joi, aprilie 25, 2024
AcasăNewsBișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712...

Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

-

Marți, 17 ianuarie, la o săptămână după demisia lui Cristian Oprean din Televiziunea Română (ocupa funcția de director achiziții în cadrul Redacției Sport), conducerea TVR a făcut două anunțuri esențiale, în cadrul unui comunicat de presă.

Primul anunț: TVR a făcut plângere penală pe numele fostului său angajat Cristian Oprean. În documentul înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, TVR a menționat că se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului făcut de Oprean.

Al doilea anunț: Cristian Oprean nu a traficat 64 de bilete în numele TVR, ci 712! Fostul angajat al televiziunii publice le-a plătit pe toate dintr-un cont personal, achitând în jur de 1.000.000 de lei, adică peste 200.000 de euro.

Cristian Oprean nu avea mandat să cumpere bilete în numele TVR, dar chiar asta a făcut. Întreaga negustorie a fost ascunsă conducerii TVR, care n-a beneficiat de niciun bilet (nici pentru angajații proprii, nici pentru partenerii comerciali sau pentru acțiuni de marketing adresate telespectatorilor). Toate biletele au fost valorificate de Oprean în interes personal.

- Advertisement -

Singura explicație oferită de Oprean, până în prezent, a fost cea din interviul acordat site-ului Paginademedia.ro pe 16 decembrie 2022, pe când se afla încă în Qatar. Atunci, bișnițarul-șef de la TVR Sport a spus că și-a însușit 64 de bilete din cota TVR, pe care le-a dat „unor prieteni”, „ca să le fac un bine”. Oprean a precizat că toate cele 64 de bilete erau la semifinale (Argentina – Croația, Franța – Maroc) și la finală (Argentina – Franța).

Cum prețul oficial al unui bilet la semifinale era de circa 620 de euro, rezulta o afacere bazată pe bilete în sumă totală de cel puțin 40.000 de euro.

Dar Cristian Oprean a mințit o dată în plus. El nu a cumpărat (și „valorificat”) 64 de bilete, ci 712! Rețineți numărul: 712 bilete la meciurile din Qatar, în diverse faze ale turneului final, cu accent pe fazele eliminatorii („optimi”, „sferturi”, semifinale, finale), unde interesul a fost în permanentă creștere, iar prețul biletelor a explodat pe piața neagră.

- Advertisement -

Suma pe care a plătit-o Oprean pentru cele 712 bilete: în jur de un milion de lei, adică peste 200.000 de euro. Cu cât a vândut aceste bilete – e o informație pe care doar ancheta Parchetului ar putea-o elucida.

Dar Oprean a vrut să ia chiar mai multe bilete, mult peste cele 712! El a solicitat organizatorilor Campionatului Mondial, prin platforma la care avea acces în numele TVR, peste 820 de bilete! Mai mult de 100 i-au fost însă refuzate, probabil li s-a părut suspect și celor de la organizare.

Aceeași anchetă mai are de lămurit care au fost complicii lui Cristian Oprean în interiorul TVR, precum și cei din exterior, cărora le-a plasat biletele (există suspiciuni de trafic internațional de bilete, prin participarea unui „broker” în calitate de „partener strategic” al lui Oprean).

În interiorul TVR, trebuie lămurit rolul avut de două personaje-cheie: Dorin Chioțea (șeful Redacției Sport a TVR în momentul afacerii oneroase cu bilete) și Ramona Săseanu (producătorul general al TVR din aceeași perioadă). Săseanu a avut în responsabilitate Redacția Sport și s-a implicat intens în susținerea și promovarea lui Oprean. Chioțea și Săseanu au fost decisivi inclusiv în trimiterea lui Oprean la turneul final, deși prezența lui în Qatar nu era necesară, ba chiar a fost inutilă. Chioțea și Săseanu aveau obligația să asigure folosirea corectă a contractului TVR cu FIFA, în favoarea televiziunii publice, nu a unor interese personale. Supervizarea lui Oprean în exploatarea corectă a contractului cu FIFA era obligație de serviciu pentru Chioțea și Săseanu. Or, până în prezent, ei nici măcar nu s-au distanțat de Oprean, nu au rostit sau scris niciun cuvânt explicativ în acest sens. Tăcere totală.

Un rol important în demantelarea afacerii „Bișniță la Mondiale cu bilete TVR” l-au avut, prin atitudinea lor onestă, conducerea executivă a TVR (președinte director general Dan Turturică) și noul șef interimar al Redacției Sport (Mihnea Ionescu).

Comunicatul TVR

„TVR a depus plângere penală în cazul biletelor achiziționate la Campionatul Mondial de Fotbal”

„Reprezentanții Televiziunii Române au depus astăzi, 17 ianuarie, o plângere penală privind modul în care au fost achiziționate și gestionate biletele oferite televiziunii publice, la prețuri speciale, de organizatorul CM de Fotbal Qatar 2022, respectiv FIFA.

Inițial, TVR a demarat o procedură de cercetare disciplinară în urma unor e-mailuri prin care un cetățean a reclamat faptul că domnul Cristian Oprean, coordonatorul delegației televiziunii publice la Campionatul Mondial din Qatar, i-a vândut bilete pentru partida Franța – Maroc. Tichetele erau marcate «ROTVR», acestea fiind destinate Televiziunii Române, în calitate de broadcaster oficial al evenimentului pentru România, iar reclamantul nu a putut intra pe stadion din cauza condițiilor speciale în care biletele puteau fi folosite. De asemenea, cetățeanul a reclamat faptul că a plătit o sumă mult mai mare decât cea înscrisă pe bilete.

Într-un interviu acordat ulterior, domnul Cristian Oprean a declarat că a cumpărat un număr de 64 de bilete la Campionatul Mondial «pentru prieteni», pentru «a ajuta». Totodată, coordonatorul delegației TVR la CM din Qatar a recunoscut că nu a anunţat conducerea instituției pentru că «nu era nevoie» – în contextul în care aceste facilităţi erau oferite Societăţii Române de Televiziune de către FIFA prin intermediul EBU (European Broadcasting Union).

Cu toate acestea, ca urmare a consultării portalului oficial pus la dispoziţie de FIFA pentru comanda biletelor, reprezentanții TVR au aflat că domnul Oprean a achiziționat în numele TVR, dar fără să fie mandatat în acest sens, nu 64, ci 712 de tichete de acces la diferite partide ale CM de Fotbal 2022.

Prin acțiunile sale, domnul Cristian Oprean și-a depășit atribuțiile de coordonator al delegației TVR la CM din Qatar și a abuzat de poziția sa pentru a achiziționa și transmite altor persoane biletele emise de reprezentanţii FIFA pentru SRTv.

La începutul săptămânii trecute, domnul Oprean și-a înaintat demisia înainte ca cercetarea disciplinară demarată de conducerea TVR să fie încheiată, motiv pentru care procedura internă a fost sistată.

În aceste condiții, managementul TVR a decis sesizarea organelor de urmărire penală.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* ICR Londra organizează ziua lui Eminescu cu 4 zile întârziere, pentru că șefa filialei a jucat în piesa „O casă de păpuși”, la București, pe 15 ianuarie!

* Conspiraționistul rusofil Ion Cristoiu e considerat de Ciolacu un candidat pe care PSD l-ar susține cu mândrie la președinția României!

* VIDEO. Sforăitul gros al ministrului Petre Daea, în direct, la Antena 3. Râsete și ghionturi în studio. PSD-istul zice că o fi sforăit altul!

* Un nou kompromat împotriva Emiliei Șercan. Pe Facebook se plătesc reclame care o calomniază pe jurnalistă, promovând un site-fantomă, cu “anchete” nesemnate

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -