Premierul polonez, ultimatum pentru Germania: „Vom face singuri ce trebuie“ dacă Berlinul nu-și dă acordul pentru livrarea de tancuri grele Leopard 2!

0
1241
Zelenski poate conta pe sprijinul premierului polonez Morawiecki

Lucrurile se precipită în sânul coaliției care sprijină Ucraina: pe măsură ce Berlinul ezită să aprobe trimiterea tancurilor grele Leopard 2 către țara atacată de Rusia, aliații tind să preia inițiativa. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că, dacă germanii mai tărăgănează mult lucrurile, țara sa va sări peste acest acord și va începe livrările către Kiev.

Formularea lui Morawiecki a fost nediplomatică și dură, arătând că aliații și-au pierdut răbdarea cu Germania. Vorbind despre trimiterea tancurilor Leopard 2 (de producție germană) către Ucraina, premierul polonez a spus: „Consimțământul este de importanță secundară aici. Fie vom obține această aprobare rapid, fie vom face singuri ceea ce trebuie“.

Polonia are peste 250 de tancuri grele Leopard 2, unele dintre cele mai bune astfel de vehicule din lume, și e dispusă să livreze cel puțin o parte din ele către Ucraina. Într-un viitor imediat ar fi vorba de 14 tancuri date de Polonia. Finlanda așteaptă, de asemenea, acordul Germaniei ca să dea ucrainenilor, la rândul ei, circa 20 de tancuri.

Marea Britanie a anunțat deja trimiterea a 14 tancuri grele Challenger 2. Se așteaptă ca și SUA să anunțe trimiterea de tancuri grele Abrams. Deocamdată, Casa Albă n-a făcut acest anunț oficial.

În acest moment este o cursă contracronometru. Publicațiile occidentale menționează că Parisul și Varșovia pun presiune pe Berlin să îngăduie reexportarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina. Germania deține peste 300 dintre aceste tancuri și alte țări mai au încă aproximativ 800, dar e nevoie de licență din partea Berlinului ca să fie date unui alt stat.

Timpul până la momentul ofensivei de primăvară este din ce în ce mai mic. Se știe deja că Rusia va încerca un nou atac de amploare. Ucraina pregătește, la rându-i, operațiuni pentru eliberarea teritoriilor ocupate.
Livrarea și pregătirea de luptă a tancurilor grele nu se poate face de pe o zi pe alta, iar aceste blindate de tip occidental sunt mai sofisticate decât cele rusești. Echipajele ucrainene ar avea nevoie de minimum 6 săptămâni pentru a se instrui să le folosească adecvat. Din această cauză toată lumea se grăbește.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* ICR Londra organizează ziua lui Eminescu cu 4 zile întârziere, pentru că șefa filialei a jucat în piesa „O casă de păpuși”, la București, pe 15 ianuarie!

* Conspiraționistul rusofil Ion Cristoiu e considerat de Ciolacu un candidat pe care PSD l-ar susține cu mândrie la președinția României!

* VIDEO. Sforăitul gros al ministrului Petre Daea, în direct, la Antena 3. Râsete și ghionturi în studio. PSD-istul zice că o fi sforăit altul!

* Un nou kompromat împotriva Emiliei Șercan. Pe Facebook se plătesc reclame care o calomniază pe jurnalistă, promovând un site-fantomă, cu “anchete” nesemnate

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here