Manipulare și propagandă rusească la RTV și Antena 3 „CNN”. Agenții Rusiei, prezentați de Ciutacu și Gâdea drept „preoți români” persecutați de Ucraina

18
5104
Captură foto din emisiunea de miercuri seara a Antenei 3

Antena 3 „CNN” a difuzat miercuri, în prime-time, o emisiune în care a prezentat preoți din Ucraina închinați Patriarhiei Ruse drept români persecutați de autorități. A fost invitat să-și dea cu părerea preotul rusofil Longhin Jar, de la Cernăuți, cel care în ultimii ani a atacat violent și Biserica Ortodoxă Română, încercând să provoace o schismă în interiorul acesteia.

Emisiunea de manipulare orchestrată de Mihai Gâdea la Antena 3 „CNN” vine în siajul unei serii de emisiuni similare de la România TV, unde mai mulți moderatori, în frunte cu Victor Ciutacu, fac propagandă rusească agresivă, pe ideea mincinoasă „preoți români prigoniți și înjunghiați în Ucraina, limba română interzisă la slujbe”.

În realitate, acțiunea statului ucrainean, pe timp de război, nu are legătură cu etnia. Majoritatea preoților luați în vizor de serviciul de securitate al Ucrainei sunt etnici ucraineni sau ruși, care fac propagandă de război în favoarea Moscovei.

Autoritățile ucrainene au descoperit, în toamna anului trecut, materiale de propagandă pro-Kremlin în mai multe mănăstiri și biserici care au refuzat să se închine Bisericii Ortodoxe Ucrainene (afiliată Patriarhului Bartolomeu de la Constantinopol), preferând să rămână fidele Kremlinului și Patriarhiei de la Moscova, condusă de KGB-istul Kiril. Rețeaua a fost destructurată, în rândurile acesteia fiind descoperiți călugări și preoți ucraineni, dar și de alte naționalități, printre care și români.

Un membru al Bisericii Ruse, prezentat la Antena 3 drept „mitropolit român”!

Longhin Jar, invitat de Mihai Gâdea să vorbească la Antena 3, ține de Biserica Rusă și nu are nicio legătură cu România sau cu BOR – fiind chiar în conflict cu Biserica română, dar și cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

Această față bisericească foarte activă în propaganda rusească acționează în zona Cernăuțiului. Implicarea lui Longhin Jar și a altor preoți în acțiunile subversive ale Rusiei, într-un moment în care Ucraina e invadată de trupele Kremlinului, a generat reacția autorităților de la Kiev, care-i anchetează și a organizat mai multe percheziții.

Postul de televiziune controlat de oligarhul Dan Voiculescu, urmând exemplul celui patronat de fugarul Sebastian Ghiță, a trecut sub tăcere toate aceste lucruri, spunând publicului său că motivul pentru care Longhin Jar și ceilalți sunt anchetați de autorități îl reprezintă folosirea limbii române și slujirea în bisericile românești!

Gâdea și Ciutacu nu s-au mulțumit cu manipularea opiniei publice din România, ci au încercat să pună presiune și pe Guvernul de la București, întrebând insistent „de ce nu reacționează”.

Cei doi au mers până acolo cu manipularea, încât l-au numit pe Longhin Jar „mitropolit român”, deși acesta este ierarh al Bisericii Ruse!

În studioul Antenei 3 „CNN” a fost invitat să comenteze subiectul preotul conspiraționist Cristian Terheș, personaj promovat intens de televiziunile lui Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu. Terheș a fost băgat în Parlamentul European pe lista PSD, în 2019.

Jar Longhin a început agitația în 2016, după ce Biserica Ortodoxă Ucraineană a devenit autocefală, rupându-se de controlul Moscovei. El a atacat violent și BOR, numindu-i pe Patriarhul Daniel și ÎPS Teofan „sataniști” și „masoni”

Pus să trâmbițeze propaganda rusească la Antena 3, Longin Jar are un istoric lung de provocator la adresa Bisericilor română și ucraineană.

Totul a început în 2016, când Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol (Istanbul) a acordat Bisericii Ucrainene dreptul de a fi autocefală. Moscova a reacționat violent, atacându-l pe patriarhul Bartolomeu de la Constantinopol.

Longhin Jar s-a numărat printre cei care au îmbrățișat retorica și ordinele Kremlinului. În același an, el a lansat atacuri violente la adresa BOR, îndemnându-i pe românii din Moldova să nu mai asculte de ÎPS Teofan, arhiepiscopul Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Longhin Jar, stareț al mănăstirii din Bănceni, din regiunea Cernăuți, a acuzat BOR că ar fi participat la Sfântul și Marele Sinod Panortodox de la Creta, desfășurat în perioada 17-26 iunie 2016, încheiat cu semnarea mai multor documente, de către reprezentanții tuturor delegațiilor, între care și cel privind „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine”. Documentul era un mare pas înainte spre reconcilierea între creștini, menționând că există mai multe biserici creștine, din care face parte și Biserica Ortodoxă.

Rusia s-a folosit de ocazie instigând o mișcare de protest în mănăstirile din nordul Moldovei aflate pe teritoriul României, dar și în zona Cernăuți. Longhin Jar a fost vârf de lance, semnând o scrisoare deschisă în noiembrie 2016, adresată ierarhilor români, pe care-i chema să se oprească „din drumul nebun al ecumenismului” și să renunțe la „sinodul eretic din Creta”. El i-a chemat pe călugării români să nu-și mai pomenească superiorii ierarhici în slujbele religioase, susținând că la Sinodul Panortodox din Creta „s-au adunat sataniștii, masonii. Acolo s-au apucat împotriva dogmelor de a uni erezii. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem, totuşi, ierarhii care au luat parte la acest sinod tâlhăresc, şi mincinos, şi viclean, cum se vor întoarce înapoi la patria lor, la Biserica lor. Se vor întoarce moş Gheorghe, moş Costache, nu se vor mai întorce patriarhul, arhiepiscopul, mitropolitul sau episcopul. Se vor întoarce oameni fără Duhul sfânt”. Referirea era la Patriarhul Daniel, șeful BOR, și la ÎPS Teofan, arhiepiscopul Moldovei și Bucovinei, participanți la Sinod.

Blasfemiile unui preot rus deghizat în „român”: a comparat expulzarea în Rusia a agenților infiltrați în bisericile și mănăstirile ucrainene cu lapidarea primului creștin care l-a mărturisit pe Hristos!

Acum, Longhin Jar – care este afiliat Bisericii Ruse – duce o intensă campanie de provocări, instigări și acuzații nu doar la adresa BOR, ci și a Bisericii Ortodoxe Ucrainene care e independentă de Moscova.

Starețul rus prezentat de Antena 3 și RTV ca fiind „român” a comparat, în predica din 27 decembrie anul trecut, expulzarea din Ucraina a unor agenți ai Kremlinului deghizați în ierarhi cu uciderea cu pietre a primului martir creștin care l-a mărturisit pe Hristos!

În aceeași predică, prelatul rus promovat de Mihai Gâdea și de Victor Ciutacu l-a numit pe Patriarhul ecumenic Bartolomeu, în mod absolut stupefiant, „ucigaș de creștini”! Longhin consideră că separarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova a însemnat „uciderea Bisericii” și „uciderea Mântuitorului Hristos”.

Pe rețelele de socializare, acest agent provocator al Rusiei, care seamănă discordie între credincioșii ortodocși români și cei ucraineni, este însă foarte puternic susținut și promovat. Longhin Jar este bun prieten cu Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului și Constanței, cea mai agresivă voce rusofilă din Biserica Ortodoxă Română.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* ICR Londra organizează ziua lui Eminescu cu 4 zile întârziere, pentru că șefa filialei a jucat în piesa „O casă de păpuși”, la București, pe 15 ianuarie!

* Conspiraționistul rusofil Ion Cristoiu e considerat de Ciolacu un candidat pe care PSD l-ar susține cu mândrie la președinția României!

* VIDEO. Sforăitul gros al ministrului Petre Daea, în direct, la Antena 3. Râsete și ghionturi în studio. PSD-istul zice că o fi sforăit altul!

* Un nou kompromat împotriva Emiliei Șercan. Pe Facebook se plătesc reclame care o calomniază pe jurnalistă, promovând un site-fantomă, cu “anchete” nesemnate

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

18 COMENTARII

 1. Merita studiata metoda de manipulare folosita de A3 de exemplu.Nu au transmis motivul oficialitatilor ucrainene,nimic despre subordonarea oficialilor bisericii patriarhului Kiril,despre care stim sigur cum a sprijinit agresiunea in Ucraina,nu mai vorbesc despre atitudinea fata de biserica romana.Au transmis scene emotionale ,bine lucrate pentru activarea spiritului latriotic de sustinere.Se vede ca atunci cand au ocazia „specialistii gen Gade,Badea nu ezita ,sa faca propaganda indirecta Rusiei.Se pune intrebarea:care sunt fortele politice care -i indruma ,sa incalce deontologia jurnslistica.
  Bine ca M A E nu cupleaza.Alt MAE …sta in umbra?

 2. Ceva nu imi da bine:
  Acesti „romani prigoniti” sunt (si) cetateni ucraineni?Daca da,nu au ce sa zica!Ca aici poti fi etnic orice.La noi daca Doamne Fereste va fi razboi,nu vor fi inrolati romani de alte etnii,de exemplu turci?Turcia ar trebui sa se crizeze ca cetatenii lor sunt „epurati” la fel si cultura lor(sa folosesc o expresie folosita la RTV) desi sunt cetateni ai tarii atacate?
  Si inca ceva:nu se sesiza Ambasada Romaniei la Kiev?Totusi,se auzea,sa fim seriosi!Ultima intrebare as adresa-o spre propagandistii care de o saptamana flutura acest registru.Sa vad ce vor raspunde

  • Sictir voua putleristilor tradatori de tara! Adica in Rusia unde NU ESTE RAZBOI, daca umbli cu o foaie de hartie goala-n mana te ridica politia, iar in Ucraina, unde ESTE RAZBOI, FIIND COTROPITA DE RUSI, trebuie sa fie democratia democratiilor: sa se vorbeasca toate limbile pamantului, sa fie permise toate curentele de opinie, sa fie permisi toti spionii si securistii KGB si ai lui Kiril. In Ucraina este razboi, bestie jegoasa tradatoare de tara si neam, si razboi inseamna crima, foamete si nedreptate, jegule biped! Nu vaiete belicoase de la tradatorii de tara si neam! Bine le face Zelenski tuturor celor care nu respecta legile date de ucrainieni! Stati in Romania si guitati ca niste orci ordinari despre Zelenski! Duceti-va-n Rusia sa vedeti scoli in limba romana si „laudarea” celor din BOR!

   • Finalul am vrut sa îl spun și eu.”Vaiii,noi îi ajutăm și ne tratează așa” de parcă rușii ne pun pe tronuri și ne fac școli exclusiv în română
    Acolo nu trebuie să ne supunem asupra unor reguli,sau acolo e voie și în Ucraina nu?E o fractură de logică

    • Sunt multe chestii care ma deranjeaza la propaganda sovietica pe care ne-o servesc (cu succes in multe cazuri) sustinatorii romani ai Kremlinului. De exemplu chestia asta cu limba si scolile de limba romana: in afara de faptul ca rusiilor nu li se cere sa respecte drepturile omului si ale minoritatilor, in afara de faptul ca rusii au voie sa ne ameninte zilnic cu bomba nucleara si sa-si bage nasul politica noastra de aparare (nici un troll rusnac nu se ratoieste la Putler sa-si vada de treaba lui si sa ne lase-n pace PENTRU CA NU AVEM GRANITA COMUNA CU EI si pentru ca nu au dreptul sa ne ameninte sau sa-si bage nasul in politica noastra interna si externa), trolli prosti si dementi au pretentia ca ucrainienii sa lupte cu prastii si eventual cu blesteme pronuntate de mitropolitului Olteniei, IPS Irineu, dupa ce in 1994, au fost obligati sa cedeze tot arsenalul nuclear si nu numai, Rusiei, dar trebuie sa-si construiasca pe vreme de razboi crese, scoli, licee si facultati in limba romana. Si daca n-o fac, vezi Doamne, merita sa fie ucisi de rusi, mai ales ca nu ne dau inapoi Herta si nordul Bucovinei. Ca daca-s cotropiti de rusi, prima grija a rusilor este sa dea inapoi Romaniei toate teritoriile luate cu japca dupa al doilea razboi mondial (inclusiv insula Serpilor) si sa creeze conditii pentru ca romanii din Ucraina sa-si vorbeasca limba romana. Sunt jalnici si penibili lingaii astia de cacat rusesc. Dupa ce castiga razboiul impotriva Rusiei, ucrainienii au tot timpul din lume sa-si modifice legislatia in favoarea minoritatilor pentru simplul motiv ca daca vor sa intre in UE, vor fi obligati s-o faca. Asa cum am fost si noi (si bulgarii si restul natiilor) obligati sa ne facem legislatia compatibila cu cea din UE. Chestiile astea cu scolile in limba romana sau cu vorbitul in limba romana chiar n-au nici o noima intr-o tara macinata de razboi, cu populatia civila decimata zilnic de criminalii si nazistii rusi. Asta este parerea mea si o s-o sustin cu mii de argumente pana la sfarsitul razboiului care va fi castigat de UCRAINA.

 3. Acum a ajuns şi filiala CNN din România să facă propagandă rusească?!? Voi chiar sunteţi bolnavi cu capul sau plătiţi direct de la Kiev unde orice opoziţie este sufocată ca să scrieţi numai despre Slavă? E vb despre români din teritoriile luate cu japca sau nici ăia nu mai există, ipocriţilor?

  • Lasă-ne pe noi așa,rămâi tu singurul inteligent
   Și apropo.La Moscova opoziția e și mai dur oprimată.La Kiev e un strop comparativ cu „valul de la est”
   Și acei români mai mult ca sigur sunt și cetățeni ucraineni,deci argumentul ăsta nu prea stă în picioare
   Zic și eu ca Luci,de ce Ambasada României la Kiev nu zice nimic?Se auzea clar!Mă gândesc să nu fie „umflate” aceste „mărturii”,să nu fie atât cât se spune,nu neg că nu e,nu știu,dar nici la amploarea prezentată de RTV

 4. Nu doar la RTV și CNN-ul varanului se face propagandă.
  Și la Realitatea în emisiunea Alexandrei Păcuraru, apare un popă aurolac care îl plânge cu lacrimi de crocodil pe „Vlădica Longhin”.
  Cum ne anunță cu indignare proletară prigoana românilor și apocalipsa împotriva religiei și ortodoxiei.
  Evident lucru drăcesc.
  Nu am văzut emisiune mai grețoasă ca cea patronată de madam Păcuraru.

 5. Se poate.
  În ultimul timp Realitatea a devenit la fel de abjectă ca RTV.
  De când s-a proțăpit la butoane madam Păcuraru.
  Mare prietenă cu țața Firea.
  Zici că ambele posturi sunt finanțate de Ghiță.
  E suficient să le vezi invitații.
  Nu e nevoie să le vexi și emisiunile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.