„E posibil” ca România să doneze Ucrainei cele 40 de avioane MiG-21 pe care le mai are, anunță Ciolacu

1
7964

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi seara, la România TV, că România ar putea să doneze Ucrainei avioanele MiG-21 pe care le mai are. Pentru acest lucru, a afirmat liderul coaliției aflate la guvernare, “trebuie să-ți reezi cadrul legislativ”. El a spus că „astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns”.

România tocmai a decis, în urmă cu câteva zile, să consemneze la sol avioanele MiG-21 LanceR pe care le mai deține după o serie lungă de accidente care au implicat aceste aparate. Ultimele au avut loc luna trecută, când un MiG-21 s-a prăbușit, iar pilotul a murit, iar în această săptămână un alt incident s-a petrecut, dar – din fericire – avionul a putut fi readus la sol, iar pilotul e nevătămat.

În acest moment, România mai are cel puțin două escadrile operaționale de avioane MiG-21 LanceR. Se estimează că ar fi vorba de circa 30 de aparate gata de zbor, vechi de peste 40 de ani și modernizate de atunci de două ori, în 1997 și 2002. Problema acestor MiG-21 nu o reprezintă vechimea, ci întreținerea. Fără piese de schimb și întreținere adecvată, aceste avioane au fost implicate într-o lungă serie de accidente – 20 în total, începând în 1994 încoace. MiG-21 este o generație de interceptoare de origine sovietică, depășită tehnologic și moral, care nu poate intra în competiție cu MiG-29 sau aparatele Suhoi pe care le au rușii. Ele ar putea fi totuși utile în alte acțiuni, care nu implică lupta cu alte avioane de vânătoare.

„Ne pregătim pentru orice evoluție a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina”

La întrebarea dacă țara noastră va dona MiG-urile pe care le mai are către Ucraina, Ciolacu a răspuns: „Haideţi să fim corecţi: avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia. Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (să doneze avioanele MiG – n. red.), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene – şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii – trebuie să fie asumat de către toate statele. Primul pas este să avem un cadru legislativ. Nu o să încalce nimeni legea şi astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea. Dar este normal ca noi, ca şi stat, să ne pregătim pentru orice evoluţie a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina, este evident acest lucru“.

În schimb, Ciolacu a dezmințit categoric informația că România ar fi unul din cei doi vecini ai Ucrainei unde s-ar antrena mercenari trimiși apoi să lupte în Ucraina: „În acest moment nu este luată o astfel de decizie. Astfel de decizii se iau în CSAT şi, din câte ştiu eu, nu a fost niciun CSAT în ultima… Presupun că e vorba de insurgenţii care ar face antrenamente pe teritoriul altui stat. (…) Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva am văzut şi declaraţia primului ministru care spune că nu există aşa ceva“.

Președintele Camerei Deputaților a făcut câteva afirmații oarecum surprinzătoare pentru PSD, partid care în ultimii mulți ani s-a situat pe o linie mai apropiată de Kremlin, susținând teorii conspiraționiste, o atitudine suveranistă și oligarhia coruptă. Ciolacu a spus clar că Putin e un dictator, că războiul pornit de Rusia e nejustificat și că România are o responsabilitate față de Moldova, care va fi următoarea țintă a lui Putin dacă Ucraina e cucerită. Aceste declarații, foarte tranșante și corecte din punct de vedere politic, e probabil să nu fi fost deloc pe placul unei mari părți a electoratului PSD, de unde se recrutează conspiraționiștii, putiniștii și idioții utili ai Moscovei. Cealaltă parte a acestor categorii provine din electoratul AUR.

Marcel Ciolacu a menționat: „România nu este într-un conflict direct cu Rusia, România este alături de toate ţările civilizate împotriva unui dictator, unui criminal de război, care a atacat un alt stat suveran care a decis, democratic, ce parcurs îşi doreşte. Cea mai mare obligaţie pe care o are acum România este faţă de Republica Moldova. Din punctul meu de vedere,cel mai vulnerabil stat, în acest moment, la o agresiune, rămâne în continuare Republica Moldova, după Ucraina.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Înalt oficial militar american: Rusia a pierdut 25% din puterea de luptă inițială

* Sadicul care a pisat Mariupolul cu bombe din aer este un general rus de origine ucraineană, din Odessa! A mai făcut masacre printre civili în Cecenia, Georgia și Siria

* Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

* Rusia amenință tot mai primitiv, Finlanda nici n-o bagă în seamă: dezbate în Parlament aderarea la NATO. „Moscova a devenit nemiloasă, imprevizibilă şi agresivă”

* Un comandant rus și-a trimis militarii să omoare civili în Dnipropetrovsk, deși acolo locuiesc fiicele sale din prima căsătorie. Anastasia și Viktoria nu vor să mai audă de teroristul lor tată

Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* AUDIO. Ucrainenii fac astăzi exact ce ar fi trebuit să facă românii în 1917 și 1940. Neagu Djuvara era de aceeași părere

* Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, are două surse de venit. Soția sa are funcție mare la stat

* Autorii rușinii de la Târgul de Turism din New York sunt „cei mai mari sinecuriști”, plătiți de statul român „cu 6.000-12.000 de euro pe lună”

* Patronul ziarului „Adevărul”, trimis în judecată în dosarul Romvag Caracal. Prejudiciul: 32,6 milioane de euro. Burci e plecat în Emirate

1 COMENTARIU

  1. Sa le doneze ca si asa nu ne folosesc. Pe termen lung se cheltuie prea mult cu ele. Si sunt un pericol pentru piloti. Insa pe timp de razboi pericolul propriului avion e minor fata de pericolul reprezentat de dusman. Ceea ce e inacceptabil pe timp de pace, pe timp de razboi – cazul Ucraina – poate fi acceptabil.
    Unde mai punem ca Ucraina lupta si pentru noi. Ca daca Ucraina pierde, noi suntem la rind.
    Noua ne vin F16. Asa poate se urgenteaza cu F16.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here