Căderea Mariupolului e o chestiune de timp. Primarul cere evacuarea completă a orașului, care a devenit total nelocuibil

0
3965
Situația bătăliei din orașul Mariupol pe 27 martie. Rușii dispun de forțe copleșitoare și luptătorii ceceni au reușit să străpungă apărarea dinspre est, pe lângă malul Mării Negre, iar acum înaintează spre centrul orașului. Grafic: Jomini of the West

Pentru experții militari, capturarea orașului ucrainean Mariupol de către Rusia a devenit o certitudine. Forțele rusești împresoară garnizoana din toate direcțiile și au pătruns deja în localitate. Luptele se dau cu ferocitate aproape de centru. În acest timp, primarul cere cu disperare un coridor umanitar pentru a evacua complet locuitorii, deoarece orașul a devenit complet nelocuibil din cauza bombardamentelor rusești.

Unități combatante formate în special din ceceni au pătruns în Mariupol dinspre est, pe lângă malul mării, și avansează încet către zona industrială. Dinspre est și nord, forțe de elită presează încercând să facă joncțiunea cu cecenii, care vin din sens invers.
Dacă se obține acest lucru, atunci apărarea orașului va fi tăiată în două, regimentul Azov urmând a fi separat de Brigada 56 Motorizată ucraineană.

Deja zona teatrului, bombardată săptămâna trecută și unde se pare că au murit sute de persoane – mai ales copii – ar fi căzut în mâna rușilor.

Rușii bombardează la nimereală și 90% din clădirile orașului au devenit nelocuibile

Perimetrul defensiv al ucrainenilor se restrânge din ce în ce mai mult, iar experții se așteaptă ca apărarea să se prăbușească după ce se va reuși spargerea acesteia în două sau mai multe părți.

În acest timp, rapoartele despre atrocitățile rușilor curg. Aceștia n-au permis nici luni instituirea unui coridor umanitar pentru a fi evacuați civilii sau a li se aduce apă, alimente și medicamente. Primarul Vadim Boicenko face apeluri disperate. Afirmă că, în acest moment, orașul a devenit complet nelocuibil. Rușii continuă să bombardeze la nimereală, fără să țină cont de pierderile civile, într-o operă de demolare similară celor experimentate acum 6 ani în Siria, când au procedat la fel cu orașele din țara arabă.

În acest moment, spune primarul Boicenko, 90% din cele 2.600 de clădiri rezidențiale ale orașului Mariupol sunt distruse până la demolare de artileria rusă. Mii de locuitori au murit. „Mariupol are nevoie de o evacuare completă”, a declarat Boicenko, afirmația fiindu-i confirmată de Crucea Roșie și de reprezentanții ONU, care spun că în oraș are loc o catastrofă umanitară fără precedent în Europa după Al Doilea Război Mondial.

Primarul a certificat și avansul rușilor: „Sunt suburbii ale orașului care sunt, bineînțeles, sub controlul lor. Orașul e încercuit și acest cerc se micșorează”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o ieșire nervoasă la adresa NATO și a SUA, cerând tancuri și avioane fără de care „nu putem ajuta Mariupol”.

Experții nu-și mai pun problema, în acest moment, dacă orașul-port cu valoare strategică va fi sau nu cucerit, ci ce anume vor face rușii după ce-l ocupă. Armata lui Putin nu mai e capabilă să atace pe mai multe fronturi, iar să se apropie de Kiev pare imposibil, așa că e de așteptat să încerce să înainteze spre nord, pe Nipru, pentru a pica în spatele trupelor ucrainene care luptă în Donbass. Acolo sunt cele mai bune unități militare ale Ucrainei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia. „Ucraina nu va fi niciodată a Rusiei, nu vă temeți!” / „Voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru!”

* „Unitatea de elită a armatei lui Putin a fost îngropată și practic a încetat să mai existe”. Armata 1-a de tancuri fusese înființată de Stalin în 1943

* „Șoigu e în stare critică din cauza otrăvirii ordonate de Putin!” Ministru interimar la Apărare a fost numit un general de 73 de ani, veteran al războiului din Afganistan

* VIDEO. „Măcelarii” ceceni din Mariupol sunt conduși de ucigașul lui Boris Nemțov, opozantul rus asasinat în 2015 la comanda lui Putin

* Al 7-lea general rus căsăpit de ucraineni într-o lună de război. Generalul Rezanțev era „comandantul de aur al Kremlinului”

* „La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

* Anunț oficial al NATO: Rusia a pierdut 40.000 de oameni în Ucraina – morți, răniți, prizonieri și dispăruți în luptă (21% din totalul efectivelor)

* VIDEO. Un batalion din Belarus a „dezertat” de la Lukașenko și luptă alături de ucraineni, împotriva invadatorilor ruși

* AUDIO. Generalul rus care ucide civili în Mariupol: „De ce nu e mutilat încă? De ce n-are urechea tăiată? De ce nu șchioapătă acest bastard?” / „Să fie găsit la reanimare și să i se împingă o sticlă spartă de bere! Puneți totul pe seama boschetarilor!”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Deportări ca pe vremea lui Stalin: ucrainenii sunt duși de ruși pe insula Sahalin din Extremul Orient, în Pacific!

Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Germania va apăra și România cu scutul antirachetă pe care-l va cumpăra din Israel. Protejate vor fi și Polonia, şi ţările baltice

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

* Codruța Kovesi, activitate intensă la Parchetul European. Peste 500 de anchete, cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte dosare sunt din România

* Șoc în fotbal: Italia, campioana Europei, eliminată acasă de Macedonia de Nord! Al doilea Mondial consecutiv fără cvadrupla campioană a lumii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here