pedeapsă). Avocatul lui Ioan Niculae a cerut pentru clientul său achitare sau rejudecare. Sentința ce va fi pronunțată de Curtea de Apel va fi definitivă.

În primă instanță, în 2018, Tribunalul București l-a condamnat pe Niculae la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Alături de Ioan Niculae sunt judecați și soția sa, și alţi inculpaţi, într-un dosar de corupţie şi evaziune fiscală.

Procurorii DNA acuză o cumpărare de influență, dar și faptul că miliardarul ar fi încercat să obțină la comandă o Hotărâre de Guvern care să-i favorizeze afacerile cu îngrășăminte chimice.

În rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată se vorbește despre un prejudiciu de câteva zeci de milioane de lei, acuzații pe care Ion Niculae le-a respins în repetate rânduri.

Miercuri a avut loc confruntarea finală dintre apărare și acuzare. O confruntare de la care omul de afaceri a lipsit. Avocatul său a explicat că Ioan Niculae este plecat în străinătate de o bună perioadă de timp, fiind internat într-un spital din Milano, unde-și tratează efectele infectării cu Covis-19.

Există bănuieli temeinice că plecarea lui Ioan Niculae are scopul de a se sustrage întemnițării, în cazul unei condamnări definitive cu executare. Nu întâmplător a fost aleasă Italia, țara cea mai prietenoasă cu infractorii fugari, în care sunt refugiați acum Alina Bica, Dragoș Săvulescu (condamnați definitiv), Mario Iorgulescu (cercetat pentru omor) și, posibil, Prințul Paul (condamnat definitv).

Mecanismul hoției

În rechizitoriu, procurorii susțin că, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, în contabilitatea firmei Interagro SA ar fi fost înregistrate operațiuni nereale, în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

„Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, susțin procurorii.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae, ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 de lei, dintre care 6.886.550 de lei TVA și 4.551.619 lei impozit pe profit.

De asemenea, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, ar fi inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 de euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DNA cere pedepse dure: Elena Udrea – 12 ani + spor, Ioana Băsescu – spre 15 ani, Dan Andronic – întemnițare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here