Dublă tragedie aeriană în Dobrogea: un avion MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma, ambele decolate de la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, s-au prăbușit la Cogealac, respectiv Gura Dobrogei, pe direcția nord-est față de bază. Avionul plecase într-o misiune de patrulare aeriană, iar elicopterul zbura spre locul prăbușirii acestuia. Bilanțul: 8 morți (toți cei 7 din elicopter + pilotul avionului).
Un avion MiG-21 al aviaţiei române a dispărut de pe radar după ce a decolat miercuri seara, la ora 19.50, de la baza Mihail Kogălniceanu, într-o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, în condiții de vizibilitate redusă. Avionul s-a prăbușit la Cogealac la 3 minute după decolare (19.53). Pilotul a fost găsit mort după miezul nopții.
Un elicopter IAR 330-Puma, plecat în jurul orei 20.21 în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig-21 LanceR, s-a prăbușit și el, dar la Gura Dobrogei, la ora 20.44. Toate cele 7 persoane aflate la bordul elicopterului (5 membri ai echipajului și 2 salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române) au decedat.
Cea mai probabilă cauză a prăbușirii celor două aparate de zbor este givrajul, ca urmare a vremii nefavorabile. Dar există multe suspiciuni legate de faptul că zona e una sensibilă, iar avioanele carea sigură poliția aeriană au fost provocate de multe ori de aeronave rusești deasupra Mării Negre. În ultima săptămână, după invadarea Ucrainei de trupele lui Putin, Rusia a devenit extrem de agresivă în Marea Neagră; în plus, s-a apropiat periculos de mult de teritoriul României, prin capturarea Insulei Șerpilor.
Suspiciunile sunt alimentate și de coincidența dublei tragedii, un avion + un elicopter, în aceeași zonă, într-un interval scurt de timp.
Publicația „Replica de Constanţa” a difuzat imagini de la locul prăbuşirii avionului.
VIDEO: Incendiul izbucnit după prăbușirea avionului MiG-21 Lancer
Comunicatul Ministerului Apărării Naționale (MApN): „O aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar astăzi, la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei”.
Avionul MiG-21 decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în jurul orei 19.50. În căutarea lui a plecat un elicopter IAR-330 PUMA.
MApN: „Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă”.
Ulterior, elicopterul IAR-330 trimis să-l caute a dispărut şi el de pe radar.
MApN: „Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din 5 militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare”.
Puțin mai târziu, Ministerul Apărării a comunicat că și elicopterul s-a prăbușit, iar cei 5 membri ai echipajului au murit.
Ulterior, MApN a anunțat că, pe lângă cei 5 membri ai echipajului, la bordul elicopterului se aflau și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române. Niciunul nu a supraviețuit.
Căpitanul Niță, pilotul avionului, avea 31 de ani
Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa, anunță MApN. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii.
Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
Cei 7 militari care au murit în accidentul de elicopter
- Locotenent-comandor Bogdan Florin (41 de ani) – pilot, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1.500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
- Locotenent Pătrașcu Sorin (27 de ani) – copilot, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
- Maistrul militar Banu Gelu (53 de ani) – angajat din anul 1993, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
- Caporal Lateș Cătălin (29 de ani) – operator căutare salvare, angajat din 2021, era căsătorit și avea doi copii.
- Sergent Marinescu Ionuț (44 de ani) – personal de însoțire medico-sanitar, angajat din 2021, era căsătorit și avea un copil.
- Maistru militar cls. I Carp Vlad (39 de ani) – scafandru marin, salvator pe mare, era căsătorit și avea un copil.
- Maistru militar cls. II Bosoi Sergiu (37 de ani) – scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.