Un fost angajat al combinatului metalurgic Azovstal din orașul ucrainean Mariupol, devastat de bombele invadatorilor ruși, dezvăluie amănunte incredibile. Construcția gigantică, întinsă pe 11 kilometri pătrați și inaugurată în anul 1933, este prevăzută cu o parte subterană care poate rezista chiar și la o lovitură nucleară. Cea mai puternică structură a fabricii se află sub vastul domeniu al furnalelor. Informațiile sunt furnizate de site-ul dnr-live.ru.
* „Furnalele sunt situate în imediata apropiere a aleilor centrale. Sub aceste cuptoare se află așa-numita «groapă de salt». Acesta este un tunel subteran imens, prin care circulă trenurile.”
* „Adâncimea nu îmi este tocmai cunoscută, dar, din câte îmi amintesc, primul nivel este de 10-15 metri, iar ultimul – de 50 de metri. Totul era echipat acolo în timpul Uniunii Sovietice. Deci, va rezista unei bombe nucleare.”
* „În subteran există ventilație, multe încăperi, depozite și chiar o cantină. Din experiența mea, aceasta este cea mai puternică și cea mai mare structură din fabrică.”
Combinatul Azov a fost distrus integral de naziștii lui Hitler în anul 1943
Până să fie bombardat de teroriștii ruși, Azovstal era un gigant metalurgic cu aproape 100 de ani de istorie. Ocupă un teritoriu vast pe malul stâng al râului Kalmius. Complexul este situat între râu, pe de o parte, și malul Mării Azov, pe de altă parte. Fabrica are propriul port de marfă și un sistem extins de utilități subterane.
Decizia de construire a întreprinderii a fost luată în 1930 de Prezidiul Consiliului Suprem al Economiei Naționale din URSS. Amplasarea geografică avantajoasă a făcut posibilă utilizarea transportului maritim pentru aprovizionarea uzinei cu minereu de fier.
În 1931 a început construcția primelor clădiri ale combinatului și a portului maritim. Doi ani mai târziu, Azovstal a primit primul lot de fontă brută. În toamna anului 1941, din cauza războiului, multe unități tehnologice au fost transportate în Urali.
Pe 8 octombrie 1941, trupele germane capturaseră Mariupolul, iar înainte de a se retrage, în septembrie 1943, au distrus practic uzina, aruncând în aer principalele instalații; în mod special, bateriile de cocs, furnalele și cuptoarele cu vatră deschisă.
Sovieticii au reluat producția foarte repede, în 1945, ținând cont de dezastrul lăsat în urmă de naziștii lui Hitler.
Din 1996, Azovstal a devenit parte a grupului Metinvest, deținut de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, fostul patron al lui Mircea Lucescu de la Șahtior Donețk. Înainte de invazia rusă, în combinat lucrau peste 10.000 de oameni.