vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsAvertisment dur al lui Cristian Diaconescu: Guvernul n-a luat nicio măsură de...

Avertisment dur al lui Cristian Diaconescu: Guvernul n-a luat nicio măsură de reparare a Justiției distruse de PSD, iar cele 80 de miliarde de la UE depind de statul de drept

-

Uriașa sumă de 80 de miliarde de euro obținută de România de la Uniunea Europeană este în pericol din cauza faptului că Guvernul n-a făcut, în cele 9 luni trecute de la instalarea sa, nici cel mai mic efort de a repara stricăciunile produse în Justiție de PSD, a avertizat joi, la RFI, diplomatul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Fondurile UE sunt, de-acum, legate de respectarea statului de drept și a democrației în țările beneficiare. Instituțiile europene au atras atenția României sistematic, în ultimii ani, că distrugerea legislației anticorupție, pe care PSD și ALDE au demolat-o efectiv în intervalul 2017-2019, trebuie stopată. Guvernul liberal, instalat în noiembrie 2019, n-a făcut nimic pentru a remedia situația, iar acest lucru ne poate costa financiar foarte scump.

Cele trei cerințe ale UE, pentru a primi banii: să luptăm împotriva corupției, să reparăm legile Justiției, să prezentăm repede proiectele pe care le vrem finanțate

Cristian Diaconescu a decriptat, pentru public, ce s-a ascuns în spatele negocierilor de la recentul summit al șefilor Uniunii Europene – la care România a fost reprezentată de președintel Klaus Iohannis. Pentru a lua cele 80 de miliarde, Guvernul trebuie:

 1. Să aplice recomandările UE privind repararea stricăciunilor aduse legilor justiției de guvernarea PSD – Dragnea,
 2. Să elaboreze cât mai repede programul economic în baza căruia putem primi banii, adică trebuie trimise la Comisie Europeană proiectele concrete pe care vrem să le finanțăm,
 3. Să lupte împotriva corupției.

Iată pasajul relevant din avertismentul lui Cristian Diaconescu:

„Atrag cât se poate de clar atenția celor care vor să audă și să asculte. Problema în legătură cu România va fi una extrem de sensibilă. Văd că ne bucurăm pe bună dreptate la București de cele 80 de miliarde, fonduri care ar putea fi accesate.

- Advertisement -

Dar vreau să spun un lucru foarte clar. Pentru ca acești bani să vină în România avem nevoie de două domenii stabilite cât se poate de evident. Primul e programul economic, care să se bazeze pe recomandările semestriale ale Uniunii Europene.

Atenție, în evaluarea pe România apar semnale foarte serioase în legătură cu o serie de probleme, care țin, mai ales, de deficite. În al doilea rând e modul în care vom trata, din punctul de vedere al folosirii fondurilor europene, regulile europene în ceea ce privește funcționarea statului de drept.

Repet. Este cât se poate de posibil ca pe interese de tot felul, unele chiar politice sau de natură economică, la un moment dat să se pună o lumină nefavorabilă pe România.

- Advertisement -

În acel moment, prin eforturi politice sau diplomatice, s-ar putea să apară o problemă cât se poate de complicată, câtă vreme în România, deocamdată, nu s-a luat absolut nicio măsură în ceea ce privește criticile din ultimii trei, patru ani în legătură cu funcționarea statului de drept. În al doilea rând, dacă ar fi să luăm numai domeniile agriculturii și dezvoltării rurale, în ultimii cinci ani, în evaluărille Uniunii Europene, România se află pe primul loc în ceea ce privește corupția.

Din acest punct de vedere avem o istorie care nu ne ajută în niciun fel. Supărările pe malul Dâmboviței în legătură cu politizarea sau cât de rău se întâmplă și la alții nu vor conta atunci când se va discuta de fonduri.

Din acest punct de vedere, măcar astăzi la București există un guvern care este partener cu zona Uniunii Europene.

Dar măsuri concrete, deocamdată, lipsesc“.

CITIȚI ȘI:

INTERVIU-EVENIMENT. Andreea Esca, în lacrimi: „Am fost infectați eu, soțul meu și fiul nostru. Mi-am pierdut complet gustul și mirosul, nu mai simțeam usturoiul și parfumurile tari”

 

“Minți cu nerușinare! Ai luat bani să spui că ai fost bolnavă! Te închini la Bahomet! Te-a plătit OMS!”. Andreea Esca, linșată de postaci după interviul în care a povestit cum s-a îmbolnăvit de Covid

- Advertisement -

4 COMENTARII

 1. Domnul pmpist Diaconescu,intrat pe repede inainte inapoi in partid la ordinul lui basecu,zis si PETROV dupa caderea guvernului Orban 1 a intrat in campanie electorala ,in avans,la fel ca si ionela,candidata lui tomac la primaria sector 1Bucuresti campioana la sarituri din saltea in saltea-nu eu am zis asta,ci un fost coleg de partid 😆-fosta secretara la ministerul muncii,tot in guvernul Orban1!!!DL DIACONESCU NU MAI ESTE LIBER ,ESTE UN MEMBRU DE PARTID ,PARTIDUL CARE A FACUT-O PE UDREA CANDIDATA LA PRESEDNTIE IN 2014,IN TIMP CE DANSUL ERA COLEGUL EI,DECI ACUZELE SUNT DE LA UN POLITICIAN ,NU DE LA UN DIPLOMAT INDEPENDENT,AUTOMAT SUNT INTERESE ELECTORALE!Sa-l intrebam pe ambasadorul SUA in Romania ,ce l-a apucat sa laude asa,tam-nisam,azi pe ministrul justitiei,ca este de incredere in lupta impotriva coruptiei si a independentei justitiei?Sigur,nu e ambasador din UE,dar SUA a fost cea mai vigilenta si dura in privinta coruptiei,rapoartele Departamentului de Stat au fost mai de impact decat cele ale UE!!Ce trebuia sa faca ministrul justitiei,sa intre cu bocancii in parchete ,ca buborel ?A cerut desfiintarea SSului lui Dragnea,se uita asta,nu?Pai da,daca Iohannis nu a vrut un prim ministru de la partidul lui basescu…

 2. Si totusi Predoiu a numit-o pe Georgiana Hossu in fruntea DIICOT ignorand recomandarea CSM-ului care o declarase santajabila. Asta a dat de gandit la momentul numirii si da si mai mult de gandit acum, dupa ce DIICOT a clasat dosarele 10 August si Black Cube. Ceva este totusi putred in sertarul lui Predoiu iar Orban se face ca nu vede. Toate astea, combinate cu acceptarea traseistilor psd-isti in pnl, s-ar putea sa-I coste pe pnl-isti alegerile! Speranta mea este doar in Klaus Johannis…sper ca vede ce se intampla acuma in justitie si ca va lua masuri.

 3. Guvernul are niste scuze pe care cei de la UE le cunosc:
  – Complicata situatie creata de covid 19;
  – Situatia imposibila de a fi in permanenta boicotat si sabotat de majoritatea parlamentara,.
  La asta, se mai adauga ozitia dubioasa a partenerului USR.
  Totusi, ESTE MAI MULT DECAT EVIDENT ca fie MINISTRUL JUSTITIEI SABOTEAZA, ca este o cartita, fie ca toti sunt niste LASI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -