vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsVIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate...

VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

-

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a anunțat miercuri dimineața că a reușit, în sfârșit, să lichideze datoriile curente de 3 miliarde de lei (600 de milioane de euro) pe care le-a lăsat în urmă administrația Firea-PSD, în septembrie 2020. Edilul Capitalei a mărturisit că orașul a trecut pe lângă faliment, lucru pe care nu l-a putut spune la vremea respectivă „pentru că atunci am fi avut 1.000 de firme, și nu 150, care ne-ar fi pus poprire pe conturi”.

Primarul a explicat că, din acest moment, va trece la marile investiții pe care, din cauza datoriilor care trebuiau achitate, a fost nevoit să le amâne. În toamna lui 2020 și în următorii doi ani, situația Bucureștiului a fost critică, a explicat Nicușor Dan. Falimentul ar fi însemnat literalmente închiderea serviciilor publice, a transportului public și a sistemului de termoficare. Un astfel de caz celebru a fost în Detroit, în 2013.

Datoriile lăsate în urmă de Firea

Datoriile curente lăsate moștenire de Firea au blocat dezvoltarea orașului până în 2022. La finalul anului trecut a fost lichidată problema, iar de acum urmează investițiile. Nicușor Dan a recunoscut că a fost nevoie să ia „decizii dureroase”, fiind afectată „calitatea unor servicii” și să se amâne multe din planurile pentru care exista deja documentația pregătită.

Din 2023 va începe însă consolidarea malurilor de lac din Herăstrău, refacerea aleilor din parcuri, reabilitarea drumurilor și a trotuarelor, prelungirea pasajului Grigorescu etc.
Problema parcurilor este mai complexă, pentru că desființarea companiilor municipale-căpușă gândite de Firea, pe care aceasta le umpluse cu pile, a dereglat activitatea.

- Advertisement -

Iată câteva dintre ideile principale comunicate de Nicușor Dan miercuri dimineața.

„A fost un efort foarte mare. Bucureştiul a trecut realmente pe lângă un faliment, adică pe lângă închiderea principalelor servicii publice. Asta înseamnă administraţie PSD, pentru că începem să uităm. Asta înseamnă administraţie PSD, faliment RADET, falimentul Primăriei“

„Vestea pe care v-o dau este că la sfârşitul anului trecut am stins, am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce e asta important? E important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze şi vin. Şi am văzut un exemplu, la sfârşitul anului trecut a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit. De unde am plecat? Am plecat de la o datorie curentă de trei miliarde de lei.
Şi am plecat de la o listă de 150 de companii şi persoane private care ne popriseră conturile la sfârşitul anului 2020.
(…)
A fost un efort foarte mare pentru a ajunge în situaţia de azi. Şi Bucureştiul a trecut realmente pe lângă un faliment, adică, pe lângă închiderea principalelor servicii publice, transport public, sistem de termoficare. Adică eram în situaţia aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019, eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice, spitale şi aşa mai departe. De ce se întâmplă asta? Pur şi simplu pentru că ani de zile Primăria, lună de lună, cheltuia mai mult decât avea.
(…)
Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase şi au afectat în parte calitatea unor servicii. În primul rând, am amânat mai multe investiţii pentru care aveam toate documentaţiile pentru a le face. De exemplu, consolidarea malurilor de lac din Herăstrău sau aleile din parcuri sau reabilitări de drumuri, de trotuare sau investiţia de pe strada Haţieganu în prelungirea pasajului Grigorescu. Toate astea sunt investiţii pe care le-am amânat şi pe care o să le facem acum, când, în sfârşit, situaţia financiară este stabilă.
(…)
Pe de altă parte, desfiinţarea companiilor care produceau mare parte din pierderi a dus la dereglarea unor activităţi, de exemplu, pe parcuri. În momentul în care s-au înfiinţat companiile, oamenii au trecut de la ALPAB în aceste companii. În momentul în care noi am desfiinţat companiile şi pe perioada pe care am făcut achiziţia publică tot ce înseamnă servicii pe parcuri au fost afectate, la fel pe partea de investiţii. Toate proiectele erau la Compania de Dezvoltare Durabilă. Oamenii aceia au plecat. Când aveam nevoie de modificări, trebuia să apelăm la extern. În fine, au fost foarte multe complicaţii.
(…)
În mod deliberat nu am comunicat subiectul ăsta în aceşti doi ani şi mai ales în primele luni. Dacă aş fi fost iresponsabil, aş fi ieşit în noiembrie 2020 cu această listă şi consecinţa ar fi fost, probabil, că nu am fi avut 150 de companii care ne-ar fi poprit conturile, am fi avut 1.000 de companii care ne-ar fi poprit conturile şi posibilitatea de a redresa financiar mult redusă. A fost o lungă perioadă de tăcere în care am discutat cu toţi aceşti creditori, i-am rugat să ne păsuiască, le-am spus că suntem oameni serioşi, că le vom plăti, ceea ce am şi făcut. Asta înseamnă administraţie PSD, pentru că începem să uităm, dar şi unii dintre noi se gândesc la revenire. Asta înseamnă administraţie PSD, faliment RADET, falimentul Primăriei.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PNL s-a organizat s-o atace în haită pe Emilia Șercan. Politrucii au primit „punctajul”: toți trebuie să-l laude pe impostorul Bode și s-o denigreze pe jurnalistă

* După ce și-a bătut soția, deputatul Dumitru Focșa (AUR) spune că pactul contra violenței domestice la nivel european este „presărat cu idei radicale, din spectrul ideologiei de gen”!

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* VIDEO. Cele mai rușinoase imagini din viața unui dictator: Putin, singur în biserică la slujba de Crăciun. În sutană erau preoți sau FSB-iști?

* „Pușcașul” rus din Donețk îi prevede lui Putin un sfârșit ca al lui Gaddafi, „cu o coadă de lopată înfiptă-n fund”

* VIDEO. Susținătorii trumpistului Bolsonaro au devastat Palatul Prezidențial și sediul Curții Supreme, repetând în Brazilia scenariul asaltului asupra Capitoliului din ianuarie 2021

- Advertisement -

5 COMENTARII

 1. Felicitari Nicusor dar mafia media nu o sa te lase sa spui asta public. Fierea isi freaca mainile ca poate face din nou datorii cu nemiluita. Cu asemenea votanti mediocri nu m-ar mira sa revina iar cotoroanta in fruntea Capitalei.

 2. Un adevărat lider știe face asemenea lucruri…. unul așa ia taurul de coarne și îl torează, și nu atunci când are chef sau nu are chef, ci când situația o cere….
  Își iubește bucureștenii și are grijă de ei toți, și voi bucureșteni la fel aveți grijă de acest om.

 3. Si eu cred ca cea mai fericita de vestea asta este Firea. Sper doar ca bucurestenii sa realizeze ca Nicusor Dan tace si face bine ceea ce face si sa n-o mai voteze pe vrajitoare.

 4. EU nu sint bucurestean si n-ar trebui sa intervin, nici nu sint fan Nicusor Dan, dar se vede cu ochiul liber ca Gabriela Firea a ingropat Capitala in datorii infiintind societati parazitare de tip capusa. Pe de alta parte tevile au devenit svaiter pentru ca nu a fost interesata de investitii in instalatiile de incalzire.
  Bucuresteni, votati Gabriela Firea ca va meritati soarta!
  Cine spune ca bucuresteanul e mai destept decit provincialul? Asa se crede el…

 5. Asa se conduce o firma,o primarie,un guvern,o tara,cu informari dese despre banii contribuabililor,unde ajung si ce se face concret cu ei!E de votat acest om meticulos,care tace,dar doar pentru ca face ceva,nu ca cel din fruntea tarii ,tradatorul a 6,7 milioane de votanti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -