Dr. Streinu-Cercel, acuzat de abuz de putere. Medici reputați “se opun vehement” detașării la secția de terapie intensivă a spitalului condus de acesta

0
1585
Adrian Streinu-Cercel are de ce să fie neliniștit

În plină ascensiune a epidemiei de coronavirus în România, o nouă criză de proporții apare în sistemul medical: doctorii “se opun vehement” să fie detașați la secția de terapie intensivă a Institutului „Matei Balș”, de sub comanda lui Adrian Streinu-Cercel, informează romania.europalibera.org.

Managerul, un apropiat al PSD și al Gabrielei Firea, e acuzat că a făcut abuz de putere și a numit șefă a secției de ATI o doctoriță care are altă specializare.

Astă-primăvară, Streinu-Cercel a fost scos din frontul liniei de comunicatori după ce s-a constatat că juca rolul de agitator, ieșind public cu declarații false, de natură să genereze panică și indignare. Ulterior, Streinu-Cercel a cerut ca achizițiile făcute în perioada pandemiei de spitale să nu fie controlate de DNA

Între timp, au ieșit la iveală și o serie de contracte păguboase făcute de Institutul „Matei Balș”, de la declanșarea crizei și până în prezent.

Doctorii nu vor să meargă într-un spital unde Streinu-Cercel ignoră de 11 ani legile

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) a emis un comunicat în care informează că “se opune vehement” ca medicii cu aceste specializări să mai fie detașați la spitalul unde conduce Streinu-Cercel. Este o situație de criză excepțională chiar când România a început să depășească zi de zi numărul de 1.000 de infectări noi.

Medicii de terapie intensivă subliniază că aceasta nu este o atitudine generală și că n-au nimic de obiectat în privința detașării acolo unde este nevoie, iar cazul Institutului Matei Balș este unul particular. Streinu-Cercel a pus aici șefă a Secției ATI o doctoriță – pe Doina Ivănescu – specializată în boli infecțioase.

Situația durează de 11 ani, medicul respectiv conducând secția pe baza unei delegații care este reînnoită periodic. SRATI cere, în protestul trimis lui Raed Arafat și la Ministerul Sănătății, un control la Institutul „Matei Balș”.

Încă din 2009 este în vigoare un Ordin de Ministru (OM 1500/2009) care prevede că secțiile ATI trebuie conduse de medici de specialitate. La Institutul „Matei Balș”, acest ordin nu a fost respectat niciodată de Streinu-Cercel.

Medicii ATI amenință cu procese și plângeri penale dacă Guvernul îi ignoră

Comunicatul SRATI este semnat de două somități medicale: Șerban Bubenek (președintele Societății) și Dorel Săndesc (vicepreședintele). În document se menționează:

„Situația, în care în România anului 2020, o secție ATI este condusă de un medic fără nici un fel de pregătire / calificare / competență / atestare în specialitatea ATI (anume, dr. Doina Iovănescu, medic cu specialitatea boli infecțiose) încalcă grosolan nu numai prevederile OM nr. 1500 /2009 privind Regulamentul de Organizare și Funcționare a Activității ATI în România, ci și pe cele ale OM nr. 398 / 2019 privind aprobarea Ghidului privind Siguranța pacientului în anestezie-terapie intensivă! (…)

Pe de altă parte nu va fi acceptată detașarea și subordonarea unor medici rezidenți, specialiști, primari ATI și nici a asistentelor ATI într-o secție ATI condusă ilegal, prin abuz și impostură medicală, deoarece nu acceptăm să fim părtași la compromiterea siguranței pacienților, dar și a personalului detașat”.

Medicii ATI avertizează Guvernul că, dacă memoriul lor va fi ignorat, se vor adresa urgent Procuraturii, Justiției, Avocatului Poporului, mass-media și asociațiilor de protecție a pacienților.

Controversatul Adrian Streinu-Cercel, prietenul industriei farmaceutice și al PSD, între “spirtul nu e bun” și “închidem bătrânii în case”

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a făcut obiectul mai multor anchete, în presă, privind legăturile sale oculte cu industria farma, finanțarea fundației private Matei Balș – condusă tot de el – de companii farmaceutice și faptul că una din fiicele sale a fost prezentatoare la conferințe plătite de aceeași industrie a medicamentelor.

În 2015, ANI l-a găsit pe Streinu-Cercel incompatibil pentru perioada 2008-2012, când a fost în același timp manager la Matei Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila.

Managerul este socotit unul dintre baronii sistemului medical din România. Apropiat de PSD, Streinu-Cercel a ieșit astă-primăvară cu declarații șocante, făcute în calitate oficială. Deși nu se discutase așa ceva la nivelul Guvernului, el a prezentat o propunere de închiderea a vârstnicilor în case.

De-a lungul epidemiei, el a dat o serie de declarații total pe lângă subiect, afirmând la început că noul coronavirus nu e deloc grav și că spirtul nu e bun în dezinfectare, pentru ca apoi să treacă în extrema cealaltă și să facă declarații alarmiste.

CITIȚI ȘI:

INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”

 

“Minți cu nerușinare! Ai luat bani să spui că ai fost bolnavă! Te închini la Bahomet! Te-a plătit OMS!”. Andreea Esca, linșată de postaci după interviul în care a povestit cum s-a îmbolnăvit de Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here