Dronele turcești Bayraktar, care i-au terorizat pe ruși, devin și mai performante. Dotate cu motoare ucrainene AI-25, vor atinge viteza de 800 km/h și vor putea transporta 1.500 kg

1
12800
Drona Bayraktar

Compania turcă Baykar Makina, devenită celebră pentru crearea cunoscutei drone Bayraktar TB2, care a distrus sistemul de apărare antiaeriană Buk al invadatorilor ruși, a prezentat duminică un nou prototip aerian de luptă fără pilot (MIUS). Se va numi Kizilelma (Mărul Roșu) și va fi echipat cu motoare ucrainene AI-25, informează site-ul Obozrevatel.com.

Constructorii turci au publicat și câteva fotografii pe pagina de Twitter a companiei. „Bayraktar Kizilelma are aripi. MIUS va fi propulsat cu reacție și se așteaptă să poată decola și ateriza pe nava emblematică de asalt amfibie a Turciei TCG Anadolu (în construcție), care urmează să fie primul astfel de grup de drone din lume”, se transmite în mesaj.

Prototipul Kizilelma va efectua primul zbor nu mai devreme de 2023

Compania este condusă de Selçuk Bayraktar (42 de ani), absolvent al unei facultăți de inginerie și ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Selçuk este căsătorit cu fiica mai mică a lui Erdogan.

Obozrevatel.com: „În 2021, Baykar a comandat motoare cu reacție AI-322 și AI-25TLT pentru proiectul MIUS de la întreprinderea de stat ucraineană Ivcenko-Progress. Acordul privind achiziționarea de motoare cu reacție ucrainene a fost semnat în cadrul expoziției internaționale de arme Saha Expo 2. Primul prototip Kizilelma va efectua primul zbor nu mai devreme de 2023. Drona va putea atinge viteze de 800 km/h, iar capacitatea sa de transport va fi de 1.500 kg. Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a arătat cum armata ucraineană a spulberat sistemul inamic de apărare antiaeriană Buk prin intermediul avioanelor fără pilot Bayraktar TB2”.

„Din 1.895 de unități de armament și tehnică militară pierdute de ruși, doar 57 au fost distruse de dronele Bayraktar TB2, iar 4 au fost avariate. Acestea reprezintă 3% din tehnica și echipamentul pierdut de forțele ruse, respectiv 7% din totalul celor distruse”

Într-un articol publicat duminică pe site-ul Defenseromania.ro se arată însă că aceste drone turcești n-au avut o eficacitate chiar atât de mare pe frontul ucrainean, în prima lună de la invazia rusă.

„În total, din 1.895 unități de armament și tehnică militară pierdute de ruși (dintre care 895 distruse), doar 57 au fost distruse de dronele Bayraktar TB2, iar 4 au fost avariate. Aceste 61 de unități reprezintă 3% din tehnica și echipamentul pierdut de forțele ruse, respectiv 7% din totalul celor distruse. Se observă că tancuri, vehicule de luptă de infanterie, obuziere autopropulsate, radare, sisteme de război electronic, avioane și UAV-uri pe aerodromuri și nave de luptă nu au fost deloc distruse cu ajutorul dronelor”.

În același timp, se spune că Forțele Armate ale Ucrainei ar avea în stoc numai 12 drone și 6 posturi de control, fără să se cunoască date despre livrările ulterioare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia. „Ucraina nu va fi niciodată a Rusiei, nu vă temeți!” / „Voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru!”

* „Unitatea de elită a armatei lui Putin a fost îngropată și practic a încetat să mai existe”. Armata 1-a de tancuri fusese înființată de Stalin în 1943

* „Șoigu e în stare critică din cauza otrăvirii ordonate de Putin!” Ministru interimar la Apărare a fost numit un general de 73 de ani, veteran al războiului din Afganistan

* VIDEO. „Măcelarii” ceceni din Mariupol sunt conduși de ucigașul lui Boris Nemțov, opozantul rus asasinat în 2015 la comanda lui Putin

* Al 7-lea general rus căsăpit de ucraineni într-o lună de război. Generalul Rezanțev era „comandantul de aur al Kremlinului”

* „La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

* Anunț oficial al NATO: Rusia a pierdut 40.000 de oameni în Ucraina – morți, răniți, prizonieri și dispăruți în luptă (21% din totalul efectivelor)

* VIDEO. Un batalion din Belarus a „dezertat” de la Lukașenko și luptă alături de ucraineni, împotriva invadatorilor ruși

* AUDIO. Generalul rus care ucide civili în Mariupol: „De ce nu e mutilat încă? De ce n-are urechea tăiată? De ce nu șchioapătă acest bastard?” / „Să fie găsit la reanimare și să i se împingă o sticlă spartă de bere! Puneți totul pe seama boschetarilor!”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Deportări ca pe vremea lui Stalin: ucrainenii sunt duși de ruși pe insula Sahalin din Extremul Orient, în Pacific!

Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Germania va apăra și România cu scutul antirachetă pe care-l va cumpăra din Israel. Protejate vor fi și Polonia, şi ţările baltice

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

* Codruța Kovesi, activitate intensă la Parchetul European. Peste 500 de anchete, cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte dosare sunt din România

* Șoc în fotbal: Italia, campioana Europei, eliminată acasă de Macedonia de Nord! Al doilea Mondial consecutiv fără cvadrupla campioană a lumii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here