Cifrele groazei. România se scufundă cu fiecare lună în faliment. Unul premeditat, pe care îl va primi în braţe viitoarea putere!

1
10271

Deficitul comercial al României a crescut cu 45% în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,41 miliarde de euro, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifrele groazei arată efectul devastator asupra economiei României al măsurilor luate de Guvernul Dăncilă. E vorba, în special, de celebra OUG 114 şi de împrumutul recent de 3 miliarde de euro.

Practic, prin majorările veniturilor pensionarilor şi bugetarilor, făcute pe datorie, Ministerul de Finanţe a încurajat masiv consumul, în detrimentul investiţiilor. Fiind mai mulţi bani în piaţă, fără acoperire în economie, asta a stimulat puternic creşterea de preţuri, România având deja cea mai mare inflaţie din UE.

Dar efectul şi mai dureros a fost că, având pe mână mai mulţi bani oferiţi de Guvern din împrumuturi externe, populaţia a cumpărat masiv… produse din import. Asta deoarece România nu e capabilă să producă şi atunci importă masiv. Iar românii care merg la magazin ajută implicit producţia altor ţări, nicidecum pe cea internă, căci nu au ofertă românească prea bogată în galantare.

Creşterea importurilor zdrobeşte economia, pune presiune pe cursul leu-euro, îngraşă inflaţia. Altfel spus, banii împrumutaţi pentru creşteri de pensii şi salarii au devenit deja o piatră de moară de gâtul economiei româneşti. Una care va apăsa tot mai greu, în ultimă instanţă, pe umerii fiecărui român.

Deficit lunar de peste un miliard de euro!

În luna februarie 2019, exporturile au însumat 5,892 miliarde euro, iar importurile au atins 7,044 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,152 miliarde euro. Faţă de luna februarie 2018, exporturile din luna februarie 2019 au crescut cu 8%, iar importurile au crescut cu 11,1%.

În primele două luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de maşini şi echipamente de transport (48,4% la export şi 36,8% la import) şi alte produse manufacturate (32% la export şi respectiv 30,1% la import).

În 2018, deficitul comercial al României a avansat cu 16,8% faţă de anul anterior, ajungând la 15,1 miliarde euro, potrivit News.ro.

Vin vremuri grele!

România nu dispune de spaţiu fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe, chiar dacă acestea vizează taxele pe forţa de muncă, a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.

În conferinţa de presă organizată la sfârşitul reuniunii Ecofin de la Bucureşti, Valdis Dombrovskis susţine că România a „deviat semnificativ” de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere al Uniunii Europene.

  • În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. Dacă ne referim la situaţia concretă a României, după cum bine ştiţi ne-am exprimat îngrijorările cu privire la traiectoria fiscală generală.”
  • „Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de acea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De acea când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”

Boală veche, din 2015

Mesajul Europei e clar: România a aruncat pe fereastră banii luaţi pe datorie, plasându-i în creşteri de salarii şi de pensii (care nici măcar nu au fost date integral), şi în curând vine momentul tăierilor inevitabile.

Exact aşa a făcut Guvernul Tăriceanu în 2008, când a mărit pensiile pe datorie, deşi economia globală era în criză şi deficitul era deja astronomic, iar asta s-a spart în capul viitorului guvern (Boc). Exact aceeaşi strategie vor s-o aplice acum PSD şi ALDE. Recent, s-au împrumutat 3 miliarde de euro pentru a lungi boala până la finele anului, când reducerea de costuri ale statului va fi inevitabilă.

Oficialul european a reamintit că în anul 2015 Comisia Europeană atrăgea atenţia împotriva planurilor care vizau reducerea semnificativă a TVA, care iniţial preconizau o reducere de cinci puncte procentuale, iar până la urmă a fost o reducere de patru puncte procentuale. În opinia lui Dombrovskis, aceste reduceri au dus la deteriorarea fiscală actuală.

Unul dintre subiectele abordate la întâlnirea ECOFIN a fost şi mobilitatea selectivă în cadrul UE.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă de la finalul reuniunii ECOFIN că ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor, notează Agerpres.

CITIȚI ȘI:

Europa şterge pe jos cu baronii ROBOR. Daniel Zamfir, Grapini, Zoană, Nica şi Ţapardel au încercat să atragă UE în propaganda PSD-ALDE împotriva băncilor

Dragnea, „răpus” de cuplul Dăncilă-Tudorel, îi pune cruce ministrului Justiţiei: „PSD nu şi-l mai asumă”. Dăncilă ar fi cedat presiunilor UE, speriată de „opţiunea nucleară” împotriva României – Articolul 7

 

1 COMENTARIU

  1. eu cred ca ar trebui demontate temele false aduse in public de catre mafia fsn-psd referitor la vinderea catre olanda a portului constanta si ca asta ar vrea opozitia romaneasca acum,presedintele este acuzat de iertarea unei fantasmagorice datorii de 18 mld a germaniei catre romania si el a sters aceasta datorie,trebuie facuta lumina si clarificate aceste fake-news

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here