sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăOpiniiCartianuBoicotacii. O campanie de tip AUR-ist în care s-au implicat și oameni...

Boicotacii. O campanie de tip AUR-ist în care s-au implicat și oameni serioși. Sau cum poți să faci rău convins fiind că faci bine

-

Guvernul Austriei s-a comportat mârlănește cu România în „problema Schengen” (făcând un imens serviciu Rusiei putiniste), dar isteria anti-austriacă ce fierbe de câteva zile în spațiul valah nu este cu nimic mai brează (și face la fel de multe servicii Rusiei putiniste). Pornirile patriotarde de genul „să blocăm”, „să boicotăm”, „să confiscăm”, „să naționalizăm” fac parte din sfera iraționalului, iar urmările pot fi catastrofale nu atât pentru Austria, cât pentru România. Ne-am transformat, cu mândrie sinucigașă, într-o țară de „boicotaci”, orbiți de furie și incapabili să vedem soluțiile sănătoase ale ieșirii din criză.

AVERTISMENT: Acesta este un articol nepopular. Știu că, prin publicarea lui, voi enerva destui cititori, unii îmi vor adresa cuvinte grele. Dar mai bine să fiu înjurat acum decât să-mi fie rușine mai târziu! Când lucrurile o iau razna, nu știu să tac, nu pot să tac, nu vreau să tac. Adevărul trebuie spus cu orice preț. Iar adevărul este că mulți compatrioți nu reușesc să vadă mai departe de vârful nasului. Fac rău convinși fiind că fac bine. Se sinucid cu patriotismul în gură, înfășurați în tricolor și cântând – inclusiv la Madrid, la Roma, la Londra sau la Budapesta – „Noi suntem români, noi suntem români, noi suntem pe veci aici stăpâni!”.

Nu-mi mut nicun cont de la băncile austriece, nu boicotez niciun magazin și niciun produs austriac! Dacă aș avea mașină, aș alimenta fără probleme de la Petrom și OMV. Întâmplarea face ca mica mea companie de presă să aibă contul la Raiffeisen Bank, iar contul personal să-l am la BCR. Acolo vor rămâne și în continuare.

Vreți să înjurați? Nicio problemă: descărcați-vă! Dar s-ar putea să vă fie rușine peste ani, așa cum mulți se rușinează acum că-i îndemnau pe mineri să ne spargă capetele în Piața Universității, pe 14 iunie 1990. Și atunci eram puțini și neînțeleși. Și atunci, mineracii erau la fel de convinși că sunt de partea binelui, așa cum sunt azi boicotacii.

- Advertisement -

Știu că pe unii dintre voi v-am înfuriat deja. E problema voastră, nu a mea! Voi continua să îndemn la rațiune, altfel veți alimenta campanii încărcate de adrenalină, dar la capătul cărora ne pândește catastrofa.

„Afară, afară / Cu OMV din țară!”

Duminică seară, George Simion și haidamacii săi au luat cu asalt o benzinărie OMV din Ploiești. Au blocat pompele de alimentare mai bine de o oră. Au păstruns în magazin și s-au manifestat precum liderul de galerie George Simion și hoardele sale, odinioară, prin peluzele stadioanelor, când rupeau scaune și se băteau cu jandarmii. De data asta n-au devastat magazinul benzinăriei, dar au blocat activitatea și au intimidat personalul, scandând ca sălbaticii: „Afară, afară / Cu OMV din țară!”. Parcă-i auzeam pe FSN-iștii anului 1990: „Afară, afară / Cu PNȚ din țară!”, „Afară, afară / Cu Regele din țară!” și „Nu ne vindem țara!”.

N-am vândut-o, le-am lăsat-o lui Ion Iliescu și bandei sale moscovite s-o prăduiască barbar, apoi s-o vândă la preț de hârtie creponată.

- Advertisement -

***

O asociaţie de proprietari din Iaşi a cerut închiderea a două unităţi comerciale, una austriacă (Raiffeisen Bank) şi una belgiano-olandeză (Mega Image), care-și desfășoară activitatea la parterul blocului. Cică așa pedepsim Austria și Olanda pentru că ne-au făcut probleme cu Schengen. Nu mai contează că președintele asociației de proprietari are în palmares două condamnări penale, dintre care una la 4 ani de închisoare cu executare, pentru șantaj și înșelăciune în formă continuată (lua avansuri pentru apartamente și nu le mai vindea), iar recent a vizitat Parlamentul European la invitația europarlamentarului anarhist Cristian Terheș, de care-l leagă un anti-vaccinism primitiv.

***

Patronatul hotelului Elisabeta din Alba Iulia a anunțat pe pagina sa de Facebook că nu va mai caza cetățeni austrieci. „Cu părere de rău pentru cetățenii austrieci care nu împărtășesc mitocănia cancelarului austriac Karl Nehammer, conducerea hotelului Elisabeta din Albă Iulia informează turiștii austrieci și cele peste 200 de agenții de turism din țară și din străinătate cu care are încheiate contracte de colaborare: începând cu dată de 01.01.2023, nu va mai onora nicio cerere de rezervare pentru turiștii austrieci. Nu vom mai acceptă plata cu carduri emise de către instituțiile bancare austriece!”, se precizează în halucinantul anunț.

***

Clubul de fotbal Universitatea Craiova, patronat din umbră de primărița Lia Olguța Vasilescu (PSD), s-a grăbit să anunțe printr-un comunicat: „Începând din această lună, clubul își va muta conturile de la banca cu acționariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil și consumabile a parcului auto al Științei nu se va mai realiza în stațiile OMV-Petrom. Totodată, începând de anul viitor, tradiționalul cantonament de vară al «leilor» nu se va mai face în vreo stațiune montană din Austria, ci într-o altă țară europeană care are condiții de pregătire similare”.

Conducerea clubului oltean a tras concluzia – falsă, evident – că „aceste companii, dar nu numai ele, sunt părtașe la politica absurdă și discriminatorie la adresa românilor și a României, promovată de statul austriac în aceste zile”.

Companiile respective au dat comunicate explicite, regretând decizia Guvernului austriac, care le afectează și pe ele.

Probabil că tot austriecii sunt de vină și pentru că echipa din Bănie nu prea performează și că tocmai și-a schimbat încă o dată antrenorul. Dar nu-i nimic, data viitoare face cantonament la Rânca, bagă benzină de la Gazprom și se califică în Champions League.

Există multe asemenea cazuri, semn că impulsurile naționaliste sunt puternice, iar bunele intenții pot pava un foarte frumos drum spre iad. Voi insista însă pe iresponsabilitatea politică dezvoltată în siajul unui subiect atât de suculent, cu mare (și periculos) potențial electoral.

Simion, Șoșoacă, Pavelescu, Roșca Stănescu, Savaliuc

Senatoarea rusofilă Diana Iovanovici-Șoșoacă, vârâtă în Parlament de AUR-ul lui George Simion, nu putea rata ocazia de a se adăpa din izvorul urii de neam. Ea și-a îndemnat fanii, într-o senzuală apariție video pe Facebook, răcnind de ziceai că a venit Ignatul: „De-acum, duceți-vă la bancomatele băncilor austriece! Goliți bancomatele! Scoateți toți banii din băncile lor! Să-i lăsăm fără bani în bancomate! Duceți-vă și scoateți banii! Pe toți, să nu le lăsăm nimic!”

***

Impostorul Aurelian Pavelescu, cel care a capturat un partid istoric – PNȚCD – și a ascuns cheile sediului în care odinioară sălășluia martirul Corneliu Coposu, a chemat și el la jihad: „PNȚCD – ROMÂNI, BOICOTAȚI AUSTRIA! PNȚCD aderă la mișcarea de boicot a băncilor, firmelor și produselor austriece și cere românilor să boicoteze turismul Austriei! (…) BOICOTAȚI CE ESTE AUSTRIAC, PENTRU LIBERTATEA NOASTRĂ, AJUNGE SĂ FIM SCLAVI! (…) Fiecare să transmită mesajul de boicot al său în tot mediul on-line, să fim o națiune!”.

***

Din zona presei, mari boicotaci sunt Sorin Roșca Stănescu („Să ne retragem banii din băncile austriece!”) și plodul său mediatic Răzvan Savaliuc („Azi mi-am închis contul pe care-l aveam la o bancă austriacă, m-am mutat la CEC, mă simt mai liniștit”). Dar e înghesuială mare și pe partea asta.

***

George Simion, Șoșoacă, Pavelescu, Roșca Stănescu, Savaliuc… Stai și te minunezi: cei mai furioși că n-am intrat în Schengen sunt cei care militează pentru ieșirea României din Uniunea Europeană! Așadar, să ieșim din UE, dar să intrăm în Schengen, care înseamnă și mai multă UE! Ce personaje schizoide! Cum să te asociezi cu așa ceva?!

Hop și Tomac!

Dar flama naționalismului gregar îi atinge uneori și pe politicieni altfel respectabili, arondați unr curente care se opun extremismelor de orice fel.

Luat de val, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), europarlamentarul Eugen Tomac, a dat drumul unei scrisori deschise – mult prea deschise – adresată ministrului Muncii, Marius Budăi.

„Domnule ministru,

În urma votului negativ dat de Austria admiterii României în Schengen, Partidul Mișcarea Populară vă cere să puneți capăt convențiilor încheiate de Casa Națională de Pensii Publice cu Banca Comercială Româna și cu Raiffeisen Bank pentru plata pensiilor românilor.

Dacă doriți cu adevărat să arătați Austriei că suntem serioși și că nu suntem dispuși să acceptăm tratamentul necorespunzător pe care îl primim, aveți prilejul să le trimiteți astfel austriecilor un mesaj puternic și să le arătați că acțiunile lor au consecințe. Înțelegem că atât PSD, cât și PNL îndeamnă românii să boicoteze firmele austriece, dar considerăm că statul român nu utilizează pârghiile pe care le are la dispoziție în relația cu aceste firme.

Atragem atenția asupra faptului că, în timp ce oamenii pot boicota companiile austriece, statul român are mecanisme și pârghii legale și instituționale mult mai puternice. Ministerul Muncii, de exemplu, poate să înceapă prin a nu mai plăti pensiile românilor prin băncile austriece. Să plătiți aceste pensii prin băncile românești.

Vreți să vă arătați, în calitate de ministru, demni în fața Austriei? Luați măsuri, treceți la acțiune! Nu rămâneți un simplu demagog! Sperăm că veți lua în considerare propunerea PMP și veți acționa în consecință. Demonstrați Austriei că Guvernul României luptă pentru drepturile și interesele românilor cu toate instrumentele pe care statul le are la dispoziție!”

Scuipatul austriac și pumnul românesc

Ferească Dumnezeu! Un europarlamentar, președinte de partid asociat cu cel al cancelarului Nehammer în Partidul Popular European, cere unui ministru și Guvernului în general să pornească jihadul financiar împotriva unor bănci care nu au nicio vină în decizia dușmănoasă a Executivului austriac la adresa României. Nu contează că și băncile respective, ca de altfel toate companiile austriece care activează în România, au de suferit prin menținerea României în afara Spațiului Schengen. Nu contează nici că o șubrezire a credibilității unor bănci poate duce la efecte extrem de nocive în piață și în relațiile europene.

Tomac face și el o eroare impardonabilă, ca tot valul naționalist-populist din aceste zile: vorbește de „bănci românești” și „bănci austriece”. Pardon: toate sunt românești, doar capitalul diferă, fiind românesc, austriac sau malgaș! Toate sunt înregistrate în România, toate plătesc impozite statului român, toate împrumută Guvernul României când acestuia îi frige buza după bani. Orice altă judecată este discriminatorie.

Dar așa se întâmplă când, simțindu-te scuipat în față, închizi ochii și simți nevoia să-i dai un pumn nu mitocanului, ci vărului său. Cea mai păguboasă tactică posibilă, în condițiile în care destinatarul pumnului e vecinul cu care va trebui să conviețuiești multă vreme. Mai contează și ce zic ceilalți vecini: după scuipatul austriac sunt de partea ta, dar după pumnul românesc s-ar putea să rămâi singur!

Apropo de pumnul și scuipatul: nu mai sunteți mari creștini, amicilor?! Păi, ăsta-i prețul pe care-l puneți pe învățătura creștină?

O surpriză neplăcută și una plăcută

O surpriză neplăcută a venit și dinspre USR. În vreme ce vocile pertinente din partid s-au ținut departe de tentația populismului patriotard, s-a trezit din nou vorbind Emanuel Ungureanu, deputatul care se pricepe la toate și care – nu întâmplător – e cultivat intens de Antena 3 și RTV.

Ungureanu s-a înscris și el în corul celor care consideră normale „gesturile” de pedepsire a băncilor sau a benzinăriilor „austriece”. Mai mult, îi dă dreptate lui Savaliuc când acesta își prezintă elucubrațiile.

În acest context, dintr-un cotlon al politicii românești apare și o poziție lucidă, fără tentații populiste. Vine de la un partid neparlamentar, PNȚ Maniu-Mihalache („adevărații țărăniști”) și sună așa:

„De la Iuliu Maniu am învățat că nu trebuie să răspundem la nedreptate cu nedreptate, la decizii iraționale cu reacții iraționale. Trebuie să ne păstrăm cumpătul și să continuăm efortul național de a adera la Spațiul Schengen, dar făcând-o mult mai profesionist. Nu vom realiza nimic recurgând la acțiuni revanșarde față de Austria, dimpotrivă, ne-o vom ostiliza și mai mult. Dacă vom acționa însă cu înțelepciune, vom aduce Guvernul austriac în situația de a recunoaște, rușinat, că a greșit grav față de România. În plus, vom câștiga și mai mult respectul partenerilor noștri europeni.

Să nu uităm că nu întreaga Austrie ne-a fost împotrivă. Atât președintele Alexander Van der Bellen, cât și o bună parte din opinia publică austriacă și-au criticat propriul guvern pentru nedreptatea făcută României. Cu adevărat ostili ne-au fost cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne, Gerhard Karner.

Guvernul austriac a făcut un imens deserviciu ideii de solidaritate europeană și un mare serviciu puterii dictatoriale care lucrează la fracturarea Uniunii Europene: Rusia lui Putin. În fața barbariei putiniste din Ucraina, avem nevoie cu toții de acțiuni care să ne unească, nu să ne despartă”.

Încet-încet, ne-am apropiat de nucleul dur al politicii românești și de granița dintre declarație și decizie. Opoziția se hrănește cu păreri, care pot fi înțelepte sau nocive; Puterea ia hotărâri care, susținute de o judecată găunoasă, te aruncă direct în dezastru.

Cum e Grindeanu, și Pistolu’. Iresponsabilitate pe axa PSD-PNL

Și ajungem la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cel care pe 31 ianuarie 2017, în calitate de prim-ministru aflat sub înrâurirea lui Liviu Dragnea, a semnat sinistra Ordonanță 13. Acceptat de Klaus Iohannis ministru în Guvernul PSD-PNL (ce rușine!), Grindeanu a făcut marți un anunț periculos. Și a făcut-o pe un ton șmecheresc, evident iresponsabil.

Grindeanu a confirmat un lucru grav: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis să-şi închidă conturile de la Banca Comercială Română (BCR) și să se mute la CEC, fără nicio licitație sau selecție de oferte!

”Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și-a anunţat o anumită intenţie, de a-şi muta conturile de la BCR la CEC, şi ştiu că vor face, mi-au spus şi mie”, a spus agramat Sorin Grindeanu.

Ministrul PSD a adăugat: „Și nu doar CNAIR. Am fost anunţat că şi alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor vor face acest lucru, fie că vorbim de Portul Constanţa, fie că vorbim de Aeroporturi Bucureşti, de CFR şi toate celelalte, pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC. O explicaţie cât se poate de simplă”.

Director general provizoriul al CNAIR (numit politic, fără concurs) este Cristian Pistol (PNL), aflat în funcție din septembrie 2021. Acesta a venit la CNAIR din poziția de consilier al fostului premier Florin Cîțu, fiind susținut de PNL Ilfov, după ieșirea USR de la guvernare. În acel moment, ministru interimar al Transporturilor era Dan Vîlceanu.

În septembrie 2022, mandatul de director general provizoriu al PNL-istului Cristian Pistol a fost prelungit cu 4 luni, până la 30 ianuarie 2023, cu posibilitatea prelungirii cu încă două luni. Prelungirea a fost aprobată de ministrul Sorin Grindeanu, care controlează majoritatea PSD-istă din Consiliul de Administrație al CNAIR.

Marți, Cristian Pistol a vorbit, iresponsabil, de un posibil „colaps” al unei – sau unor – „bănci austriece” din România. Folosirea cuvântului „colaps” este extrem de periculoasă, putând duce la o scădere a încrederii în banca respectivă, putându-se ajune chiar la panică în rândul populației.

Cât privește decizia de a face această mutare, conducerea CNAIR susține că nu este „o răzbunare” sau „un boicot”, ci „o măsură de siguranță”.

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, a afirmat la fel de riscant pentru Hotnews.ro: „Din declarațiile pe care le-a făcut cancelarul Austriei reiese că Austria este o țară nesigură din cauza migrației. Nu este o măsură de retorsiune (închiderea conturilor la BCR – n. red.), ci este o măsură de siguranță, de a proteja banii. Noi avem obligația de a lua toate măsurile în acest sens. Beneficiul mutării la CEC, o bancă românească, este siguranța”.

Așadar, la BCR e nesiguranță. Mârșavă insinuare! Una care ar costa Românai miliarde de euro, în caz că s-ar genera un cutremur pe piața bancară.

Între Petrom, Orban, Putin, azeru’ și kazahu’

Întrebare: dacă nu mai cumpărăm carburanți de la OMV-Petrom, de la cine să luăm? De la ruși, cumva? Atât ne lasă sufletul, atât ne duce mintea? Să-i dăm lui Putin, prin Gazprom și Lukoil, bani pentru rachete care să distrugă Ucraina și să amenințe lumea, inclusiv pe noi?! Pe lângă sceleratul Putin, nesimțiții ăștia de Nehammer și Karner sunt pistol cu apă.

Iar dacă nu facem plinul nici de la austrieci, nici de la ruși, de unde luăm benzină sau motorină? Alternativele ar fi ungurii (Mol), kazahii (Rompetrol), azerii (Socar)… Nu prea e multă democrație în spatele acestor pompe de benzină, dar de undeva trebuie să alimentăm.

Dacă te uiți bine, parcă tot la OMV-Petrom e mai OK, chit că la Viena e acum un vremelnic cancelar capă-pătrat. Putin și Orban nu prea mai sunt însă vremelnici… și nici azerul… și nici kazahul…

„Să nu transformăm decizia pe Schengen într-o vânătoare de vrăjitoare!”

În plin elan demolator al patriotismului de grotă, analistul financiar Adrian Negrescu avertizează: „Să nu transformăm decizia pe Schengen într-o vânătoare de vrăjitoare! Mediul de business nu are nicio legătură cu decizia unor politicieni aflați în căutare de capital electoral. Fac un apel la calm. Nu e o situație-limită și ar trebui să avem grijă ce mesaje transmitem în zona de business. Oamenii de afaceri austrieci aveau tot interesul ca România să fie în Schengen. Cineva trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec, mai ales că am ales cea mai stupidă tactică – cea a ultimatumului, fără să avem alternative în negociere”.

Vorba jurnalistei Ioana Ene Dogioiu: „Pretindem că nu e drept să fim pedepsiți noi, cetățenii onești și civilizați, pentru incompetența și inabilitatea celor care ne conduc. Dar noi, pe cine încercăm să pedepsim prin boicotul pe produse și firme austriece? Sunt ale lui Nehammer pe persoană fizică, cumva? Noi spunem că Austria ne-a blocat, a făcut, a dres, însă decizia a fost la doi oameni, cancelarul și ministrul de Interne dintr-un partid care guvernează într-o coaliție, deci reprezintă doar un segement minoritar din electorat”.

„Să fim daci până la capăt! Hai, Rareș, ai curaj?”

Cristian Păun, profesor universitar în științe economice, duce argumentația mai departe, ridiculizându-i pe boicotaci.

„Asta cu boicotul Austriei de către dacii liberi e hilară rău. Arată cât de puțin înțelegem realitatea din România, cât de gravă este ea și cât de mult îi punem în pericol pe cei de ne-au primit lângă ei, refuzând sistematic să ne reformăm și să ne modernizăm. De ani de zile vopsim garduri pretinzând că nu e niciun leopard după ele. E totul perfect la noi în Dacia Liberă! Alții sunt miopii, alții sunt vinovații!

Ne plângem că, vai, ce se stă la graniță că nu suntem primiți în Schengen, corupți și rupți cum suntem. De timpul pierdut în trafic până la graniță nu spune nimeni nimic zilele astea. Nu are legătură, noi suntem perfecți! Nu avem o autostradă cap-coadă cu Schengen, dar vrem în el că merităm. Merităm! Pe o porțiune de 15 km nu avem un tunel de 2 km de 10 ani și mai durează 10-15 să-l facem. 25 de ani să termini un tunel de autostradă de 2 km! Cam dublu cât a durat tunelul pe sub Canalul Mânecii, de vreo 30 de kilometri. Pierzi pe dealurile alea între Deva și Lugoj fix cât pierzi în vamă că nu e Schengen. No tulai!

Asta cu boicotul Austriei e cam așa: ia să nu le mai dăm voie austriecilor să viziteze Zoo din Băneasa! Să vedeți ce o să sufere! Să meargă la Zoo al lor de doi bani din Viena, nu să vină pe aici să ne aglomereze Zoo și traficul! Da, domnule, să nu-i mai primim la băi la Olănești sau Căciulata! Să vezi ce suferință pe ei!

Am văzut o știre că pe peretele unei bănci Raiffeisen din Cluj a apărut un mesaj cum că banca ar fi nazistă. Raiffeisen este banca ce a acordat un credit de 325 milioane de euro pentru ca Romgaz, companie a statului român, să cumpere partea Exxon din gazele de la Marea Neagră.

Eu cred că politrucii de Dâmbovița ar trebui să fie mai atenți cu războaiele pe care le pornesc și pe care, adesea, nu le mai pot controla. La ce lipsă de educație avem, aceste războaie pot duce rapid în direcții nasoale.

Rușine Rareș & company pentru declarațiile nesăbuite de după Schengen! Nu sunteți liberali prin reacțiile pe care le aveți! Nu sunteți buni români! Doar niște populiști jalnici!

Normal că lui Rareș îi este simplu să îndemne românii să boicoteze firme private. Le demonizează pentru lucruri care nu au legătură cu subiectul. Distrage atenția și arată cu degetul vinovatul acolo unde nu este. Lui îi dă mâna să facă asta. El are un post călduț pentru care nu a dat concurs. Iar când i se termină sinecura, face repede rost de alta. Și tot așa…

Dacă tot e cu boicot, îl provoc pe Rareș să îndemne poporul să-și dea demisia din firmele austrice și olandeze. Să fim daci până la capăt! Acum, în prag de Sărbători. Să facă un «cadou» familiei lor dragi. Să fie boicotul, boicot. Hai, Rareș, ai curaj? Spune-le rudelor celor care refuză demisia să nu-i mai cheme la masa de Crăciun! Hai, îndrăznește! Mergi până la capăt cu mesajul!

Ce bine ar fi să fim mai puțin analfabeți funcțional și să mai citim o carte de economie! Nu am mai rezona cu astfel de îndemnuri populiste și demagogice. Nu am mai merge după fenta lor.”

CEC, Raiffeisen și OMV-Petrom, dușmanii poporului

În hora anti-austriacă s-au prins și câteva televiziuni. Una dintre ele militează pentru recuperarea Petrom din ghearele OMV, sub sloganul „Vrem Petrom-u’ înapoi!”. E totuna cu „Nu ne vindem țara!”, strigătura favorită a hoardelor iliesciene în nefericitul an 1990. Nu ne-am vândut țara, am lăsat-o să fie vândută la bucată, la metru și la kilogram, pe șpăgi.

OK, să ne recuperăm Petrom-ul. Dar cu ce bani? Și să-l dăm pe mâna cui? A acelorași politruci care l-au jefuit în anii ’90, înainte de a-l vinde pe doi lei găuriți? Sau, eventual, copiilor lor, căci au trecut totuși niște ani?! Și după ce-l mai căpușează ei o dată, pe bază de algoritm politic, să-i căutăm un nou cumpărător, tot pe doi lei găuriți?

Nu, mersi! Statul român, prin diverse hoarde de nemernici, a arătat de ce e în stare: a pus pe butuci nu doar Petrom-ul, ci sute, mii de companii, fabrici și uzine, iar pe unele nici n-a mai apucat să le vândă. Le-a demolat pur și simplu. Amintiți-vă de ARO Câmpulung, Tractorul Brașov, Autocamioane Brașov, IMGB, Republica, Semănătoarea, combinatele siderurgice din Câmpia Turzii, Târgoviște și Călărași etc.

Dacă unele, gen Dacia/Renault și Sidex/Mittal au apucat să fie salvate în faza muribundă a jefuirii lor, tot capitalul, know-how-ul și piețele occidentale le-au salvat!

Apropo: BCR și Banca Agricolă au aparținut statului român. Știți în ce stare au fost privatizate? Mai aveau puțin și trăgeau obloanele, precum Bancorex. Austriecii de la Erste și Raiffeisen le-au salvat prin stoparea furtului și prin investiții masive de capital. La fel, muribunda BRD a fost salvată de francezii de la Société Générale.

De ce nu le-a administrat corect statul român? De ce le-au jefuit politicienii vremii, dintre care unii strigă acum „Vrem Petrom-u’ înapoi!”?

Dacă suntem patrioți, haideți să fim până la capăt! Cine vrea Petrom, să cumpere pachetul majoritar! Boicotacii să scoată de la brăcinari leii geto-daci, să pună de-o chetă și să aducă Petrom-u’ înapoi. Sigur, nu mai e vorba de doi lei găuriți, ci de zeci de miliarde de euro, prețul de piață din acest moment. Aaaaa, e mult? Dar voi ce vreți, o naționalizare de tip comunist? Pardon, asta nu se poate fără ocupția tancurilor sovietice!

Ro-Exit? Asta vreți?

Apropo de boicotacii lui Grindeanu: de ce să duci conturile la CEC și nu la Banca Transilvania, de exemplu? E tot „bancă românească” și ea, dar cu capital privat. Unde scrie că băncile cu capital privat trebuie discrimnate? Ce lege le interzice să încerce să-și trecă în portofoliu conturile companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor?

Pe scurt: de ce nu se face licitație, dacă va fi denunțat contractul cu BCR? Iar dacă se face licitație, cum oprești BCR și Raiffeisen să participe și, eventual, să câștige? Pe ce criteriu – pentru că sunt „bănci austriece”? Pardon, așa ceva nu e posibil! Dacă, prin absurd, s-ar întâmpla, am intra în cele mai dure infrigement-uri. Am fi out din Uniunea Europeană!

Ahaaaaa… oare nu cumva asta vor boicotacii? Unii o spun pe șleau, de mai multă vreme: vrem Ro-Exit! Șoșoacă, George Simion, Gușă, Pavelescu, Severin etc. Dar alți boicotaci spun că sunt pro-europeni. Or fi, unii chiar sunt, dar boicotăreala lor tot acolo duce: la Ro-Exit!

Încă o dată: asta vreți?!

Haideți să-i dăm afară pe toți și devenim o minunată Coree de Nord, liberă și independentă!

De acord: Austria face jocul Rusiei. Dar marii noștri „patrioți” fac și mai mult jocul Rusiei! Cu sau fără intenție, acesta e efectul acțiunilor lor. Or fi unii agenți de influență ai Rusiei, dar alții sunt doar idioți utili.

Gândirea schizoidă e specifică nucleului dur al isteriei anti-austriece din aceste zile urâte de umflare a tărâței naționale. Majoritatea îl adoră pe „creștinul” Donald Trump și-l admiră pe „patriotul” Viktor Orban, chit că până mai ieri erau mari înjurători de unguri pe motiv că vor să ne fure Ardealul.

Același segment social, cu mici și nesemnificative abateri, îl găsiți angrenat și în campaniile anti-mască și anti-vaccinare, dar și de partea Rusiei în războiul din Ucraina.

În general, îl găsiți în orice „argumentație” anti-occidentală, de genul „Europa ne-a transformat în colonie” și „de ce trimit americanii arme în Ucraina?” sau „ce caută trupele americane în România?”.

Marile pericole care pândesc statul român 

Implicarea unor instituții (Ministerul Transporturilor) sau companii ale statului român (CNAIR, CFR, Portul Constanța, Aeroporturi București etc.) în campania de boicotare a companiilor austriece, fie ele bănci, benzinării, marketuri sau asigurători, poate duce România într-o zonă extrem de periculoasă.

Dacă vor avea pierderi majore, companiile austriece pot invoca intervenția neloială în piață a statului român, având ca efect distorsionarea pieței libere. S-ar putea ajunge la procese internaționale în urma cărora statul român să fie obligat să plătească daune colosale. România n-ar putea invoca motive rezonabile și credibile pentru deciziile în cascadă de a rezilia contractele cu companii austriece.

De exemplu, BCR a obținut contractul cu CNAIR în urma unei licitații. Pentru rezilierea contractului, CNAIR trebuie să prezinte motive solide. Or, singurul argument real, în acest context de mare încărcătură politică, este furia stârnită de decizia Guvernului austriac de a bloca – aberant și abuziv – accederea României în Spațiul Schengen. Or, nu BCR, Raiffeisen și OMV au luat această decizie nefastă, deci nu pot fi pedepsite ele!

Inclusiv nominalizarea unei alte bănci – în cazul de față, CEC Bank – ca partener al CNAIR este un abuz riscant din punct de vedere juridic. Oricare altă bancă din piață ar putea invoca o discriminare. De exemplu, de ce n-ar avea acces și Banca Transilvania – cu capital privat, dar românesc – la contractul cu CNAIR?

O altă gafă sancționabilă din punct de vedere juridic este folosirea repetată, de către reprezentanți ai statului român (Sorin Grindeanu, Cristian Pistol, Alin Șerbănescu, precum și mulți alți politicieni, inclusiv parlamentari sau miniștri, în aparițiile televizate), a expresiilor „bănci austriece” și „bănci străine” (BCR, Raiffeisen), respectiv „bancă românească” (CEC). Din punct de vedere juridic, toate sunt bănci românești, înregistrate în România, activând după legile românești și plătind impozite statului român. Diferența este de capital, nu de statut juridic: unele sunt bănci românești cu capital majoritar austriac (BCR, Raiffeisen), altele sunt bănci românești cu capital majoritar românesc – privat (Banca Transilvania) sau de stat (CEC).

Dincolo de procesele comerciale în care statul român ar putea fi atras ca urmare a acțiunilor iresponsabile, umorale, ale unor demnitar sau funcționari ai săi, există un pericol și la nivelul Uniunii Europene. România poate face obiectul unei acțiuni de infrigement și obligată să plătească daune serioase dacă la nivelul Comisiei Europene se va stabili că statul român, prin reprezentanții săi, a distorsionat piața bancară, pe cea a carburanților, asigurărilor etc.

Nu sunt nici boicotacii perfecți!

Apropo: Erste nu a primit muribunda BCR pe sub masă, ci a cumpărat-o în urma unei licitații internaționale. Banca era o ruină, după ce fusese căpușată sălbatic de politicieni abjecți, dintre care unii au devenit astăzi mari patrioți care luptă împotriva balaurului austriac.

BCR este a doua bancă din România după cota de piață. Să ne imaginăm că boicotacii ar reuși s-o arunce în prăpastie, iar firma-mamă ar decide să renunțe la operațiunile din România. Știți ce șoc ar fi pe piață? Efectele crizei ar fi demolatoare. Din fericire, așa ceva nu se va întâmpla. Boicotacii nu sunt nici ei perfecți: majoritatea dau din gură, dar nu trec la fapte.

S-o mai spunem și pe asta: „băncile austriece”, cum le spun boicotacii, finanțează cam o treime din datoria publică a României. În caz că ele pleacă, trebuie să scoatem de undeva vreo câteva zeci de miliarde de euro. Sunteți siguri că avem de unde?! Mai degrabă nu, în condițiile unui haos care ne-ar retrograda la toate agențiile de rating și ne-ar transforma într-o piață nefuncțională.

„Să alimentăm mașinile doar cu benzină rafinată în tunelurile de sub Munții Bucegi!”

La final, să ne amuzăm un pic. Avem și de cine. Avem și de ce.

Actrița Natalie Ester: „Țineți minte cum tăiau rusoaicele poșetele Louis Vuitton? E momentul să facem la fel cu kaizeru’. Bucățele, bucățele, mici, mici, mici”.

Și tot Natalie Ester: „Azi boicotez și motorina de la OMV, îmi bag benzină”.

Times New Roman: „Sunt mai mulți români care se chinuie să intre în Comarnic decât în Schengen”.

Și încă una de la TNR: „Verdict dur al Comisiei Europene: «Nu intrați în Schengen până nu ieșiți din Evul Mediu!»”.

Jurnalistul Ionel Stoica: „Trebuie să alimentăm mașinile doar cu benzină rafinată în tunelurile de sub Munții Bucegi”.

Și: „Foarte bine că le-a tăiat Rareș Bogdan pensiile speciale austriecilor!”

Viorel Predescu: „Cred că pentru tot ce i se întâmplă României în ultimii ani, culminând cu votul unui reprezentant al Austriei, este de vină și Europa, în frunte cu Cristano Ronaldo. Nu mai consumați pește din Portugalia, nu le mai beți vinul! Dacă vă simțiți umiliți într-adevăr, învățați rusește, să puteți vorbi în limba lui Șoșoacă! Am să consum cremwurști vienezi pentru simplu fapt că sunt de calitate, nu sunt produși în sediul «Partidului Popular Austriac». Peste ceva timp, vom uita cum îl cheamă pe nefericitul reprezentat al Rusiei în teritoriu. Nu-i păcat să acuzi o țară întreagă pentru un nenorocit?”.

Iulian Uță (Profi 24 TV): „În semn de protest față de decizia Austriei, am decis:

– îmi anulez vacanța de 21 de zile la resortul de lux din Innsbruck;

– voi înceta colaborarea cu Raiffeisen Bank, voi scoate imediat cele 8 milioane de euro din conturi și voi lua acasă cutia de valori cu bijuterii și ceasuri elvețiene;

– șefului de la BCR nu-i voi mai închiria niciodată avionul personal;

– nu voi mai cumpăra zilnic bijuterii Swarovski, ci doar o dată pe lună;

… și, în fine, doar dacă voi rămâne în pană voi alimenta vreodată la OMV. Pană de idei!”

„Regele” Dorin Cioabă (agramat, pe Facebook): „Vor fi numai Pene de lebădă în toată Austria ,pentru ce au făcut României.Au cautat-o cu lumânarea.Romi mei.nu puteți sa le aduceți in tara lebedele ca nu suntem în Schengen, dar le vom servi.la ei acasă. Sau pus cu cine nu trebuie.Asta le va durea cel mai tare”.

Încă una de pe Facebook: „Boicot la OMV! Cumpărăm de la Petrom, că e românesc”.

Mă despart definitiv de Mozart. Nu-i mai ascultați muzica prin cluburile de manele!

Și ultimul gând e în același ton, de caraghios boicotac burebistan: fraților, mi-e rușine să-mi împart ziua de naștere cu Mozart! Gata, nu-i mai fac onoarea asta: rămân cu Florin Persic, Sașa Mironov și Cătălin Măruță, că-s de-ai noștri, din popor!

Haideți să-l boicotăm pe Mozart, nu-i mai ascultați muzica prin cluburile de manele! Jos Wolfgang, sus Copilu’ Minune! Jos Amadeus, sus Vijelie! Jos Mozart, sus Tzancă Uraganu’!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O decizie nesăbuită: companiile Ministerului Transporturilor își mută conturile de la BCR pe motiv că „e o bancă austriacă”. Șeful CNAIR vorbește iresponsabil de un „colaps” bancar, un subaltern al său de „nesiguranța” BCR. Răzbunările de tip tribal pot provoca mari daune României

VIDEO. Terorism AUR: George Simion și hoarda sa au blocat o benzinărie OMV din Ploiești. Poliția lui Bode a încurajat anarhia

OPINIE. Cum se joacă Iohannis și PNL cu focul: pentru a-și salva pielea după eșecul Schengen, au alimentat discursul extremist și anti-occidental

Restaurație totală: PSD-ista care vedea „coarnele diavolului” la protestele #Rezist, numită de Ciucă șefă la Directoratul Național de Securitate Cibernetică!

Judecătorul Cristi Danileţ a învins în instanță Mafia din CSM! După un an de calvar, el nu poate reveni totuși în magistratură, pentru că Mafia l-a mai exclus de două ori. Urmează două noi procese, amânate deja scandalos de mult

Băieții de AUR ai propagandei putiniste în România. Scurtă istorie a unei trădări naționale

La Iași s-a ținut ședința prietenilor Rusiei. Lista „suveraniștilor” invitați: Piperea, Tucă, Nistorescu, Severin, Palada, Marga, Cerva, Lasca, Tudorel Toader, Iosefina Pascal, Capsali, Diplan etc.

VIDEO. Putinist de frunte, Robert Turcescu se înscrie hotărât și în armata propagandei chineze! Minciuni comuniste pe care le promovează fără nicio rezervă: „China nu e o dictatură, așa cum se vorbește în Occident. E o țară extrem de liberă în exprimare” / „În China există o preocupare poate excesivă pentru om. În Occident – cras dezinteres pentru viața și confortul oamenilor”

O „PSD-istă greacă”, vicepreședintă a Parlamentului European, a fost arestată în Belgia pentru corupție! Luase șpăgi enorme din Qatar

* Argentina e pentru a 6-a oară în finala Cupei Mondiale! Super-Messi, tot mai aproape de titlul pe care-l vânează de 16 ani. Vom avea „tripla coronă” Kempes – Maradona – Messi?

- Advertisement -

13 COMENTARII

 1. Eu nu o sa va injur domnule Cartianu. Nu am citit decat primele randuri, o sa citesc tot articolul dupa ce va spun ce am de spus. Parerea mea este aceeasi ca si pana acum: legile tarii ar trebui aplicate tuturora, indiferent ca este roman, francez, neamt, austriac sau englez. Pentru ca numai asa toti cetatenii care vor fi in Romania se vor simti in siguranta in tara asta, iar strainii ne vor respecta. Nu trebuie sa mai facem concesii nimanui. Tot ceea ce trebuie facut este sa ne respectam legile iar cei care nu le respecta sa fie pedepsiti. Incepand cu taxarea biletului de autobuz si terminand cu contractele cu statul. Este o chestie atat de simpla si atat de usor de facut. N-am inteles niciodata de ce noi romanii nu ne simtim bine daca nu-l pacalim pe celalalt cu o scobitoare, cu un surub, cu 1 leu, cu un bec, cu un ou sau cu un bou. In ituatia actuala am ajuns pentru ca noi toti am crezut ca „merge si asa”. Din acest motiv nimeni nu ne respecta ca natie. Sunt respectati romanii competenti si muncitori, ca persoane individuale, dar cand vine vorba despre poporul roman toata lumea stie ca fara mita nu reusesti sa faci nimic in Romania. Cei care ne-au dat mita, acum vor mai mult, sau mint si ne pun in niste situatii imposibile. Ce bine ar fi fost daca romanii care au luat mita sa fi fost pedepsiti exemplar si sa nu le ia nimeni apararea la televiziuni. Din pacate … nu a fost asa si acum nu mai ai cui sa-i ceri RESPECT. Pentru mita ne-am distrus industria, pentru mita ne-am distrus valorile si tot pentru mita i-am determinat pe 8 milioane de romani sa plece din tara. Ne meritam soarta cu varf si indesat. Si, ceea ce este mai trist, nici acum in al 13-lea ceas nu realizam ce am facut si repetam incontinuu aceleasi greseli. I-am facut pe tineri sa plece din tara, ne batem joc de tinerii care s-au intors ca sa faca ceva in tara lor, ne-am distrus si ne distrugem valorile, ii alegem pe cei mai prosti dintre noi sa ne conduca, pe cei care ne spun ca gresim, ii injuram si luam mita in continuare. Fiecare la nivelul lui cat poate si ce poate. Proverbul ala cu capra raioasa care tine coada sus ni se potriveste atat de bine, mai ales in zilele astea. Acum, vrem sa-i distrugem pe austrieci. Si in furia noastra nu ne gandim la motivele care ne-au adus aici si nu ne pasa cat rau o sa ne fie maine daca astazi actionam furiosi. Sunt atat de multe de spus, de analizat, de actionat! Dar nu le poti spune romanilor ca gresesc pentru ca te considera tradator asa cum tradator te-au considerat si in 1990 (cum bine spuneti si dvs.) pentru ca nu-l idolatrizai pe Iliescu. Astia suntem. Neamul asta trebuie sa se schimbe din radacini, sa-si schimbe genele, ADN-ul de hot si de mincinos, ca sa poata tine capul sus. Si dupa ce-si ridica capul, neamul asta trebuie sa invete sa gandeasca inainte sa se arunce cu capul inainte.

  • ”Neamul asta trebuie sa se schimbe din radacini, sa-si schimbe genele, ADN-ul de hot si de mincinos”

   Si care neamuri iti plac tie cucoana? Cele care au avut imperii si au jefuit alte tari gen Olanda, Franta, Anglia sau Germania care a facut doua razboaie mondiale? Prea sunteti multi care lovesc radacina acestui neam. Unii sunteti ticalosi cu interese iar altii gen Cartianu niste idioti utili. Inca sper sa ma insel in privinta lui Cartianu.

   • Stimate domn, care este primul dumitale gand cand te urci intr-un autobuz? Sa platesti calatoria? Sa te asezi langa usa pentru a-i vedea pe controlorii care urca si a cobori imediat ca sa nu fii prins si amendat? Daca te gandesti sa platesti calatoria, faci parte din neamul care-mi place mie, daca te gandesti sa mergi gratis, inseamna ca furi din banul public si nu vreau sa fac parte din neamul dumitale. Extrapoleaza asta la toate nivelurile tarii si la comportamentul romanilor aflati in respectivele niveluri si afli usor care neamuri imi plac. Radacina acestul neam nu este una de hot si mincinos. Asta este omul de tip nou, creat de Ceausescu in societatea lui multilateral dezvoltata si desavarsit in cei 33 de ani de lipsa de educatie si autoeducatie, de lipsa de valori si de promovare a hotilor si mincinosilor. Ati inteles acum care neamuri imi plac mie, cucoanei care te-a facut sa iei foc si sa refuzi sa te gandesti la motivele care te-au adus aici?

 2. Un efort de a scrie atit de mult e demn de o cauza mai buna. Sunt amestecate adevaruri cu nonsensuri.
  Nu am timp sa demontez atitea falsitati?
  Cum sa ii comparati pe toti cu auristii sau cu minerii?
  De ce sa va inchipuiti ca ne reprezinta pe toti regele Dorin Cioaba?
  Pozitionarea statului e una si alegerea fiecaruia in parte e alta. Daca germanii aleg sa cumpere in primul rind articole germane din patriotism e bine insa la noi e rau si ne scoate din UE.
  Daca selectati numai informatiile care va convin puteti demonstra orice. Spre exemplu de ce sa vorbiti numai de austriacul Mozart si nu si de austriacul Hitler?
  Poate ca romanii nu mai vor sa pupe mina stapinilor in genunchi. Poate ca incepe sa se trezeasca mindria nationala.
  Am crezut ca a fost un accident cind au aparut pe ziaristii.com articole care aparau pozitia Olandei ca nu trebuie sa intram in Schengen pentru ca avem plagiate. Nu mi-a venit a cred manevra asta smechera de a prezenta ceva adevarat ca un argument cita vreme nu are treaba cu Schengen. Pe multi pacaleste eroarea asta de logica. Punctajul asta cu Schengen si plagiatele l-am vazut rostogolit in multe parti.
  Ca tot veni vorba de Olanda, de ce nu scrieti ce se intimpla acolo? Cum sunt distruse fermele si agricultura, ca vezi Doamne ”incalzirea globala” o cere.
  Ca tot cereati ceva critica…

  • Cu regret, trebuie să vă dau perfectă dreptate. Cartianu m-a dezamăgit. Și nu o să-l înjur cum se așteaptă el.
   Când austriecii vin cu pretenții absurde (vezi gazele din Marea Neagră etc) spuse în ultima secundă, să nu mai ai timp să reacționezi instituțional, asta probabil a fost un exemplu de PRINCIPII și de stimulare a PIEȚEI LIBERE. Normal, la români care-și dau tot timpul cu ”stângul în dreptul”, politicienii români sunt vinovați pentru mârlania austriacă. Și nu e un exemplu singular. Ce simplu e.

  • Total de acord cu comentariul lui Vlaicu. Este o lectie inteigenta si pentru jurnalisti, dar si pentru cititorii care se lasa uneori prea usor convinsi.
   Accidentul Schengen starnit o mare revolta.Unii sunt revoltati pe presedinte si pe PNL si cer demisii.
   Au ei pregatita o solutie imediata, inafara de PSD? Pot rezolva problemele, sau le-ar da pe mana altora la fel?
   Apara, astfel, bancile? Chiar nu se pot apara singure?
   Altii, sunt suparati pe Austria si reactioneaza felurit. Unii derapeaza, „boicotaci”. Pentru altii, picatura Schengen a umplut paharul rabdarii, amintindu-si de suferinte istorice, dar si de pagubita Romanie. De cum firmele straine s-au grabit sa profite de nauceala poporului, cu complicitatea unor conducatori romani tradatori.
   E mica probabilitatea, dar poate ca acest rar moment de revolta poate duce la aflarea adevarului despre jefuirea Romaniei, cu conditia ca oamenii cu minte si caracter ai natiunii sa fie pe faza. Merita acest moment boicotat??

 3. Ceea ce a facut Austria este o mizerie 100 %, aici nu e nevoie de discutie, este clar. Ce ma nedumereste pe mine sunt reactiile de mirare si surprinderea vis-a-vis de rezultat: au fost trimise niste gaste (alde Lucian Bode, Rares Bogdan, etc) sa faca treaba de vluturi… mai exact la ce rezultat va asteptati?
  Aceasta situatie este inca o confirmare si un succes al celor 30 de ani de baltire si lancezeala la nivel politic si social. Este rezultatul „noi nu ne vindem tara”, „bine ca esti tu destept”, „lasa ca merge si asa”… Cand votezi „stimulat” de faina, ulei. galeti si ce altceva mai dadeau, cand votezi un personaj ca CVT „doar pentru ca e diliu”, cand il trimiti pr Becali si EBA in PE, cand Viorica Dancila dupa 10 ani de PE nu e in stare sa raspunda la salutari fara interpret…noi radem de ei si ii dispretuim, cam cum credeti ca ii vad strainii pe ai nostri politicieni?

 4. Austria a facut o mizerie dar Austria este pragmatica
  In realitate, probabil ca:
  – ne-au cerut ceva (un Petrom/lemne, cum au mai primit) si noi am promis acel ceva altcuiva; hai sa vedem ce se leaga in urmatoarele 6 luni;
  – au fost stransi de oua de Rusia sa nu permita extinderea Schengen si sa starneasca sentimente anti-UE; Austria e in pat cu Rusia de mult;
  Practic ei reclama ceva ce nu este sub controlul nostru:
  – cateva sute de emigranti ce trec pe la noi ; astia vor trece oricat securizam noi; prin Croatia trec mii/zeci de mii;
  – sa faca Bulgaria gard la granita cu Turcia; cum putem noi controla asta?
  – sa le dea UE bani; idem
  -mesajul a fost unul golanesc: Asa vrea „basca” mea!

  Pana la urma, daca eu decid sa imi mut banii de la o banca, sa zicem R., unde e problema? Poate am dobanda mai mare in alta parte sau o aplicatie mai performanta; Ce, se sfarma banca R. din asta?
  La fel si daca decid sa imi fac vacanta de ski in Slovacia ? Se darama Austria?
  Daca nu mai alimentez de la OMV ci de la Rompetrol sau MOL sau Socar ?
  Bijuterii Sw, oricum nu cumparam, deci aici nu ii pot boicota; Nici motocicleta KTM nu aveam de gand sa-mi cumpar.

  Dar, bob cu bob se umple sacul; Si fir cu fir chelesti;
  Nu se va sfarama Austria din boicotul romanilor dar treaba asta serveste al naibii de bine intereselor Rusiei;

 5. Bun,boicotăm azi,mâine,poimâine băncile,băuturile austriece.Dar…
  Dar la BCR și Raiffasen lucrează români în general.La fel la OMV.
  Eu sunt de principiul că nu trebuie să plătească poporul pentru președinte.Dacă cancelarul a făcut-o lată,că alții au făcut ce au făcut în trecut…
  Sunt sceptic că va merge,sau dacă facem boicot vine cineva de la Viena și ne spune „gata bă,vă băgăm în Schengen doar să terminați cu boicotul”
  Cine vrea să o facă,bine.Nu poți obliga să o facă,dar nici să nu o facă(aici e mai sensibil punctul)
  Mi-e teamă să nu cumva acțiunea asta de boicot să întărâte mai ceva pe cei de la vârf
  Am auzit că mai mult de jumătate dintre austriecii intervievați sunt de acord cu decizia.Da…dar dacă sunt susținători ai unei formațiuni politice anume asta nu s-a mai precizat,sau cel puțin eu nu am auzit
  P.S.Ce mă amuză,așa puțin și sec,e că propaganda(nu îi spun numele dar cel mai probabil deja știți despre cine e vorba)nu mai acuză reziștii,Tapălagă,Dogoiu,G4Media pentru că ei ar bloca intrarea noastră în Schengen.Acum au realizat.Mă rog,teza cu Tapălagă și G4Media a fost preluată acum,așa,mai în plan secund de alții.Cu alte intenții/interese.Deja aici e altă poveste.Sper ca în ultima situație să ia și CNA atitudine.Că s-a cam sărit calul cam mult.Și nu,nu cu petiția

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -