Experții militari și oficialii americani sunt surprinși și confuzi după primele 6 zile de război în Ucraina, se arată într-o analiză Reuters: eficacitatea aviației rusești este mult sub așteptări. Lumea occidentală a presupus că forțele lui Putin își vor impune supremația aeriană încă din primele clipe, dar în loc de asta ucrainenii continuă să desfășoare operațiuni. Pare că „rușii nu sunt atât de buni pe cât se credea”, după cum spune un general în retragere al forțelor aeriene americane.
Încă din 1939, strategia tuturor armatelor în conflicte este să-și asigure mai întâi superioritatea aeriană asupra inamicului. Toată lumea s-a așteptat ca și Rusia să procedeze la fel, dar după 6 zile de la invazia Ucrainei forțele aeriene ale acestei țări sunt active. „Moscova acționează mult mai delicat cu forța sa aeriană, atât de mult încât oficialii americani nu pot explica în totalitate motivul pentru care Rusia are această teamă de a risca”, scrie Reuters. Unul din șefii Pentagonului a menționat, sub protecția anonimatului, că „ei (rușii – n. red.) nu sunt neapărat dispuși să-și asume riscuri mari cu propriile avioane și piloți”.
SUA estimează că Rusia are implicate în Ucraina doar aproximativ 75 de avioane din totalul de sute de care dispune. Până acum, ambele părți aflate în conflict au suferit pierderi importante în rândurile forțelor aeriene.
S-a constatat „proasta coordonare a forțelor aeriene rusești cu trupele de la sol”, ceea ce i-a lăsat pe soldații ruși „vulnerabili la atacurile cu drone și rachete anti-tanc”
Rusia surclasează numeric aviația ucraineană, dar apărătorii au rachete sol-aer capabile să amenințe avioanele invadatorilor și creează un risc pentru piloții ruși care încearcă să-și ajute trupele de la sol. Rob Lee, specialist în domeniul militar rusesc la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, spune că s-ar fi așteptat ca, la începutul războiului, atacatorii să-și folosească la maximum forța. „Sunt multe lucruri pe care le fac (rușii – n. red.) și care te lasă perplex. Pentru că fiecare zi care trece are un cost și riscul crește. Iar ei nu fac acest lucru și este foarte greu de explicat”, adaugă expertul.
Totuși, pentru comandanții militari enigma nu este chiar atât de mare. Aceștia au ajuns la concluzia că Occidentul a supraapreciat capacitatea militară a Rusiei. S-a constatat „proasta coordonare a forțelor aeriene rusești cu trupele de la sol, multiple coloane fiind trimise dincolo de propria acoperire aeriană. Acest lucru a lăsat soldații ruși vulnerabili la atacurile forțelor ucrainene, aici incluzând noile drone livrate de Turcia și rachetele anti-tanc americane și britanice”.
General cu 3 stele al Forțelor Aeriene ale SUA: „Rușii au descoperit că să coordonezi operațiuni combinate în mai multe domenii nu e ușor”
Acest lucru pare să indice nu doar că rușii nu au priceperea militară de care erau bănuiți, dar și că forțele lor militare nu sunt atât de competitive.
David Deptula, general cu trei stele al Forțelor Aeriene ale SUA care a comandat în urmă cu ani zona de interdicție aeriană instituită în nordul Irakului, spune că a fost surprins că Rusia nu a acționat mai puternic pentru a-și stabili dominația aeriană încă de la început. Acesta a furnizat pentru Reuters și o explicație: „Rușii au descoperit că să coordonezi operațiuni combinate în mai multe domenii nu e ușor. Nu sunt atât de buni pe cât credeau ei că sunt”.
Dacă performanțele Rusiei sunt sub așteptări, în schimb armata Ucrainei a depășit așteptările până în prezent. „Abilitatea ucraienilor de a-și menține în luptă aviația este o demonstrație vizibilă a rezistenței țării în fața atacului și a fost un mare impuls pentru moral atât pentru soldați, cât și pentru popor”, au fost de acord experții.
Acest lucru nu era de așteptat pentru că experiența militarilor ucraineni în ultimii 8 ani a fost una mai degrabă asemănătoare cu cea din Primul Război Mondial: un război static, de tranșee, în zona Donbass. În schimb, armata rusă căpătase experiență de luptă în Siria, acolo unde a intervenit de partea președintelui Bashar al-Assad, și unde a demonstrat unele abilități de a sincroniza manevre la sol cu atacuri aeriene.
Însă, după cum menționau experții de la CSIS.org, acolo a fost vorba despre o implicare foarte limitată a Rusiei. În Siria, rușii au trimis în principal aviație și drone, care au colaborat cu trupele siriene și milițiile iraniene de la sol. Acestea au implicat acțiuni de mică amploare. Comandanții ruși s-au confruntat în Ucraina, pentru prima oară în peste 30 de ani, cu problema coordonării unui număr uriaș de forțe în condiții de război total.