Deși nu există ninsori, contractele de deszăpezire duduie! Primarii dau 2-3% din banii comunităților locale, în acest scop, la firmele de partid

0
9
Primarul Lucian Cheța, din Răcăciuni, a plătit pentru deszăpezirea din iarna 2022-2023, către firma unui fost coleg de partid, 54.000 de euro. Zăpadă n-a fost

Primăriile din România s-au înscris într-un nou sport național, se înghesuie să încheie contracte de deszăpezire cu firmele de partid, relevă o investigație Digi24.ro. Pe măsură ce, în ultimii ani, iernile au devenit tot mai sărace în zăpadă, contractele semnate de primari s-au făcut pe bani tot mai mulți.

Această jecmănire a bugetului public merge până la „firul ierbii“, arată reporterul Cristian Șuțu. Contractul mediu pentru deszăpezire la nivel de comună e de 50.000 de euro pe iarnă. Această sumă este foarte mare pentru localitățile mici, mai ales că an de an primarii se plâng la București că rămân fără bani și cer ajutor de urgență. În iarna 2022-2023, edilii din multe comune și orașe din România au decis să nu mai asigure iluminatul public permanent sau în anumite zone, tocmai pe motiv că nu le ajung banii.

Pentru firmele de partid, însă, se găsesc întotdeauna resurse.

Cazul Cristolț (Sălaj)

Digi24.ro prezintă cazul comunei Cristolț, din județul Sălaj (județ de unde provine Lucian Bode, ministrul de Interne). Așezarea abia dacă are 1.000 de locuitori și e condusă de peste 25 de ani (din 1996), neîntrerupt, de primarul Ioan Cheșeli (PSD). Pentru serviciile sale în slujba partidului, Marcel Ciolacu l-a numit chiar zilele trecute pe Cheșeli vicepreședinte al PSD Sălaj.

În 2022, primarul PSD al comunei Cristolț a dat contractele de deszăpezire, în valoare totală de 99.000 de lei (20.000 de euro), către doi colegi de partid, Ion Pop (45.000 de lei) și Ioan Petrule (54.000 de lei).

Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă 100.000 de lei la nivelul comunei Cristolț, Ziaristii.com a căutat bugetul de cheltuieli pentru funcționare în 2022 al acestei localități: a fost de 2,6 milioane de lei. Așadar, către „deszăpezire“ – în lipsa zăpezii – s-a dus 3,8% din bugetul total.

Cazul Răcăciuni (Bacău)

Un alt caz prezentat de Digi24.ro este cel al comunei Răcăciuni, județul Bacău, unde primarul – tot de la PSD – dă contractele de deszăpezire, în fiecare an, către firma unui coleg de partid. Edilul Lucian Cheța a făcut, din 2017 și până azi, contractele numai cu Petru Ciprian Ciuraru, fost consilier local PSD, care a primit în total 880.000 de lei (aproximativ 185.000 de euro). În primii ani, cei doi au semnat înețelegeri pentru sume prudente, de 25.000 de euro pe iarnă. Anul acesta, suma a fost de 54.000 de euro. Asta, deși cantitatea de zăpadă a fost tot mai mică de la an la an.

Întrebat de reporter, primarul susține că beneficiarul contractelor a ieșit din PSD, „că nu poate să fie și consilier, nu e corect; acum are o firmă cu care participă la licitații“.

Bugetul comunei Răcăciuni pentru secțiunea funcționare a fost în 2022 de 11,86 milioane lei. Cei 270.000 de lei virați pentru deszăpezire înseamnă 2,27% din acest buget.

În SEAP pot fi găsite toate contractele semnate de comunele din România pentru deszăpezire, iar suma medie este de 50.000 de euro/iarnă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* ICR Londra organizează ziua lui Eminescu cu 4 zile întârziere, pentru că șefa filialei a jucat în piesa „O casă de păpuși”, la București, pe 15 ianuarie!

* Conspiraționistul rusofil Ion Cristoiu e considerat de Ciolacu un candidat pe care PSD l-ar susține cu mândrie la președinția României!

* VIDEO. Sforăitul gros al ministrului Petre Daea, în direct, la Antena 3. Râsete și ghionturi în studio. PSD-istul zice că o fi sforăit altul!

* Un nou kompromat împotriva Emiliei Șercan. Pe Facebook se plătesc reclame care o calomniază pe jurnalistă, promovând un site-fantomă, cu “anchete” nesemnate

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here