vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsMinistrul Finanțelor anunță că România a depășit momentul economic de cumpănă: “Revenirea...

Ministrul Finanțelor anunță că România a depășit momentul economic de cumpănă: “Revenirea «în V» a economiei – o certitudine. Am promis, am livrat”

-

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a scris pe contul său de Facebook că datele oficiale ale Institutului Național de Statistică și ale EUROSTAT (oficiul UE pentru statistică) au confirmat revenirea “în V” a economiei române. Țara noastră a depășit momentul de cumpănă economică provocat de pandemie, afirmă Cîțu.

Ministrul explică măsurile pe care le-a luat ca să ajute la această redresare spectaculoasă, după 8 luni de la izbucnirea epidemiei de coronavirus care a blocat lumea și le dă peste nas celor de la PSD, ProRomânia și ALDE. Ciolacu, Ponta și Tăriceanu, care timp de 6 luni au profețit colapsul economic, acum și-au schimbat discursul, amânând Apocalipsa economică pentru 2021.

“Am injectat lichiditate în economie și am crescut masiv investițiile. Record după 8 luni – 24,7 miliarde de lei

Mesajul lui Florin Cîțu: „Revenirea în V a economiei – o certitudine.

Am promis și am livrat.

- Advertisement -

Am spus că fac totul ca economia să aibă o revenire în V. Astăzi nimeni nu mai neagă acest lucru. Toate datele oficiale, INS și EUROSTAT, confirmă acest scenariu. Nu ne oprim aici.

Aceasta este o lecție clară și usturătoare pentru mulți.

În perioada de criză am reușit această performanță pentru că am injectat lichiditate în economie de la ministerul de finanțe (după 7 luni 27.01 mld lei, 2,55% din PIB, au rămas în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 ) și am crescut masiv investițiile (record după 8 luni – 24.7 miliarde lei).

- Advertisement -

Totul a fost posibil pentru că noi, liberalii, am avut un plan credibil și transparent de administrare a economiei. Am administrat cu prudență și respobnsabilitate finanțele României în cea mai grea perioadă din ultima sută de ani.

După 8 luni de zile, în plina criza economica, cu o creștere a deficitului generată de cheltuieli legate de COVID-19 (6.6 miliarde lei cheltuieli directe) și scăderea veniturilor bugetare, am reușit performanta de a SCĂDEA dobânzile pentru TOT portofoliul cu 0,2 puncte procentuale. O economie de aproape 100 milioane euro.

Vom face totul, că și până acum, ca economia României să fie cât mai puțin afectată de cea mai mare criza economică globală din ultima sută de ani.

Promises made, promises kept“.

„PSD și trompetele lor din spațiul public aruncă altă sperietoare. Dezastrul pe care-l anunțau în economie pentru 2020 nu a venit și atunci mută scenariul apocaliptic pentru 2021”

Cu o zi înaintea mesajului de mai sus, tot Florin Cîțu scrisese: „PSD confirmă, guvernul PNL a administrat FOARTE BINE economia în 2020.

Dovada? Foarte simplu. PSD a schimbat mesejele cu care ataca guvernul.

În fața datelor oficiale (vezi consumul astăzi în graficul de mai jos) nu mai are ce face și recunoaște că am reușit să evităm un dezastru economic în cea mai grea perioadă pentru economia globala. Foarte puține tari din lume pot spune acest lucru.

De câteva săptămâni atât PSD cât și trompetele lor din spațiul public (jurnaliști, economiști “independenți”) recunosc că 2020 a fost administrat perfect de PNL. Dar nu se lasă. Acum aruncă altă sperietoare în spațiul public. Anul 2021. Dezastrul pe care îl anunțau în economie pentru 2020 nu a venit si atunci mută scenariul apocaliptic pentru 2021.

Jalnic.

Și fac acest lucru manipulând și mințind fara niciun fel de scrupule.

Datele oficiale arată clar că astăzi economia României este printre cele mai bine administrate din UE, în timpul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani.

Le cer public celor trei cavaleri ai apocalipsei economice, Cioalcu, Ponta și Tariceanu să se oprească și să nu-i mai sperie pe români.

Le garantez romanilor că vom administra la fel de bine economia și în perioada următoare.

#RomaniaTrebuieSaStie

P.S. Asa cum am estimat, consumul – revenire in V (chiar daca o armata de „experti” m-a tot contrazis). Aici nu este vorba despre estimarile mele care acum sunt confirmate de realiate. Nu. Este vorba despre romani. Economia is revine asa cum am estimat in scenariul de baza si atunci TOTI romanii beneficiaza“.

România intră în 2021 cu cele mai mari cheltuieli din UE cu salariile bugetarilor, cele mai mici încasări din taxe și cu un deficit de 10%

Totuși, lucrurile nu stau chiar atât de frumos în România precum scrie ministrul de Finanțe. Situația financiară și economică a țării noastre este extrem de precară din cauza unor dezechilibre agravate deliberat de PSD în perioada 2017-2019. PNL nu are o vină în această stare de lucruri, dar nici nu a încercat să elimine problemele în acest an.

Din rațiuni electorale, Cîțu nu poate vorbi despre aceste dezechilibre, dar partidul care va câștiga alegerile din decembrie – indiferent cum s-ar numi el – va fi nevoit să intre cu buldozerul în structurile care produc disfuncționalitățile.

Mărirea inconștientă a salariilor în administrația publică, simultan cu angajarea a nenumărate pile în aparatul birocratic, a făcut ca România să ajungă la 12% din PIB cheltuieli de personal. Este cel mai mare procentaj din întreaga Uniune Europeană (unde media este de 10% din PIB). În același timp, țara noastră colectează din taxe doar 27% din PIB, față de media UE de 40%.

Tradus, asta înseamnă că noi cheltuim mult mai mult decât alte țări europene cu salariile bugetarilor, în timp ce evaziunea fiscală rămâne la cote mult mai mari decât în restul Uniunii Europene.

Adăugate la un deficit estimat de circa 10% din PIB în acest an, toate acestea fac ca România să fie obligată, începând din 2021, la reforme masive în aparatul de stat, dar și în disciplinarea fiscală.

Procesul se anunță unul foarte dureros și inpopular. În mod evident, restrângerea personalului angajat la stat și eliminarea evaziunii vor atrage mari nemulțumiri sociale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Fiul-actor al lui Ilie Dumitrescu, prins drogat la volan, cu cocaină și canabis! În iunie a fost infectat cu Covid

Un fost judecător corupt, devenit avocat, a murit de Covid la 44 de ani. A luat virusul în vacanța din Grecia. Tovarășul său de concediu a murit tot de Covid, cu 16 zile înainte

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

VIDEO. Doi nenorociți, soț și soție, bat sălbatic un copil de 13 ani. El îl dă cu capul de pământ, ea îi aplică lovituri de țață. Motivul: fetița lor ar fi fost lovită de mingea băieților care jucau fotbal

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -