VIDEO. Într-o clipă de nesăbuință, Djokovici a pierdut tot! A fost descalificat de la US Open, după ce, nervos, a lovit cu mingea în gât o arbitră de linie

0
7043

Șoc la US Open, primul turneu de Grand Slam din tenisul mondial, după „pauza de pandemie”: liderul ierarhiei masculine, sârbul Novak Djokovici (33 de ani), a fost descalificat duminică seara, după un gest nesăbuit făcut în partida din „optimi” cu spaniolul Pablo Carreño Busta (29 de ani, locul 27 ATP).

Supărat pentru că nu-i ieșea jocul, liderul mondial a lovit cu mingea o arbitră de linie, motiv pentru care a fost eliminat din turneu. Sârbul mai făcuse un gest asemănător și cu câteva minute mai înainte, doar că nu a nimerit pe nimeni, lovind doar panourile cu reclame.

A avut și ghinion: într-o arenă goală, mingea a nimerit o arbitră de linie chiar în gât!

Momentul s-a petrecut în primul set, la scorul de 6-5 pentru tenismenul spaniol, care tocmai reușise un break și se pregătea să servească pentru câștigarea setului. Sârbul era nervos pentru pierderea serviciului, dar starea sa de agitație poate fi explicată și printr-o altă întâmplare: tocmai avusese nevoie de îngrijiri medicale, din cauza problemelor la umărul stâng, după o cădere riscantă pe suprafața dură de la New York.

După ce a pierdut game-ul de 6-5, Djokovici a scos o minge din buzunar și, nervos, a lovit-o cu racheta. Deși s-a jucat fără spectatori, a existat totuși o victimă: mingea a lovit o arbitră de linie în zona gâtului. Femeia a căzut la pământ, iar Djokovici, speriat, a țâșnit spre ea, să vadă cum se simte.

După o discuție cu arbitrul principal, Soeren Friemel, sârbul a fost exclus din turneu. Djokovici a încercat să-l înduplece: ”Nu trebuie să meargă la spital pentru asta. O să mă descalifici? E cariera mea, e Grand Slam, e terenul central”.

VIDEO: Lovitura lui Djokovici și descalificarea sa

Reacții din tenisul mondial

Australianul Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep, a declarat pentru „New York Times”: „Au fost jucători excluși pentru mai puțin. Cred că s-a luat decizia corectă”.

Un alt australian, tenismenul Nick Kyrgios (locul 40 ATP), care a refuzat să meargă la US Open 2020, le-a propus urmăritorilor de pe Instagram un sondaj, pornit de la întrebarea: ”Puneți-mă pe mine în locul celui care a provocat accidentul. Câți ani aș fi fost suspendat din circuit dacă aș fi «lovit accidental în gât» un copil de mingi?”.

Germanul Boris Becker, fostă glorie mondială, a comentat la Eurosport: ”Sunt la fel de șocat ca toată lumea. Novak și cu mine avem o relație strânsă, de multă vreme. Acesta este, probabil, cel mai dificil moment din întreaga sa viață profesională. Este un moment întunecat pentru el, dar trebuie să revină. Era în forma vieții sale, fără înfrângere anul acesta, era pe drumul către al 18-lea Grand Slam. A pierdut tot, acum trebuie să se întoarcă acasă. A încălat o regulă, decizia este corectă. Cel mai mare star de la această ediție a US Open a părăsit competiția, sunt sigur că a fost o decizie greu de luat, dar a fost cea corectă. Și el a știut că a făcut o greșeală”.

Novak Djokovici era principalul favorit de la US Open, ediție de la care lipsesc Rafael Nadal și Roger Federer. Sârbul venea la partida cu Carreño Busta după 32 de victorii consecutive. El n-a mai pierdut din 20 decembrie 2019, când a fost învins de grecul Stefanos Tsitsipas (locul 6 ATP), cu scorul de 3-6, 7-6, 6-4, în semifinala turneului demonstrativ de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).

Djokovici pierde toate punctele și toți banii câștigați la US Open 2020

Comunicatul USTA (United States Tennis Association), asumat şi de organizatorii US Open

„În concordanţă cu regulamentul turneului de Grand Slam, după acţiunea intenţionată de a trimite o minge periculos sau într-un mod nesăbuit în timp ce eşti pe teren sau de a trimite o minge într-un mod neglijent fără să ţii cont de consecinţe, arbitrul de la US Open l-a descalificat pe Novak Djokovici de la ediţia 2020 a turneului.

Pentru că a fost descalificat, Djokovici va pierde toate punctele câştigate la US Open şi va fi amendat cu suma pe care a câştigat-o la acest turneu, pe lângă alte sancţiuni pe care le-ar putea primi pentru acest incident.”

Pentru calificarea în „optimi”, Novak Djokovici își asigurase 180 de puncte şi 250.000 de dolari. Urmare a gestului său, i-a pierdut pe toți. În plus, a mai fost sancţionat cu 20.000 de dolari, pentru că nu a mers la conferinţa de presă de după meci.

La ediția de anul trecut a US Open, Novak Djokovici a părăsit turneul tot în „optimi”. El a abandonat din cauza unei accidentări, în meciul cu Stan Wawrinka, la scorul de 6-4, 7-5, 2-1 pentru elvețian.

Așadar, în clasamentul ATP de la finalul turneului, Djokovici va pierde doar cele 180 de puncte pe care le avea de apărat. Sârbul va coborî de la 10.860 la 10.680 de puncte, cu care va rămâne lider mondial.

„Trebuie să mă uit în interiorul meu, să lucrez la această dezamăgire și să transform tot acest episod într-o lecție, necesară pentru dezvoltarea și evoluția mea ca jucător și ca om”

Campionul sârb nu a participat la conferinţa de presă, după acest incident. El a preferat să-şi expună punctul de vedere pe reţelele sociale.

„Întreaga situație m-a făcut să fiu foarte trist şi să simt un gol pe dinăuntru. M-am interesat de cum se simte arbitrul de linie, iar organizatorii turneului mi-au transmis că, slavă Domnului, se simte bine. Îmi pare extrem de rău pentru că i-am cauzat un astfel de stres. A fost atât de neintenționat… atât de greșit. Nu îi voi dezvălui numele, pentru a păstra discreţia.

În ce privește descalificarea mea, trebuie să mă uit în interiorul meu, să lucrez la această dezamăgire și să transform tot acest episod într-o lecție, necesară pentru dezvoltarea și evoluția mea ca jucător și ca om. Le cer scuze celor de la US Open și tuturor celor asociați turneului pentru purtarea mea.

Sunt foarte recunoscător echipei mele și familiei, pentru că îmi dau toată susținerea, și fanilor mei, pentru că sunt mereu acolo pentru mine. Mulțumesc și îmi pare atât de rău!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Perspectiva Euro 2020: după Islanda și Bulgaria/Ungaria, am înfrunta Olanda, Austria și Ucraina. La București!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here