Un comandant al mercenarilor Wagner a fugit din Rusia în Norvegia, unde a cerut azil politic. Vrea să depună mărturie împotriva lui Prigojin

1
2308
Andrei Medvedev - Evgheni Prigojin

Cutremur în gruparea paramilitară privată PMC Wagner, finanțată de Rusia și implicată în războiul din Ucraina. Andrei Medvedev, fost comandant al mercenarilor putiniști, a trecut granița Federației Ruse cu Norvegia, lângă satul Nikel din regiunea Murmansk, și a cerut azil politic.

Informația privind „defectarea” lui Andrei Medvedev a fost publicată inițial de Vladimir Osecikin, creatorul fondului pentru drepturile omului Gulagu.net, și preluată de site-ul postului de radio Svoboda.

„Pentru prima dată de la începutul războiului împotriva Ucrainei, un fost comandant al uneia dintre unitățile PMC Wagner a fugit din Federația Rusă în Europa, unde a acceptat să depună mărturie”, scrie Osecikin.

Fuga „wagnerovitului” pare desprinsă din filmele de acțiune: ajuns la frontieră, s-a cățărat peste două garduri, iar ulterior, pe fondul lătratului câinilor și al împușcăturilor efectuate de grăniceri, a alergat pe gheața lacului Kuets-Yarvi (graniță naturală între Rusia și Norvegia) și a reușit să scape de urmăritori.

După ce a sosit într-un oraș norvegian situat în apropierea graniței cu Rusia, fugarul a bătut la ușa primei case și le-a cerut proprietarilor să cheme poliția.

Luptătorul trupelor Wagner a fost arestat vineri seara la Pasvik, în Finnmark, suspectat că ar fi intrat ilegal în Norvegia, din Rusia, prin Pasvikdalen. Avocatul său, Jens Bernhard Herstad, a confirmat acest lucru cotidianului „Dagbladet”.

„Bărbatul a cerut azil în Norvegia”, a declarat șeful poliției din Finnmark, Tarjei Sirma-Tellefsen.

Medvedev a fost dus la aeroportul local și de acolo, sub pază strictă, transportat la Oslo, capitala Norvegiei, și plasat într-un centru destinat celor care încalcă legile migrației.

Andrei Medvedev intenționează să depună mărturie împotriva șefului PMC Wagner, Evgheni Prigojin.

Rezident în regiunea rusă Tomsk, Medvedev semnase un contract pe 4 luni cu PMC Wagner la începutul lunii iulie a anului trecut. A fost trimis la Salsk, iar de acolo pe frontul din Lugansk, unde Prigojin l-a numit comandantul echipei 1 a plutonului 4 din Detașamentul 7 de mercenari.

Andrei Medvedev a spus că a participat și la crunta bătălie dusă de invadatori pentru cucerirea orașului Bahmut din autoproclamata Republică Populară Donețk.

Unul dintre subalternii săi a fost pușcăriașul Evgheni Nujin, pe care „wagneroviții” l-ar fi ucis cu un baros după ce l-au recuperat de la ucraineni, unde dezertase.

În decembrie era deja „dezertor”

La mijlocul lunii decembrie, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip în care un bărbat care s-a prezentat drept „dezertorul Andrei Medvedev” vorbea despre agresarea luptătorilor Wagner PMC, instigați unul împotriva celuilalt. El a cerut ca FSB să efectueze un control asupra mercenarilor și a lui Evgheni Prigojin. „După plecarea mea neautorizată, serviciul de securitate Wagner a început să mă persecute, conectând FSB și Ministerul Afacerilor Interne la lista de urmăriți. Mă tem pentru viața și sănătatea mea”, a spus Medvedev.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Codrin Ștefănescu se retrage din politică pentru că „este grav bolnav”. „Partidul lui Dragnea” ajunge pe mâna lui Liviu Pop

* VIDEO. Sforăitul gros al ministrului Petre Daea, în direct, la Antena 3. Râsete și ghionturi în studio. PSD-istul zice că o fi sforăit altul!

* Un nou kompromat împotriva Emiliei Șercan. Pe Facebook se plătesc reclame care o calomniază pe jurnalistă, promovând un site-fantomă, cu “anchete” nesemnate

* Omul PSD, Mitulețu Buică, a demisionat de la conducerea Autorității Electorale Permanente după ce a fost prins că și-a angajat cumnata în instituție

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* A căzut primul cap din Mafia TVR Sport. Oprean, bișnițarul de bilete, și-a dat demisia ca să scape de cercetarea disciplinară, dar nu poate scăpa de ancheta penală. Panică printre complicii săi: oare îi va „turna”?!

1 COMENTARIU

  1. E de bine,daca tot mai multi tineri rusi se satura de executat crime inutile si isi dau seama de consecinte.Asa se va sfarsi si regimul terorist putinist ,cu aripile lui de langa el,Bielorusia si Tiraspol….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.