Un nou kompromat împotriva Emiliei Șercan. Pe Facebook se plătesc reclame care o calomniază pe jurnalistă, promovând un site-fantomă, cu “anchete” nesemnate

8
2101
Pe rețelele de socializare este promovată o reclamă plătită la un articol care face afirmații gratuite și tendențioase, fără dovezi, la adresa Emiliei Șercan, jurnalista care a scris despre plagiatele lui Bode și Ciucă

Pe Facebook a început să ruleze, de câteva zile, o reclamă plătită în care Emilia Șercan, jurnalista care a descoperit proporțiile plagiatului din teza de doctorat a lui Lucian Bode, este atacată și calomniată. Reclama este plătită de „Dezvăluiri.net”, un site cu câteva texte nesemnate unde este apărat Bode și sunt atacați, în general, cei de la PSD și USR. Acum, în vizor a intrat și Emilia Șercan.

Nu există nicio dată de contact și niciun indiciu privind proprietarul. Cel sau cei care dețin domeniul l-au înregistrat pe .net și nu pe .ro, pentru că dacă ar fi ales varianta a doua ar fi trebuit să dea niște date de contact (persoană fizică sau juridică), lăsând astfel o urmă.
Nici pe pagina de Facebook nu se găsesc informații despre cei care se ocupă de acest site. Există 65 de aprecieri și 89 de urmăritori ai paginii, dar lista lor este ținută privată.

Dintre comentariile apărute la articole, unele par date de conturi false, iar altele – de persoane care lucrează în instituțiile de forță. Sunt însă și conturi care par să le aparțină unor persoane obișnuite.

Reclama a început să ruleze pe Facebook în toiul scandalului cu plagiatul lui Bode. Articolele de pe site nu sunt semnate, domeniul este înregistrat pe .net și nu .ro, ca să nu se poată afla proprietarul

Reclama plătită care rulează zilele acestea pe Facebook și intră în feedul utilizatorilor români interesați de politică

Reclama plătită în care este calomniată Emilia Șercan a apărut în feed pe Facebook joi, 12 ianuarie. Jurnalista este acuzată că ar fi solicitat ca lucrarea ei de licență să fie secretizată și să nu fie considerată publică.

Articolul care este promovat astfel nu are nicio semnătură – nimeni nu și-l asumă. Deși nu respectă niciunul din criteriile jurnalistice care l-ar putea încadra la specia respectivă, el este branduit drept “ANCHETĂ”.

Sub titlul „A plagiat Emilia Șercan?” nu găsim nicio dovadă, niciun argument și niciun document care să susțină insinuarea. În schimb, plouă cu formule tendențioase, scrise parcă direct după dictarea lui Lucian Bode sau a altui circac de-ai acestuia din PNL.

În șapou se menționează: „Emilia Șercan și-a câștigat titlul de campioană a plagiatelor. Aproape orice politician devine interesat dacă află că Emilia Șercan îi analizează lucrarea de doctorat. Chiar dacă totul a fost cu respectarea normelor academice, dar cine știe ce virgulă nelalocul ei ori ce ghilimele lipsă pot să arunce o lucrare validată deja pe plan universitar – în malaxorul presei. Jurnaliștii abia așteaptă o nouă victimă, care să fie indicată de Șercan”.

Cum s-a pus pe picioare fabrica de minciuni care-i apără pe politicienii plagiatori

Totul pleacă de la o răstălmăcire de proastă factură. Așa-zisa cerere de secretizare făcută de Emilia Șercan pe 14 iunie 2014 nu e altceva decât o notificare prin care autoarea lucrării de licență (atenție, nu de doctorat, care este o lucrare științifică de interes public) atrage atenția conducerii Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu că, potrivit legii, trebuie să-i ceară acordul înainte să permită accesul unor persoane străine la arhiva instituției, pentru a-i vedea lucrarea. Emilia Șercan – căreia nimeni dintre cei care rostogolesc această poveste nu i-a cerut un punct de vedere – a subliniat pentru Ziaristii.com: „În acea notificare cer să fiu anunțată pentru a-mi da acordul, nu cer secretizarea”.

 

Așa arată site-ul cu articole nesemnate care stă la baza unui cont de Facebook activ, prin care sunt atacați inamicii PNL

Data la care e publicat articolul din “Dezvăluiri.net” este 10 ianuarie, adică o zi înainte ca Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj să emită un comunicat în care confirmă că lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode este plagiată. Cu doar o zi înainte, pe Dezvaluiri.net apare un alt articol, în are de data aceasta este apărat cu înverșunare deținătorul funcțiilor de secretar general al PNL și de ministru de Interne. Titlul: „Noaptea minții: pe modelul Bode, toți cei cu titluri dinainte de 2021 sunt plagiatori”.

În text se pretinde că lucrarea de doctorat a lui Bode din 2018 a respectat regulile existente până în 2021 și, deci, totul e în regulă. Autorul necunoscut al textului pune semnul egal între textele plagiate de Bode și faptul că înainte de pandemie nu se accepta prezentarea lucrărilor în videoconferințe online.

Site-ul care o calomniază pe Emilia Șercan îl apără pe Bode, pretinzând că în 2018 ar fi existat alte reguli academice și că totul se reduce la câteva ghilimele puse greșit. Jurnalista a fost atacată și în trecut în același fel, firele afacerii ducând direct la Bode și la Ministerul de Interne

Reanalizarea lucrării de doctorat a lui Bode deschide o cutie a Pandorei, pretinde articolul din Dezvaluiri.net. Pe acest principiu, ar trebui rediscutate toate lucrările din 1581 până azi.

Întâmplător, argumentele din acest articol reflectă punctul de vedere al PNL în scandalul care-l are în centru pe Lucian Bode – dovedit plagiator în lucrarea de doctorat mai întâi de Emilia Șercan, care a depistat aproape 20% din conținut copiat de la alți autori, și apoi de Comisia de Etică a UBB.

Nu e prima oară când jurnalista este ținta unor acțiuni de kompromat. La începutul anului trecut, un alt site-fantomă, care s-a dovedit că-i aparținea fugarului Cristian Rizea, publica fotografii cu Emilia Șercan în ipostaze intime, „scurse” dintr-un dosar de șantaj deschis de Poliție la cererea jurnalistei.

Emilia Șercan scrisese despre plagiatul din lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”, povestea atunci victima. Mai multe despre povestea de acum un an, AICI.

Și acum, ca și atunci, șef al Ministerului de Interne este Lucian Bode.

De câteva zile, aparatul de propagandă o atacă furibund pe jurnalistă 

Site-ul “Dezvaluiri.net” nu are autori, date de contact ori arhivă. Este populat cu doar câteva articole, cel mai vechi părând a fi din 14 iunie 2022. Se publică rar: precedentele texte până la cele două avându-i ca personaje principale pe Bode (apărat) și Șercan (atacată) apăruseră în octombrie.

Dar, în schimb, pagina de Facebook este foarte activă. Acolo regăsim toată linia de comunicare a PNL: atacuri la adresa rivalilor politici ai liberalilor, promovarea unor articole care susțin ideea că ratarea intrării în Schengen are la bază ura irațională a Austriei.

În ultimele zile, asupra Emiliei Șercan s-a dezlănțuit o canonadă din partea unor publicații și personaje care lucrează prin posturile de televiziune. Activenews, PSNews, Stiripesurse, Flux24, EVZ și multe alte site-uri din același spectru au promovat intens o ieșire umorală a prezentatoarei Denise Rifai. Site-urile respective au preluat afirmațiile – unele dintre aceste portaluri însușindu-și-le – care o acuză pe jurnalistă că ar fi plagiatoare. Nimeni n-a adus dovezi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Emilia Șercan despre cererea UBB ca „doctor Bode” să-și corecteze teza de doctorat plagiată: „O greșeală mare. Universitatea ar trebui să-l dea în judecată și să ceară retragerea titlului”

* Omul PSD, Mitulețu Buică, a demisionat de la conducerea Autorității Electorale Permanente după ce a fost prins că și-a angajat cumnata în instituție

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

* După ce și-a bătut soția, deputatul Dumitru Focșa (AUR) spune că pactul contra violenței domestice la nivel european este „presărat cu idei radicale, din spectrul ideologiei de gen”!

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* VIDEO. Cele mai rușinoase imagini din viața unui dictator: Putin, singur în biserică la slujba de Crăciun. În sutană erau preoți sau FSB-iști?

* A căzut primul cap din Mafia TVR Sport. Oprean, bișnițarul de bilete, și-a dat demisia ca să scape de cercetarea disciplinară, dar nu poate scăpa de ancheta penală. Panică printre complicii săi: oare îi va „turna”?!

8 COMENTARII

 1. S-au bagat serviciile pe fir. Toti au facut scut in jurul infractorilor, caci a plagia inseamna a-ti insusi munca altuia. Unde mai pui ca primesc si bani, functii, pentru diplomele false. Multi au ramas cu mentalitatea din comunism si vor sa fie si ei savanti de renume mondial. Totusi cand te uiti in oglinda si te analizezi, nu iti este rusine ca esti un nemernic, un hot, un gunoi uman?

  • SI TOTUL E PLATIT DIN BANII cetatenilor. DIN CEI APROAPE 100 MILIOANE DE EURO LUATI ANUAL DE LA CETATENI DE PARTID. CEA MAI MARE PARTE FINANTEAZA ACTIUNI DE PROPAGANDA SI MANIPULARE SI DE ASTFEL DE ACTIUNI

 2. Internetul este un loc unde se intampla multe marsavii. Este ca o padure unde, printre copacii minunati pot pandi tot felul de lighioane.
  Dar si mai rau este atunci cand „lighioanele”sunt dresate. Cand ele sunt sectii ale unor servicii ale statului puse sa apere nu interesele democratiei, ale tarii si poporului ei, ci pe cele ale escroci ajunsi foarte sus. Sau cand „lighioanele”sunt copaci falsi – presa platita de infractori.
  Emilia Sercan trebui aparata! Ea este mai mult decat o persoana atacata miseleste. Este o eroina a zilelor noastre atat de intunecate de coruptia organizata si de a lasitatea generalizata.
  A devenit periculoasa pentru clasa politica aflata la putere deoarece are curajul sa sustina adevarul pana in panzele albe. Nu trebuie lasata singura!

 3. PLAGIATULUI, i-a sarit in ajutor, deocamdata mai timid, SORA LUI MAI MARE si poate mai rea – CENZURA!
  Coruptia organizata isi intinde tentaculele nu numai asupra persoanelor remarcabile, pe care inca nu indrazneste sa le cenzureze, dar si asupra anonimilor care se exprima prin comentarii la articolele unor ziaristi curajosi.
  Destul de des sunt cenzurate comentarii la articole din g4media sau spotmedia, doua publicatii curajoase care lupta impotriva sistemului, discreditand autorii sau publicatiile, derutand cititorii.
  E greu de crezut ca Dan Tapalaga sau Ioana Ene cenzureaza. Dar unii asa cred si ii parasesc. Probabil, colegi-cartite sau, si mai rau, incepem sa traim intr-un stat mult mai captiv, mai controlat decat cel al vechii securitati ceausiste.

 4. Bravo. Bine ca nu sunteti slugile mafiilor si nu cenzurati cum fac cei de la HN, nici nu lingeti in dos mafia cum fac cei de la DIGI24. In ROU e greu sa mai gasesti „presa independenta”, doar copisri de mana a doua, ca slugile Pitarului de la ziare.com (zoaie.com).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.